Kokosové rezy 1
50 dkg hladkej múky, 20 dkg „Palmarínu“ (Hera...), 6 dkg práškového cukru, 4 žĺtka, 1 vanilkový cukor, 1 ČL sódy bicarbóny, 3 PL kakaa, mlieko podľa potreby.
Z prísad vypracujeme cesto, rozdelíme na dva bochníky. Jeden vyvaľkáme, dáme na vymastený plech a potrieme lekvárom.
Plnka: 12 dkg masla, 10 dkg preosiateho práškového cukru, 1 dcl rumu, 20 dkg kokosovej múčky, 6 bielkov, 10 dkg kryštálového cukru do snehu.
Maslo s práškovým cukrom vymiešame do peny, pridáme rum, kokosovú múčku a tuhý sneh z bielkov a kryštálového cukru. Opatrne premiešame, rozotrieme na lekvárové cesto, prikryjeme druhým vyvaľkaným plátom cesta a dáme piecť. Vychladnuté polejeme čokoládovou polevou: na 10 dkg várovej čokolády 5 dkg stuženého tuku „Cera“. Stužený tuk na miernom ohni rozpustíme (nie veľmi zohriať), pridáme polámanú čokoládu, opatrne nahrievame, ale len toľko, aby sa čokoláda rozpustila (aby nebola horúca), potom precedíme a polejeme koláč. Pri krájaní máčame nôž v horúcej vode.
Medovo-orechový koláčik
Cesto: 50 dkg hladkej múky, 20 dkg práškového cukru, 2 vajcia, 20 dkg masla (Hera, Helia,...), 2 polievkové lyžice medu, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny rozmiešať v 2 čajových lyžičkách mlieka.
Orechová zmes: 30 – 35 dkg sekaných orechov, 8 dkg cukru, 12 dkg masla, 3 polievkové lyžice medu.
Krém: 3 dcl mlieka, 1 1/2 polievkovej lyžice hladkej múky, 1 1/2 polievkovej lyžice „Solamylu“, 10 dkg cukru, 25 dkg masla, 1 vanilkový cukor, rum. Zo surovín na cesto si na doske vypracujeme cesto a rozdelíme ho na dve polovice, jednu rozvaľkáme, upečieme na tuhým margarínom vymastenom plechu. Druhú polovicu tiež rozvaľkáme, dáme na vymastený plech. Na panvicu dáme orechovú zmes, osmažíme do zlatova a ešte horúcu kladieme na surový druhý plát a dáme piecť na asi 170 °C (10 – 15 minút).
Krém: Maslo rozšľaháme s vanilkovým cukrom. Mlieko, hladnú múku, solamyl a cukor uvaríme na hustú kašu. Keď skoro vychladne, po troche ju pridávame k vymiešanému maslu a spolu dobre vyšľaháme. Prázdny plát najprv dobre pokvapkáme rumom, natrieme krém a prikryjeme plátom s orechovou zmesou. Koláčik necháme postáť v chlade aspoň jeden deň. Po dokončení sa nám bude zdať tvrdý, ale postupne zmäkne. Dobre sa krája horúcim nožom.
Ružomberský perník
60 dkg hladkej múky, 20 dkg práškového cukru, 3 vajcia, 4 polievkové lyžice medu, 15 – 20 dkg „Hery“, 1 vanilkový cukor, 1 čajová lyžička škorice, 2 ks potlčených hrebíčkov, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny. Zamiesime cesto a necháme vo fólii postáť v chlade 3 hodiny. Potom ho rozdelíme na 3 diely a rozvaľkáme. Každý diel potrieme slivkovým lekvárom, posypeme hrozienkami a sekanými orechmi. Cesto zrolujeme, dáme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a upečieme (asi 20 minút v mierne vyhriatej rúre). Iná verzia: Cesto rozdelené na 3 diely môžeme postupne rozgúľané na pláty ukladať na vymastený plech, natierať slivkovým lekvárom, posypať hrozienkami, sekanými orechmi, vrchný plát potrieť vajíčkom a posypať sekanými orechmi.
