Slané tyčinky
25 dkg hladkej múky „špeciál“, 25 dkg „Hery“, 4 polievkové lyžice kyslého mlieka, trošku soli, 1 žĺtok (nemusí byť). Všetko spolu zmiesime na hladké cesto, dáme do mikroténového vrecúška a necháme v chlade do druhého dňa. Potom rozgúľame, potrieme vajíčkom, krájame tyčinky, posypeme soľou, rascou a upečieme.
Šľahačkové rezy Nescafé
6 vajec, 4 polievkové lyžice práškového cukru, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 6 polievkových lyžíc polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 3 čajové lyžičky kakaa, 6 polievkových lyžíc mletých orechov, 6 polievkových lyžíc mlieka. Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme do peny, pridáme mlieko, múku, prášok do pečiva, kakao, orechy a tuhý sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali s kryštálovým cukrom, opatrne premiešame a upečieme vo vymastenom, vysypanom plechu. Vychladnuté potrieme džemom, na vrch dáme dve vyšľahané šľahačky, do ktorých pri šľahaní pridáme 2 polievkové lyžice kávy NESCAFÉ a práškový cukor podľa chuti. Môžeme prizdobiť strúhanou čokoládou.
Bielkovo-orechový rez
9 bielkov, 20 dkg jemného kryštálového cukru, 12 dkg orechov, 12 dkg hrubej múky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pomaly pridávame cukor, do ušľahaného primiešame orechy a múku. Cesto rozotrieme na vymastený, vysypaný plech a upečieme. Vychladnutý plát prekrojíme po dĺžke na 3 pásy a naplníme akýmkoľvek dobrým krémom (čokoládový, orechový vanilkový, ...), potrieme ním aj vrch a boky a polejeme čokoládovou polevou alebo celý rez posypeme orechmi. Môžeme prizdobiť šľahačkou.
Mrežovník s medom
35 dkg hladkej múky „špeciál“, 15 dkg práškového cukru, 15 dkg „Palmarínu“, 2 celé vajcia, 2 polievkové lyžice medu, 1 prášok do pečiva. Všetko spolu spracujeme na hladké cesto a necháme asi 3 hodiny (zabalené v mikroténovom vrecúšku) postáť v chladničke. Potom 2/3 cesta vyvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený plech a natrieme na hrubšie lekvárom. Zo zvyšnej 1/3 cesta šúľame pásiky, ukladáme na lekvár do tvaru mriežky a upečieme doružova (rýchlo sa pečie, nevysušíme).
Orechová roláda
5 vajec, 10 dkg kryštálového cukru, 12 dkg hladkej múky „špeciál“, trošku vody. Plnka: 25 dkg masla, 15 dkg preosiateho práškového cukru, 1 vajce, rum, mleté orechy. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a troškou vody, kým sa cukor nerozpustí. Z bielkov šľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme druhú polovicu cukru, primiešame k žĺtkom, premiešame, pridáme preosiatu múku, znova premiešame, cesto rozotrieme na papierom vyložený plech a v horúcej rúre rýchlo upečieme (nie vysušiť). Z vychladnutého stiahneme papier, natrieme plnkou (trochu si necháme na natretie vrchu), ktorú vyšľaháme s cukrom a 1 vajcom, pridáme rum a orechy podľa chuti; zatočíme, potrieme zvyškom plnky a posypeme mletými orechmi.
Tvarohový krémeš
1 balíček lístkového cesta, 1/2 kg tvarohu, 15 dkg práškového cukru, 1/2 l mlieka, 1 dcl oleja, 1 balíček „Zlatý klas“, 1 vanilkový cukor, 3 žĺtky, 1 celé vajce. Lístkové cesto rozvaľkáme, vyložíme ním plech (aj boky). Všetky prísady na plnku rozmixujeme, vylejeme na surové cesto a dáme piecť do stredne teplej rúry aspoň na 30 minút. Pred dopečením, keď už plnka zhustla, vyberieme z rúry a na vrch koláča rozotrieme sneh vyšľahaný zo 4 bielkov a 4 polievkových lyžíc kryštálového cukru. Dáme ešte zapiecť doružova;.
