Obojstranný závin
45 dkg hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 25 dkg Palmarínu, 4 žĺtky, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1 dcl mlieka, 1/2 kocky (2-3 dkg) kvasníc.
Spravíme kvások, zamiesime cesto, rozdelíme na 4 diely, každý rozgúľame natenko na dĺžku veľkého hlbšieho plechu a na šírku asi 20 cm. Celý pás natrieme slivkovým lekvárom, stáčame z oboch strán, v strede necháme asi 4 cm medzeru na orechový sneh a preložíme na vymastený plech.
Orechový sneh: zo 4 bielkov šľaháme sneh, zašľaháme doň 20 dkg kryštálového cukru, do ušľahaného opatrne primiešame 20 dkg mletých orechov a vyplníme medzeru v strede závinu (môžeme ozdobne). Pečieme všetky 4 záviny naraz, oddelíme ich pásikom desiatového papiera.
Kakaovo-kokosové rezy
6 vajec, 12 dkg kryštálového cukru, 12 dkg hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1 polievková lyžica kakaa, trošku vody.
Žĺtky šľaháme s 2/3 cukru a troškou vody, kým sa cukor nerozpustí, pridáme tuhý sneh vyšľahaný so zvyšným cukrom, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva a kakaom, opatrne premiešame, dáme na vymastený, vysypaný hlbší plech a rovnomerne rozotrieme. Na cesto hneď dávame lyžičkou kôpky kokosového snehu a upečieme.
Kokosový sneh: 3 bielky, 6 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, vyšľaháme na tuhý sneh, primiešame 10 dkg kokosovej múčky. (Tento sneh si môžeme pripraviť pred šľahaním piškóty.)
Na upečený, vychladnutý plát natrieme plnku: 3 žĺtky šľaháme nad parou s 1 vanilkovým cukrom a 13 dkg práškového cukru do zhustnutia, odložíme, do skoro vychladnutého pridáme 25 dkg masla, trochu rumu a vyšľaháme do peny. Na plnku môžeme dať čokoládovú polevu alebo ju jemne posypeme kokosovou múčkou.
Bratislavské rožky
40 dkg hladkej múky, 6 dkg práškového cukru, 15 dkg „Helie“, 2 žĺtky, 1 vajce, štipka soli, 3 dkg droždia, 2 dcl mlieka.
Plnka: 15 dkg mletých orechov, 5 dkg piškótových omrvín, 10 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 dcl mlieka, všetko spolu zmiešame.
Postup: Heliu s cukrom vymiešame dopenista, pridávame žĺtky, 1 celé vajce a asi 5 polievkových lyžíc z odváženej múky. Dobre premiešame, prisypeme zvyšnú múku, pridávame soľ, v mlieku rozpustené droždie a dobre vypracované cesto necháme v teple vykysnúť. Z vykysnutého cesta na pomúčenej doske spravíme 2 bochníky, rozvaľkáme asi na 2 - 3 mm hrúbky, pokrájame na štvorce asi 8 x 8 cm, plníme orechovou (makovou) plnkou, robíme rožky a na plechu necháme chvíľu podkysnúť, potom potrieme žĺtkom, necháme asi 7 – 10 min. zaschnúť, opäť potrieme a dáme piecť.
Žerbó rezy - linecké
40 dkg hladkej múky „špeciál“, 25 dkg „Palmarínu“, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 PL práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 4 PL mlieka.
Plnka: 15 dkg orechov, 12 dkg práškového cukru, lekvár.
Zamiesime cesto, rozdelíme na tri diely. Prvý diel rozvaľkáme, dáme na vymastený plech, potrieme lekvárom, posypeme polovicou orechov zmiešaných s cukrom, prikryjeme druhým dielom, tak isto naplníme, prikryjeme tretím dielom a do ružova upečieme. Vychladnuté polejeme čokoládovou polevou.
Medový krémeš
Cesto: 30 dkg hladkej múky, 10 dkg práškového cukru, 1 vajce, 1 PL medu, 5 dkg masla (Hera...), trošku mlieka, 1 ČL sódy bikarbóny.
Všetko spolu zmiesime, rozdelíme na dva diely, rozvaľkáme a na vymastenom plechu upečieme.
