Kokosovo – punčové rezy
8 vajec, 30 dkg kryštálového cukru, 30 dkg hladkej múky „špeciál“, 1 prášok do pečiva, 3/4 dcl vody. Žĺtky vyšľaháme s 2/3 cukru a vodou do peny, pridáme tuhý sneh ušľahaný z bielkov a zvyšného cukru, opatrne premiešame, pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, opäť premiešame, rozdelíme na dva plechy, ktoré sme vyložili papierom a upečieme.
Plnka č. 1: Jeden plát upečeného cesta pokrájame na kocky, dáme do vandlíka, pridáme 7 dcl pohár marhuľového kompótu aj s nálevom, podľa chuti rum, spolu „pomačkáme“ a navrstvíme na druhý plát, ktorý sme najprv potreli džemom.
Plnka č. 2: 12 1/2 dkg kokosovej múčky zabaríme 2 dcl vriacej vody a necháme vychladnúť. 25 dkg masla vymiešame s 20 dkg práškového cukru a spojíme s vychladnutou kokosovou múčkou, natrieme na plnku č. 1, ľubovoľne ozdobíme alebo polejeme čokoládou.
Miešané rezy
Do vandlíka preosejeme 40 dkg hladkej múky „špeciál“, 30 dkg práškového cukru, 1 prášok do pečiva, pridáme 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 2 lyžice džemu (ríbezľový, marhuľový), 2 lyžice kakaa, 1 dcl oleja, 2 lyžice mletých orechov, 1 malú lyžičku sódy bikarbóny, nakoniec za stáleho miešania prilejeme 1/2 litra mlieka. Všetko spolu dobre premiešame a pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu. Vychladnuté môžeme potrieť džemom a poliať čokoládovou polevou alebo len pocukríme.
Škvarkové pagáčiky
1/2 kg hladkej múky „špeciál“, 25 dkg oškvarkov, 1 pochúťková smotana, 25 dkg „Palmarínu“, soľ. Škvarky zomelieme, všetko spolu zmiesime a necháme 3 hodiny postáť. Potom rozvaľkáme na 1/2 cm hrúbku, vykrajujeme malé pagáčiky, uložíme na plech, potrieme vajíčkom, ozdobíme arašidom (sezamom, rascou). Pečieme doružova.
Plnené žemličky – slané
1/2 kg polohrubej múky, 3 dkg roztopeného masla, 1 kávová lyžička soli, 1/4 kávovej lyžičky mletého korenia, 1/2 kávovej lyžičky rasce, pridáme kvások z 3 dkg kvasníc, 3 dcl mlieka, 1 1/2 kocky cukru, zamiesime, necháme vykysnúť, rozvaľkáme na 2 cm hrúbku, vykrajujeme malé žemličky (1 dcl pohárikom), potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom alebo makom a upečieme. Vychladnuté prekrojíme cez poly, natrieme nátierkou, na to dáme koliesko klobásy alebo salámy a spojíme. Nátierka: 3 veľké syry „Luník“, 4 strúčiky roztlačeného cesnaku, rozmiešať. Môžeme použiť aj inú nátierku.
Ovocné karamelové rezy
10 dkg kryštálového cukru upálime na karamel, zalejeme 2 dcl vody, rozvaríme a necháme vychladnúť. 6 vajec, 20 dkg kryštálového cukru, 25 dkg polohrubej múky, 5 dkg orechov, 1 lyžica oleja, 1/2 balíčka prášku do pečiva. Vyšľaháme tuhý sneh s cukrom, pridáme žĺtky, prilievame skaramelizovaný vlažný cukor s vodou, olej, pridáme orechy, múku s práškom do pečiva, premiešame a upečieme.
Krém: 1/4 l mlieka, 1 vanilkový cukor, 1 „Zlatý klas“, uvaríme puding. 25 dkg masla vyšľaháme s 15 dkg cukru a spojíme s vychladnutým pudingom. Polovicu krému natrieme na upečenú, vychladnutú piškótu, rozložíme plátky ovocia (kivi, banán...), natrieme druhú polovicu krému, postrúhame čokoládu alebo polejeme čokoládovou polevou.
Pudingový zákusok
5 vajec, 25 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor spolu vyšľaháme na penu, pridáme 1 dcl oleja, 1 dcl vlažnej vody a 25 dkg polohrubej múky zmiešanej s 1 práškom do pečiva. 2/3 cesta vylejeme na vymastený, vysypaný plech, do zvyšného cesta zamiešame 2 lyžice kakaa, lejeme pomaly do cesta na plechu, pritom robíme rôzne tvary a na to lejeme puding, ktorý sme uvarili pred šľahaním cesta a pomaly upečieme.
Puding: 1 l mlieka, 2 balíčky jahodového alebo malinového pudingu, 4 lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor.