Ovocný koláč s tvarohom
30 dkg polohrubej múky, 4 žĺtka, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 15 dkg rozpusteného masla (Helia, Hera), štipku soli, 1 1/2 dcl mlieka, 3 dkg kvasníc (kvások). Všetko spolu vo vandlíku dobre zmiešame (cesto je redšie), rovnomerne rozotrieme na vymastený, pomúčený plech a necháme 1 hodinu kysnúť. Potom na cesto uložíme odkvapkané marhule (slivky), na ovocie hneď navrstvíme ľubovoľne ochutenú (menej sladkú) tvarohovú plnku z 1/2 kg tvarohu a dáme piecť. Pred dopečením natrieme na tvarohovú plnku tuhý sneh ušľahaný zo 4 bielkov a 20 dkg kryštálového cukru, môžeme posypať sekanými orechmi a dáme ešte na chvíľu zapiecť.
Orechové koláčiky
42 dkg hladkej múky „špeciál“, 14 dkg práškového cukru, 28 dkg „Palmarínu“ (Hera, Helia), 4 dkg kakaa, 2 žĺtka. Spolu zmiesime, rozgúľame, vykrajujeme kolieska alebo mesiačiky a upečieme. Vychladnuté spájame nugetou, natrieme ňou aj vrch, jemne pritlačíme do sekaných orechov, necháme stuhnúť, potom namáčame v čokoládovej poleve: na 10 dkg várovej čokolády 5 dkg stuženého tuku „Cera“. Tuk na miernom ohni (alebo nad parou) rozpustíme, pridáme polámanú čokoládu a spolu do hladka vymiešame (nie veľmi zohriať).
Kokosové rezy 2
6 vajec, 1 dkg kryštálového cukru, 15 dkg polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 4 polievkové lyžica kakaa, 1 dcl oleja. Žĺtky šľaháme s 2/3 cukru a troškou vody, kým sa cukor nerozpustí, pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a zvyšného cukru, premiešame, pridáme olej, preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom. Spolu všetko opatrne premiešame, rozotrieme na plech vyložený papierom a upečieme. Vychladnutý plát vyklopíme na dosku, natrieme džemom a krémom.
Krém: 15 dkg kokosovej múčky zabaríme s 1 1/2 dcl vriaceho mlieka, premiešame a necháme vychladnúť. Z 3 1/2 dcl mlieka a 3 polievkových lyžíc polohrubej múky uvaríme kašu. Kým vychladne, vyšľaháme 25 dkg masla s 25 dkg preosiateho práškového cukru, postupne pridávame vychladnutú kašu, kokosovú múčku, ochutíme rumom a natrieme na rez. Vrch polejeme čokoládovou polevou, ktorú pred stuhnutím jemne posypeme kokosovou múčkou.
Poleva: na 10 dkg čokolády na varenie 5 dkg stuženého tuku Cera. Tuk na miernom ohni alebo nad parou rozpustíme, pridáme polámanú čokoládu, vymiešame do hladka a stredne teplou polejeme rez.
Srnčí chrbát – bielkový
7 bielkov, 18 dkg kryštálového cukru, 8 dkg rozpusteného masla, 6 dkg hladkej múky, 10 dkg polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 5 dkg čokolády na varenie, 1 veľkú hrsť sekaných orechov, 1 veľkú hrsť hrozienok. Bielky šľaháme, postupne pridáme cukor, do vyšľahaného snehu po troške zamiešame rozpustené, nie horúce maslo. Do preosiatej múky s práškom primiešame posekanú čokoládu, orechy a hrozienka, primiešame do vyšľahaných bielkov, dáme do formy na srnčí chrbát vyloženej papierom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 10 minút, potom 25 – 30 minút na 150°C. Vychladnutý vyklopíme, potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.
Srnčí chrbát – orechový
6 vajec, 20 dkg Hery, 10 dkg práškového cukru, 10 dkg kryštálového cukru, 18 dkg sekaných orechov, 9 dkg strúhanky, trocha rumu, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 polievková lyžica kakaa, trochu hrozienok. Žĺtky, práškový cukor a tuk dobre vyšľaháme, primiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a kryštálového cukru, postupne pridávame na hrubšie nasekané orechy, strúhanku, rum, vanilkový cukor, prášok do pečiva, kakao, hrozienka, opatrne premiešame, rozdelíme do dvoch foriem na srnčí chrbát vyložených papierom a upečieme. Vychladnutý vyklopíme, potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.
