Orechová pochúťka na oblátke
Prísady
Cesto
4 bielka, 15 dkg kryštálového cukru, 15 dkg preosiateho práškového cukru, 15 dkg mletých orechov
Plnka
25 dkg masla, 1 kondenzované mlieko
Vyšľaháme na hustý krém, ľubovoľne ochutíme (kakao, káva...).
Postup
Z bielkov šľaháme sneh, postupne pridávame kryštálový cukor, do tuhého snehu primiešavame práškový cukor, mleté orechy, spolu premiešame, navrstvíme na plech vyložený oblátkami a upečieme v mierne vyhriatej rúre. Vychladnuté potrieme džemom a plnkou. Na vrch nastrúhame čokoládu.
Medvedie labky
Prísady
Cesto
20 dkg hladkej múky, 12 dkg práškového cukru, 8 dkg orechov, 16 dkg masla (Palmarín), 1 čajová lyžička perníkového korenia, citrónová kôra, 1 vajce
Postup
Všetko spolu zmiesime, necháme stuhnúť, vtláčame do formičiek, upečené obalíme v cukre alebo viac pocukríme.
Orechové kúsky – lístkové
Prísady
Plnka
15 dkg mletých orechov, 5 dkg piškótových omrvín, 10 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 dcl mlieka
Všetko spolu zmiešame (plnka vyjde presne). Plnka môže byť ľubovoľná, ale hustejšia, nie s džemom.
Postup
1 balíček lístkového cesta (asi 40 – 50 dkg) rozdelíme na 2 diely, každý rozvaľkáme na veľkosť plechu ako na roládu, jeden diel dáme na plech a do rovnakej vzdialenosti (môžeme si naznačiť prvý rad po šírke aj po dĺžke napr. pohárom s priemerom asi 6 cm) ukladáme 4 x 5 kôpok orechovej plnky, prikryjeme druhým dielom, riadky prstami mierne pritlačíme, potrieme vajíčkom a radielkom pokrájame na pravidelné kocky, ktoré na 180 °C upečieme doružova. Vychladnuté pocukríme.
Rýchle záviny/bublanina
Prísady
Cesto
40 dkg hladkej múky, 20 dkg polohrubej múky, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1/2 čajovej lyžičky soli, 2 dcl oleja, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva
Kvások
4 dkg kvasníc, 2,5 dcl mlieka
Postup
Vypracujeme hladké cesto, hneď rozdelíme na 3 bochníky (asi 40 dkg), pripravíme plnky, cestá postupne rozgúľame, navrstvíme plnku, pokropíme mliekom, zvinieme, uložíme na papierom vyložený veľký plech (ako na roládu), pečieme naraz všetky tri záviny, pred pečením ich nepotierame.
Plnky môžu byť ľubovoľné (orechová, maková...) alebo čokoládová: 5 dkg masla (Hera...), 5 dkg kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice kakaa dobre vymiešame, natrieme na cesto a zvinieme.
Pre zmenu môžeme cesto rozdeliť napríklad na bublaninu a závin. Z cesta odvážime 40 dkg na ľubovoľný závin, zvyšok cesta rozgúľame na veľkosť rovného plechu (ako na roládu), ktorý sme vyložili papierom, uložíme ľubovoľné ovocie, posypeme mrveničkou a upečieme.
Kokosové oblátky
Prísady
Cesto
25 dkg kokosovej múčky, 25 dkg tuku Hera, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 4 tortové oblátky
Postup
Tuk na miernom ohni rozpustíme, pridáme kondenzované mlieko, spolu miešame do hladka, primiešame kokosovú múčku a ešte teplú zmes ochutíme rumom, natrieme v hrúbke asi 1 cm na dve tortové oblátky, ďalšími dvomi prikryjeme, mierne zaťažíme a necháme tuhnúť, postáť aspoň 1 deň. Krájame ľubovoľné tvary, môžeme máčať alebo len pofŕkať čokoládou. (Pri plnení môžeme na podložku spojiť vedľa seba 2 oblátky, spolu natrieť, prikryť a zaťažiť, krájať môžeme pílkovým nožom.)
Ananásovo-višňový koláč – smotanový
Prísady
Cesto
6 dcl pochúťkovej smotany (16%), 20 dkg polohrubej múky, 20 dkg hladkej múky, 25 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice kakaa, 3 vajcia, 1 1/2 dcl oleja, 1 dcl kompótovej šťavy, ananásový a višňový kompót alebo iné ovocie
Postup
Smotanu, cukor, vanilkový cukor a vajcia spolu dobre prešľaháme, pridáme olej, kompótovú šťavu, preosiatu múku s práškom do pečiva, sódou a kakaom, dobre premiešame, dáme na vopred pripravený vymastený a múkou vysypaný plech, rovnomerne rozotrieme, na husto uložíme ovocie a pečieme asi 25 minút na 170°C. Vychladnutý koláč potrieme džemom, ozdobíme šľahačkou a čokoládou alebo len pocukríme.
Medovo-orechový zákusok
Prísady
Cesto 1
50 dkg hladkej múky, 15 dkg práškového cukru, 15 dkg margarínu, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice mlieka, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice medu
Orechovo-snehový plát
4 bielky, 10 dkg kryštálového cukru, 20 dkg preosiateho práškového cukru, 15 dkg orechov
Plnka
25 dkg masla, 15 dkg práškového cukru, 1/2 l mlieka, 4 polievkové lyžice hladkej múky
Postup
Cesto 1
Všetko spolu zmiesime, rozdelíme na 2 diely a upečieme na vymastenom veľkom plechu (ako na roládu).
Orechovo-snehový plát
Z bielkov šľaháme sneh (chvíľu aj nad parou), postupne pridáme kryštálový cukor, vyšľaháme dotuha, postupne primiešavame preosiaty práškový cukor a orechy, potom cesto rozotrieme na papierom vyložený veľký plech a v mierne vyhriatej rúre usušíme.
Plnka
Maslo a práškový cukor prešľaháme. Z mlieka a hladkej múky uvaríme kašu. Keď skoro vychladne, pridávame ju k maslu a dobre prešľaháme. Jeden plát pokropíme rumom, natrieme polovicou plnky, pomocou papiera priložíme orechový plát, papier stiahneme, natrieme druhou polovicou plnky (trochu si odložíme na tenké natretie vrchného plátu), priložíme druhý plát, pokropíme rumom, potrieme zvyšnou plnkou a posypeme orechmi alebo ľubovoľne ozdobíme. Pre zmenu si plnku môžeme ochutiť kávou, karamelom...