Plnka na vychladnutý koláč: 2 pochúťkové smotany, 1 vanilkový cukor zmiešame, pridáme 1 ušľahanú práškovú šľahačku, premiešame, natrieme na rez, na vrch nastrúhame čokoládu a dáme stuhnúť do chladničky.
Jablkový zákusok
6 celých vajec šľaháme s 35 dkg kryštálového cukru a 6 lyžicami horúcej vody. Do vyšľahanej hmoty zamiešame 35 dkg polohrubej múky, 3/4 balíčka prášku do pečiva a 1 vanilkový cukor. Cesto dáme na vymastený plech, posypeme nastrúhanými jablkami, posekanými orechmi (asi 10 dkg), hrozienkami (tiež asi 10 dkg) a dáme piecť. Ešte na horúci koláč lyžicou nalievame pripravenú zmes: 12 dkg masla, 25 dkg práškového cukru, 5 dkg kakaa, 1 1/2 dcl mlieka, všetko dáme zohriať skoro na bod varu (variť sa nesmie) a horúcou zmesou polievame koláč.
Mrkvové šatôčky
30 dkg očistenej mrkvy, 40 dkg polohrubej múky, 30 dkg „Palmarínu“, 3/4 balíčka prášku do pečiva Očistenú mrkvu najemno nastrúhame, pridáme múku, tuk, prášok do pečiva, všetko zmiesime a dáme na 1 hodinu do chladničky. Potom rozgúľame na 3 mm hrúbky, rozkrájame na štvorce asi 7 krát 7 cm, plníme hustým lekvárom (slivkovým), preložíme, pečieme na suchom plechu doružova. Upečené pocukríme.
Jablkové rezy miešané
60 dkg nastrúhaných jabĺk, 25 dkg práškového cukru, 2 dcl oleja, 40 dkg polohrubej múky, 2 kávové lyžičky sódy bikarbóny, 3 vajcia, 2 lyžice kakaa, 1 vanilkový cukor. Celé vajcia a cukor šľaháme vo vandlíku, primiešame olej a ostatné prísady, dobre zamiešame, dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Vychladnuté potrieme džemom a polejeme čokoládovou alebo citrónovou polevou.
Rýchly kakaový koláč
(Bez váženia, meriame 3 dcl pohárom.) 25 dkg „Hery“, 2 poháre kryštálového cukru, 2 lyžice kakaa, 1 pohár vody nahrejeme do horúca, aby sa všetko rozpustilo a necháme chladnúť. Do vandlíka preosejeme 2 poháre polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, pridáme 1 vanilkový cukor, 3 vajcia, 1 lyžicu rumu. Z vychladnutej zmesi odložíme za 1 pohár, ostatnú vylejeme do vandlíka a všetko spolu dohladka vymiešame, potom vylejeme do už pripraveného vymasteného a vysypaného plechu a pečieme. Upečené hneď zahorúca popicháme vidličkou a polievame odloženou polevou, posypeme kokosovou múčkou, krájame na druhý deň.
Makovo orechový zákusok
6 vajec, 15 dkg „Hery“, 20 dkg práškového cukru, 15 dkg mletých orechov, 15 dkg mletého maku, 1 prášok do pečiva. Žĺtky, tuk a polovicu cukru vymiešame do peny, pridáme orechy, mak, prášok do pečiva, zamiešame, pridáme sneh z bielkov, do ktorých sme zašľahali druhú polovicu cukru (ten môže byť kryštálový), opatrne premiešame, dáme piecť, vychladnutý potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou alebo potrieme krémom a prizdobíme.
Oblátkové rezy s kakaovou plnkou
25 dkg masla, 25 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 5 dkg kakaa, 3 vajcia, posekané orechy na ozdobenie, tortové oblátky. Do nádoby dáme maslo, práškový a vanilkový cukor, kakao. Nádobu vložíme do vriacej vody a prísady roztopíme. Potom pridáme vajcia a miešame, až kým plnka nezhustne. Teplou plnkou natierame oblátky, ukladáme na seba (asi po 4 kusy) a na chvíľu zaťažíme. Zvyšnú plnku opäť trochu zohrejeme, natrieme celý rez a husto posypeme sekanými orechmi. Necháme stuhnúť do druhého dňa, krájame ostrým mokrým nožom.
Syrové pagáčiky – slané
20 dkg polohrubej múky, 15 dkg hladkej múky, 25 dkg „Hery“, 3 lyžice kyslej smotany, 2 kusy „Syrokrému“, 2 žĺtky, 1 navŕšená kávová lyžička soli, 1/2 balíčka prášku do pečiva. Všetko spolu zmiesime, vyvaľkáme na 1 cm hrúbky, vykrajujeme pagáčiky alebo iné tvary, potrieme vajíčkom, posypeme sezamom, rascou a upečieme.