Kakaové rezy s piškótami
8 vajec, 30 dkg kryštálového cukru, 27 dkg hladkej múky špeciál, 5 dkg kakaa, 1/2 balíčka prášku do pečiva, asi 1/2 dcl vody.
Žĺtky šľaháme s 2/3 cukru a vodou, kým sa cukor nerozpustí. Z bielkov šľaháme sneh, pridáme zvyšný cukor, zmiešame s vyšľahanými žĺtkami, pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom, znova premiešame. Masu rozdelíme na 2 plechy (ako na roládu) vyložené papierom a upečieme.
Plnka: Z 1/2 l mlieka a 4 polievkových lyžíc hladkej múky uvaríme kašu. Kým trochu vychladne, vyšľaháme 25 dkg masla s 15 dkg preosiateho práškového cukru, spojíme s kašou, dobre vyšľaháme. Polovicu krému natrieme na vychladnutý plát, do krému ukladáme dlhé piškóty, ktoré máčame v studenej čiernej káve (môžeme ju prichutiť rumom), na piškóty natrieme druhú polovicu krému, prikryjeme druhým plátom, pokropíme ho rumom, tenučko potrieme zvyškom plnky a polejeme čokoládovou polevou (5 dkg stuženého tuku rozpustíme na miernom ohni, pridáme 10 dkg polámanej čokolády na varenie, dohladka vymiešame, odložíme z ohňa, polejeme mierne teplou polevou).
Rýchle kakaové rezy
30 dkg polohrubej múky, 25 dkg práškového cukru, 4 polievkové lyžice kakaa, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 10 dkg rozpusteného (nie horúceho) tuku „Hera“, 2 vajcia, 7 polievkových lyžíc oleja, asi 2,5 dcl mlieka.
Všetky sypké suroviny zmiešame vo vandlíku, pridáme olej, Heru, vajcia a mlieko (vajcia môžeme rozšľahať v mlieku), všetko spolu dohladka vymiešame, vylejeme na pripravený vymastený a vysypaný plech, pečieme pri teplote 170 °C asi 15 minút (nevysušíme). Pre zmenu môžeme do cesta pridať orechy alebo kokosovú múčku. Vychladnuté pokrájame a pocukríme, alebo ozdobíme šľahačkou.
Chlebové placky
30 dkg hladkej múky, 1 dcl mlieka, 1 dcl vody, 1 dkg droždia, 3 polievkové lyžice oleja, asi 1 rovnú čajovú lyžičku soli. Spracujeme cesto s kváskom, necháme vykysnúť, rozdelíme na tri bochníky, dáme ich na vymastený plech, roztlačíme na placky, pečieme v dobre vyhriatej rúre do ružova, upečené hneď pomastíme a potrieme cesnakom.
Vianočné rezy
6 vajec, 15 dkg práškového cukru, 10 dkg kryštálového cukru, 14 dkg Hery, 9 dkg mletých orechov, 2 PL kakaa, 1 PL citrónovej šťavy, 15 dkg hrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 8 dkg postrúhanej čokolády, 10 dkg posekaných orechov, 7 dkg posekaných hrozienok.
Heru vymiešame s cukrom a žĺtkami, pridáme kakao, citrónovú šťavu, mleté orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a primiešame tuhý sneh z bielkov vyšľahaných s kryštálovým cukrom. Polovicu cesta rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech, celý povrch cesta rovnomerne posypeme postrúhanou čokoládou, posekanými orechmi a hrozienkami. Na to rozotrieme druhú polovicu cesta a dáme piecť. Upečený a vychladnutý koláč polejeme čokoládovou polevou.
Študentský nugát
25 dkg práškového cukru, 3 vajcia, 4 PL kakaa, 25 dkg stuženého tuku Cera, 10 dkg posekaných orechov, 7 dkg posekaných hrozienok, 2 horalky alebo tatranky s kakaovou náplňou.