Plnka: 1 l mlieka, 12 dkg hladkej múky alebo 3 balíčky „Zlatý klas“, 1 vanilkový cukor, uvaríme kašu, necháme trochu vychladnúť. Zatiaľ vymiešame 25 dkg masla s 20 dkg preosiateho práškového cukru, spojíme s vychladnutou kašou, vyšľaháme do peny, natrieme na jeden plát, druhým prikryjeme, na druhý deň pokrájame a pocukríme.
Oškvarkové pagáčiky
50 dkg hladkej múky, 20 dkg oškvarkov, soľ, 2,5 dcl mlieka, 1 ČL cukru, 1 žĺtok, 12 dkg Hery, 5 dkg kvasníc.
Pomleté oškvarky zmiesime s Herou, 1 ČL soli, 1/3 múky a dáme do chladničky. Kvasnice rozpustíme v mlieku. Z ostatnej múky, 1 ČL soli, žĺtka, cukru a kvásku zamiesime hladké kysnuté cesto, necháme ho kysnúť 15 minút, potom rozgúľame, uložíme naň oškvarkové cesto a preložíme na tretiny. Necháme kysnúť 20 minút, potom rozvaľkáme, znova preložíme na tretiny a necháme 20 minút kysnúť. Po treťom preložení cesto rozgúľame asi na 1,5 cm hrúbky, vykrajujeme, uložíme na plech, potrieme vajíčkom a upečieme.
Rýchly jablčník s ovsenými vločkami
35 dkg hladkej múky „špeciál“, 15 dkg „Palmarínu“, 2 žĺtky, 1 prášok do pečiva, 3 PL práškového cukru, asi 1 dcl (podľa potreby) mlieka.
Všetko spolu zmiesime na hladké cesto, rozvaľkáme a dáme na vymastený, vysypaný veľký plech (ako na roládu). Na cesto dáme jablká z dvoch 7 dcl pohárov, podľa chuti posypeme cukrom a škoricou.
Na jablká navrstvíme posýpku: 2 dcl ovsených vločiek, 2 dcl posekaných orechov, 1 vanilkový cukor, 10 dkg kryštálového cukru, 10 dkg zmäknutého masla. Všetko spolu zmiešame, vytvoríme drobivú hmotu, dáme na jablká a pečieme pri 180°C asi 20 – 25 minút. Vychladnuté pokrájame a pocukríme.
Manikine rezy
50 dkg hladkej múky „špeciál“, 18 dkg práškového cukru, 25 dkg „Hery“, 3 vajcia, 1 prášok do pečiva, 3 PL kakaa, vanilkový cukor.
Z múky, Hery, vajec a prášku do pečiva vypracujeme cesto, rozdelíme na dva diely, do jedného dielu zapracujeme kakao. Biely diel rozvaľkáme, dáme na vymastený, vysypaný plech, potrieme slivkovým lekvárom, posypeme vanilkovým cukrom, prikryjeme vyvaľkaným kakaovým plátom a upečieme. Vychladnuté polejeme citrónovou polevou.
Kolieska s orechovou plnkou
42 dkg hladkej múky „špeciál“, 14 dkg práškového cukru, 28 dkg „Palmarínu“, 4 dkg kakaa, 2 žĺtky.
Spolu zmiesime, rozvaľkáme, vykrajujeme kolieska a pečieme.
Plnka: 1,5 dcl vody rozvaríme s 15 dkg kryštálového cukru, odstavíme, hneď pridáme mleté orechy (podľa potreby, aby hmota bola kašovitá) a rum. (Hmota by mala byť stredne hustá, lebo po vychladnutí zhustne – prípadne ju potom môžeme zriediť rumom.)
Pri plnení natierame spodnú stranu koliesok, jedno natrieme orechovou plnkou, druhé džemom a spojíme. Môžeme ich nechať postáť (aj do druhého dňa) a potom máčať v čokoládovej poleve a ukladať na papier. Vrch môžeme prizdobiť orechom, mandľou, kokosom...