Kakaový koláč s tvarohom
35 dkg polohrubej múky, 20 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 polievkové lyžice kakaa, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 1 vajce, 2 dcl oleja, 1/2 l acidofilného mlieka (kyslé), keď nemáme acidofilné mlieko, môžeme dať 1 pochúťkovú smotanu a do 1/2 l doplniť mliekom. Všetko spolu dobre vymiešame, vylejeme na hlbší vymastený a múkou vysypaný plech a lyžičkou ukladáme tvaroh. Plnka: 25 dkg tvarohu, 3 polievkové lyžice cukru, 1 čajová lyžička „Zlatého klasu“, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, spolu rozmiešame, ukladáme na cesto, upečieme, vychladnuté pokrájame a pocukríme.
Tvarožník
37 dkg hladkej múky, 25 dkg „Palmarínu“, 12 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor (ak máme zvyšný žĺtok, môžeme pridať), zamiesime cesto, rozgúľame, dáme na veľký plech a napoly upečieme. Potom potrieme marhuľovým džemom a dobrou, nie veľmi sladkou tvarohovou plnkou z 3/4 - 1 kg tvarohu. Potom vyšľaháme piškótové cesto: 7 žĺtkov, 8 dkg kryštálového cukru, trošku vody, šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Zvlášť šľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme 8 dkg kryštálového cukru, pridáme k žĺtkom a opatrne premiešame. Nakoniec primiešame 18 dkg hladkej múky a navrstvíme na tvarohovú plnku. Z piškótového cesta môžeme trochu odobrať do sáčka a nastriekať mriežky. Pečieme v miernej rúre asi 40 minút. Vychladnuté pokrájame a pocukríme.
Nedeľný koláč
16 dkg polohrubej múky, 6 dkg margarínu, 1 polievková lyžica práškového cukru, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 žĺtok, trošku mlieka, spolu zamiesime, dáme na vymastený hlbší plech a natrieme džemom. Potom miešame 17 dkg práškového cukru, 15 dkg margarínu, 3 žĺtky, do vymiešaného pridáme 17 dkg mletých orechov, 2 polievkové lyžice kakaa, citrónovú kôru, 17 dkg polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 dcl mlieka, spolu zmiešame, navrstvíme na džemom potreté cesto a pečieme. Na upečené cesto natrieme tuhý sneh z 3 bielkov a 15 dkg jemného kryštálového cukru a dáme ešte na chvíľu zasušiť do rúry.
Medové rezy bez nahrievania
50 dkg hladkej múky „Špeciál“, 15 dkg práškového cukru, 15 dkg margarínu, 2 vajcia, 2 polievkové lyžice mlieka, 2 polievkové lyžice medu, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, všetko zamiesime, rozdelíme na 3 diely a upečieme. Plnka: 25 dkg masla, 20 dkg cukru vymiešame, 1/2 l mlieka, 4 polievkové lyžice hladkej múky uvaríme na kašu, keď trochu vychladne, spojíme s maslom, dobre vyšľaháme a plníme pláty. Vrch polejeme čokoládovou polevou.
Slané rožky – syrové
60 dkg hladkej múky „Špeciál“, 2 „Palmaríny“, 2 žĺtky, 1 celé vajce, 2 navŕšené čajové lyžičky soli, 5 dkg kvasníc, 1 dcl mlieka, 1 čajovú lyžičku cukru do kvásku. Spravíme si kvások a zamiesime cesto (dobre vymiesiť), spravíme 4 bochníky, každý zvlášť rozvaľkáme na 1 cm hrúbky, potrieme rozšľahanými bielkami, nahusto posypeme strúhaným syrom (tehla), vykrajujeme mesiačiky a pečieme.
Figové keksy
60 dkg hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 30 dkg „Hery“ (Palmarínu), 24 dkg zomletých fíg, 24 dkg práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, citrónová kôra, 2 vajcia Všetko spolu zamiesime, rozvaľkáme na hrúbku 1/2 cm, vykrajujeme rôzne tvary a do bledoružova upečieme. Vychladnuté pofŕkame čokoládou.
Jablkové pyté
40 dkg hladkej múky, 20 dkg práškového cukru, 2 vajcia, 25 dkg „Palmarínu“, 1 čajová lyžička sódy bicarbóny, 1/2 čajovej lyžičky škorice, 2 polievkové lyžice mlieka. Všetko spolu zmiesime, rozdelíme na dva diely a kým nastrúhame jablká, dáme do chladničky. Potom jeden diel vyvaľkáme, dáme na vymastený plech, navrstvíme ochutené jablká, prikryjeme druhým dielom a upečieme. Vychladnuté pokrájame a pocukríme.