Nad parou vyšľaháme 3 vajcia s práškovým cukrom, až kým masa nie je horúca a hustá. Potom pridáme kakao, odstavíme, pridáme na kúsky pokrájaný tuk a miešame, kým sa nerozpustí. Pridáme orechy, hrozienka, pokrájané horalky, všetko dobre zmiešame a plníme do formy na srnčí chrbát, ktorú sme predtým vyložili potravinovou fóliou. Vložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Bielková mandľová roláda
2 dcl bielkov, 13 dkg kryštálového cukru, 5 dkg mandlí, 4 dkg polohrubej múky.
Krém: 25 dkg masla, 15 dkg práškového cukru, 1 celé vajce, 3 dkg mandlí.
Z bielkov šľaháme sneh, pridávame postupne cukor. Do vyšľahaného primiešame múku a zomleté mandle. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech, upečieme, po upečení stočíme. Vychladnuté roztočíme, potrieme mandľovým krémom a opäť stočíme. Vrch potrieme krémom a posypeme opraženými postrúhanými mandľami.
Krém: Zmäknuté maslo vymiešame s preosiatym práškovým cukrom do peny, pridáme pražené rozdrvené mandle. (Namiesto ponúknutého môžeme použiť aj ľubovoľný krém – s pridaním posekaných mandlí.)
Kokosový jablčník
5 vajec, 20 dkg kryštálového cukru, 5 polievkových lyžíc vody, 20 dkg polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva
Žĺtky šľaháme s 2/3 cukru a vodou do peny, zvlášť vyšľaháme sneh z bielkov a zvyšného cukru, spojíme s vyšľahanými žĺtkami, pridáme múku s práškom do pečiva a upečieme.
Plnka I.: 1 kg postrúhaných jabĺk, 3 polievkové lyžice cukru, 1 vanilkový cukor, 1 čajová lyžička škorice, 4 polievkové lyžice marhuľového džemu, 2 vanilkové pudingy, 4 dcl vody Jablká podlejeme trochou vody a udusíme domäkka. Vo zvyšnej vode rozmiešame puding, za stáleho miešania ho vlejeme do jabĺk a uvaríme. Do odloženého vmiešame džem, môžeme dochutiť rumom a necháme vychladnúť.
Plnka II.: 1 1/2 dcl mlieka, 8 dkg cukru, 10 dkg kokosovej múčky, 2 pochúťkové smotany, 2 práškové šľahačky, 3 dcl mlieka.
Mlieko a cukor dáme variť, do vriaceho vsypeme kokosovú múčku, miešame, kým sa mlieko vyvarí, odložíme a necháme vychladnúť. Práškovú šľahačku vyšľaháme s mliekom, pochúťkové smotany rozmiešame, pridáme šľahačku, postupne striedavo spojíme s vychladnutou kokosovou hmotou.
Vychladnutý piškótový plát potrieme marhuľovým džemom, navrstvíme jablkovú plnku, na to masu zo šľahačky, smotany a kokosu. Na vrch postrúhame čokoládu a dáme stuhnúť.
Rýchle koláčiky
80 dkg hladkej múky „špeciál“, 3 žĺtky, 30 dkg „Palmarínu“ (Hera...), 4 dkg kvasníc, 1 polievková lyžica cukru, trošku soli, 1 pochúťková smotana a podľa potreby mlieko
Spravíme kvások, vypracujeme mäkšie cesto, necháme asi 20 minút postáť, potom po častiach rozgúľame na tenšie (asi 3 mm), robíme rožky, buchtičky, šatôčky... Plníme makovou, orechovou alebo tvarohovou plnkou, ukladáme na vymastený plech, necháme trochu pokysnúť, potrieme vajíčkom a pečieme.
Nanukové rezy
Upečieme piškótový plát z 5 vajec, 15 dkg kryštálového cukru, 15 dkg hladkej múky a 1/2 balíčka prášku do pečiva (žĺtky šľaháme osobitne, pridáme k nim 2/3 cukru a 1/2 dcl vody, primiešame tuhý sneh z bielkov a zvyšného cukru a múku s práškom do pečiva).