Orechovo – snehové tyčinky
4 bielky, 30 dkg kryštálového cukru, 15 dkg orechov
Z bielkov šľaháme sneh, postupne zašľahaváme cukor, potom šľaháme nad parou asi 10 – 15 minút, odložíme, primiešame orechy a na plech vyložený papierom pomocou vrecúška vytláčame tyčinky. Pečieme 15 minút na 125°C pri trošku otvorenej rúre, potom rúru zavrieme a pri tej istej teplote pečieme ešte 15 minút. Vychladnuté ľubovoľne upravíme (môžeme len pofŕkať čokoládou, alebo ozdobiť krémom a máčať do čokoládovej polevy). Namiesto orechov môžeme použiť kokosovú múčku.
Makové rezy
70 dkg sliviek, 10 dkg mletého maku, 20 dkg hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 3 vajcia, 10 dkg práškového cukru, 8 dkg kryštálového cukru, 10 dkg Palmarínu (Hery...), 2 dcl mlieka
Posýpka: 7 dkg hrubej múky, 5 dkg kryštálového cukru, 4 dkg masla
Hrubú múku, kryštálový cukor a maslo spracujeme na posýpku a odložíme do chladu. Polovicu mlieka prevaríme, prisypeme k nemu mak, odstavíme a necháme vychladnúť. Zmäknutý tuk vymiešame s práškovým cukrom a postupne doň zašľaháme žĺtky. Do žĺtkovej peny vmiešame vlažný mak, zvyšné mlieko, tuhý sneh vyšľahaný s kryštálovým cukrom a preosiatu múku s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na tukom vymastený a múkou vysypaný plech s vyšším okrajom. Na vrch poukladáme polovice umytých, osušených sliviek, posypeme ich posýpkou a upečieme. Vychladnuté pokrájame na rezy.
Oblátkové rezy – čokoládové
20 dkg čokolády na varenie, 1 dcl silnejšej kávy, 15 dkg masla, 2 žĺtky, 4 PL práškového cukru
Polámanú čokoládu rozpustíme v horúcej káve, vymiešame do hladka a necháme vychladnúť. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme maslo, dobre vymiešame, pridáme k vychladnutej čokoláde, vyšľaháme krém, plníme oblátky, naplnené zaťažíme, necháme postáť, vrch potom ľubovoľne upravíme.
Perníčky – hneď mäkké
30 dkg hladkej múky, 18 dkg práškového cukru, 2 vajcia, 2 PL tekutého medu, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL perníkového korenia
Vajcia, cukor a med dobre vyšľaháme (šľahačom), potom pridáme ostatné suroviny, spolu spracujeme a dáme na 1 deň do chladničky. Potom na tenšie rozvaľkáme (najviac 3 mm), vykrajujeme pohárikom (3 cm), dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pri 180°C na bledšie ružovo upečieme. Upečené spájame slivkovým lekvárom, vrchnú časť namáčame do čokoládovej polevy. (Pri rozguľovaní môžeme vykrojiť a upiecť najprv len pár kúskov a tak odhadnúť hrúbku cesta a veľkosť pohárika, až potom vykrajovať na celý plech.)
Medové cigary
10 dkg medu, 10 dkg várovej čokolády, 10 dkg mletých orechov, 15 dkg práškového cukru
Med a polámanú čokoládu za stáleho miešania na miernom ohni rozpustíme, nahrejeme až do bodu varu, odložíme, hneď pridáme orechy, spolu dobre premiešame, vyklopíme do misky, kde už máme pripravený preosiaty práškový cukor a spracujeme na hladký bochník. Hneď, ešte z teplého, šúľame na suchej doske cigary. Keď sú hotové, hrubší koniec namočíme do bielka a maku. Necháme zaschnúť. Cigary sú spočiatku tvrdšie, ale po pár dňoch zmäknú.
Syrové keksy
15 dkg hladkej múky špeciál, 15 dkg „Hery“, 15 dkg strúhaného tvrdého syra (tehla), pol čajovej lyžičky sladkej červenej papriky, pol čajovej lyžičky soli
Vypracujeme cesto, vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm, potrieme bielkom, radielkom pokrájame tyčinky alebo vykrajujeme rôzne tvary, posypeme sezamom a upečieme.
Osie hniezda
20 dkg hladkej múky „špeciál“, 13 dkg „Hery“ (Palmarín), 2 vajcia, štipka soli, 1 1/2 dkg kvasníc, 1/2 dcl mlieka, trošku cukru do kvásku, 15 dkg kryštálového cukru, 10 dkg mletých orechov.
Z múky, Hery, žĺtkov, trošky soli a kvásku zamiesime cesto, rozdelíme ho na dva bochníky a prikryté dáme do chladničky, kým pripravíme plnku: z bielkov šľaháme sneh, pridávame cukor, ušľaháme do tuha, potom primiešame orechy. Bochníčky rozvaľkáme na pás široký asi 20 – 25 cm, natrieme polovicou plnky, zatočíme ako roládu a ostrým nožom krájame asi na 1 cm široké kolieska (ak treba, hneď na ruke upravíme do kruhu), ukladáme na papierom vyložený plech, boky potrieme rozšľahaným vajíčkom a do ružova upečieme. Vychladnuté jemne pocukríme.
Rýchle jablkové rezy s makom
30 dkg jabĺk, 30 dkg polohrubej múky, 7 dkg mletého maku, 2 dcl mlieka, 1 – 2 polievkové lyžice rumu, 1 prášok do pečiva, 16 dkg kryštálového cukru, 2 vajcia, 1 1/2 dcl oleja.
Jablká nastrúhame, ostatné suroviny vo vandlíku spolu premiešame, nakoniec pridáme jablká. Dobre premiešané cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a upečieme. Vychladnutý koláč potrieme ríbezľovým džemom a polejeme čokoládovou polevou.
Bratislavský ovocný koláč
30 dkg polohrubej múky, 20 + 5 dkg kryštálového cukru, 4 vajcia, 2 polievkové lyžice marhuľového džemu, 3 polievkové lyžice oleja, 2 dcl mlieka, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, hrsť posekaných orechov.
20 dkg cukru, 4 žĺtka a trošku z odmeraného mlieka šľaháme, pridáme džem, olej, zvyšné mlieko, dobre prešľaháme, primiešame múku so sódou bikarbónou, tuhý sneh vyšľahaný zo 4 bielkov a 5 dkg cukru a posekané orechy. Spolu dobre premiešame, dáme na vymastený, vysypaný plech. Na vrch uložíme ovocie (najlepšie sú zavárané višne) a pečieme. Po upečení ešte horúci koláč polejeme polevou: 8 dkg masla, 20 dkg preosiateho práškového cukru miešame nad parou, pridáme 3 polievkové lyžice vody a 1 polievkovú lyžicu kakaa (môžeme pridať trošku rumu), všetko spolu dobre prehrejeme a polejeme koláč.
Mrežovník
Suroviny: 45 dkg hladkej múky, 25 dkg „Hery“, 2 žĺtky, 15 dkg práškového cukru, 1 prášok do pečiva, trochu (asi 1/2 dcl) mlieka.
Postup: Všetko spolu do hladka zmiesime, časť cesta odložíme, zvyšok rozgúľame, dáme na vymastený, vysypaný plech, potrieme ríbezľovým alebo ľubovoľným lekvárom, môžeme ho trochu posypať mletými orechmi. Odloženú časť cesta rozgúľame (4 – 5 mm), radielkom krájame úzke dlhé pásiky a ukladáme na pripravený koláč, aby vznikla mriežka (alebo ich uložíme jedným smerom), a dáme piecť. Vychladnutý pokrájame a pocukríme.
Čokoládovo-hrozienkový koláčik
Suroviny: 12 dkg masla (Hera), 15 dkg práškového cukru, 6 dkg kryštálového cukru, 6 vajec, citrónová kôra, 12 dkg posekaných hrozienok namočených v rume, 21 dkg strúhanej čokolády (môžu byť nadrobno polámané peniažteky), 18 dkg polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva.
Postup: Maslo a cukor vymiešame, pridávame žĺtky, dobre spolu prešľaháme, pridáme hrozienka, čokoládu, premiešame a nakoniec striedavo s múkou, v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva, pridávame tuhý sneh vyšľahaný s kryštálovým cukrom, opatrne premiešame a dáme na vymastený, vysypaný plech piecť. Vychladnutý koláčik pokropíme rumom, potrieme marhuľovým alebo iným džemom a polejeme čokoládovou polevou. (Krájať môžeme na menšie kúsky, nôž máčame v horúcej vode.)