Plnka č.1: 25 dkg orechov, 2 polievkové lyžice cukru, 2 dcl mlieka.
Mlieko s cukrom prevaríme, odložíme z ohňa, hneď primiešame orechy, necháme chladnúť a nie celkom studenú plnku (aby sa dala natierať) natrieme na vychladnutý piškótový plát.
Plnka č.2: 3 vajcia, 7 polievkových lyžíc cukru, 3 – 4 polievkové lyžice silnej kávy, 3 polievkové lyžica kakaa, 25 dkg masla.
Vajcia s cukrom šľaháme nad parou. Keď masa začne hustnúť, pridáme kakao, ešte chvíľu dobre šľaháme, odložíme. Keď plnka trochu vychladne, pridávame do nej po plátkoch maslo, prešľaháme, pridáme 3 – 4 polievkové lyžice silnej kávy (podľa chuti), znova prešľaháme a natrieme na prvú plnku. Vrch polejeme čokoládovou polevou. Krájame na druhý deň, nôž máčame v horúcej vode.
Medové linecké rezy
45 dkg hladkej múky, 15 dkg práškového cukru, 15 dkg masla (Hera, Helia), 2 polievkové lyžice medu, 2 vajcia, 1/2 čajovej lyžičky sódy bicarbóny Všetko spolu zmiesime, vypracujeme jemné cesto. Potom rozgúľame, pomocou valčeka preložíme na vymastený, múkou vysypaný plech, potrieme ríbezľovým džemom, uložíme nadrobno pokrájané kompótové ovocie (višne, broskyne, čerešne...), posypeme sekanými orechmi a dáme piecť (pri 180 °C asi 15 minút), nevysušíme.
Kakaová poleva: 16 dkg preosiateho práškového cukru, 16 dkg stuženého tuku „Cera“, 3 dkg kakaa, 8 polievkových lyžíc mlieka, 2 polievkové lyžice maizeny Všetko nad parou vymiešame do horúca (nesmie vrieť) a polejeme upečený koláč. Pri krájaní nôž máčame v horúcej vode.
Ríbezľovo – orechový koláč
1 cesto: 20 dkg hladkej múky, 10 dkg „Palmarínu“, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1 vajce, 1/2 balíčka prášku do pečiva. Všetko spolu zmiesime, rozgúľame a dáme na vymastený, vysypaný hlbší plech.
2. cesto (bez múky): 5 vajec, 20 dkg kryštálového cukru, 3 polievkové lyžice vody, 20 dkg orechov, 1/2 kg ríbezlí. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a vodou do hustejšej peny, pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a zvyšného cukru, spolu zmiešame, pridáme 20 dkg mletých orechov a nakoniec 1/2 kg ríbezlí. Všetko spolu zľahka premiešame, rozotrieme na pripravené cesto na plechu, pečieme pomalšie (asi 35 – 40 minút na 170 °C).
Vychladnutý koláč pokrájame a posypeme práškovo-vanilkovým cukrom.
Marhuľové rezy s tvarohom
Cesto: 30 dkg polohrubej múky, 20 dkg kryštálového cukru, 1 dcl oleja, 2 dcl mlieka, 3 vajcia, 4 polievkové lyžice kakaa, 1 prášok do pečiva. Cukor a vajcia vyšľaháme do hustejšej peny, postupne pridávame ostatné suroviny, vymiešame do hladka. Polovicu cesta nalejeme na pripravený, vymastený a vysypaný hlbší plech.
Plnka: 1/2 kg tvarohu, 3 vajcia, 1 pochúťková smotana (2 1/2 dcl), 20 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový puding, 2 dcl mlieka, 2 balíčky vanilkového cukru
Plnku rozmixujeme a opatrne nalejeme na cesto na plechu. Poukladáme scedené prekrojené marhule, zalejeme druhou polovicou cesta, pečieme asi 35 – 40 minút pri 170 °C. Dobre vychladnuté pokrájame a môžeme posypať práškovo-vanilkovým cukrom.