Citrónové rezy 1
8 vajec, 30 dkg kryštálového cukru, 30 dkg hladkej múky „špeciál“, 1 prášok do pečiva, asi 3/4 dcl vody. Z prísad vypracujeme piškótové cesto (ako pri orechovej roláde alebo podľa svojho receptu), rozdelíme ho na 2 veľké rovné plechy vyložené papierom a upečieme.
Plnka: 25 dkg masla, 20 dkg preosiateho práškového cukru a 1 vajce dobre vyšľaháme, pridáme citrónovú šťavu podľa chuti a naplníme pláty. Vrch polejeme citrónovou polevou a prizdobíme čokoládou.
Poleva: 40–50 dkg preosiateho práškového cukru, šťavu z 1 citróna a trošku vriacej vody dobre vymiešame.
Citrónové rezy 2
Piškótové cesto ako na
citrónové rezy 1..
Plnka: 37 dkg masla, 25 dkg práškového cukru, 2 vajcia dobre vyšľaháme, pridáme citrónovú šťavu, dobre prešľaháme a naplníme plátky. Časťou plnky natrieme vrchný plát a prizdobíme vareným snehom: 3 bielka šľaháme, postupne pridávame 21 dkg kryštálového cukru, vyšľaháme dotuha, chvíľu aj nad parou a ozdobíme rezy.
Karamelové rezy 1
8 vajec, 30 dkg kryštálového cukru, 30 dkg hladkej múky „špeciál“, 1 prášok do pečiva, 3/4 dcl vody Žĺtky vyšľaháme s 2/3 cukru a vodou do peny, pridáme tuhý sneh ušľahaný z bielkov a zvyšného cukru, opatrne premiešame, pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, opäť premiešame, rozdelíme na dva plechy (ako na roládu), ktoré sme vyložili papierom, a upečieme.
Karamelová plnka: 30 dkg kryštálového cukru, 1 šľahačková smotana, 25 dkg masla. V suchej rajničke za stáleho miešania necháme roztopiť a na bledohnedú farbu skaramelizovať kryštálový cukor. Karamel zalejeme smotanou, odstavíme z ohňa a až do vychladnutia miešame, kým nevznikne jednoliata hmota. V osobitnej nádobe vyšľaháme maslo a do neho zapracujeme studenú karamelovú hmotu (najlepšie elektrickým šľahačom). Pláty naplníme, vrch tiež potrieme a prizdobíme krémom a vareným snehom alebo ľubovoľne upravíme.
Karamelové rezy 2
Postup ako pri Karamelových rezoch 1, len cesto rozdelíme na tri plechy, alebo upečieme tri biele piškótové plátky ako na roládu.
Plnka: 10 dkg kryštálového cukru, 2 dcl vody, 1 prášok „Zlatý klas“, 25 dkg masla, 10 dkg práškového cukru, 1 vajce, 1 vanilkový cukor. V suchej rajničke upálime kryštálový cukor na karamel, zalejeme 2/3 vody, rozvaríme, prilejeme doň zvyšnú vodu, v ktorej sme rozmiešali „Zlatý klas“, povaríme a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom, vajcom a vanilkovým cukrom, pridávame kašu z karamelu a dobre vypracujeme. Plátky naplníme, vrch tiež potrieme krémom a posypeme kokosovou múčkou.
Snehové pusinky – kolieska
3 bielky, 21 dkg kryštálového cukru. Z bielkov šľaháme tuhý sneh, postupne doň zašľahávame kryštálový cukor a šľaháme aj nad parou asi 10 minút. Potom odložíme a primiešame za hrsť kokosovej múčky, premiešame, na plech vyložený papierom vytláčame pomocou vrecúška pusinky alebo plné kolieska a sušíme v mierne teplej rúre, kým sa ľahko neodlúpnu z papiera (asi 50-60 minút). Snehové kolieska môžeme spájať s lineckými kolieskami tej istej veľkosti ľubovoľným krémom a vrch môžeme prizdobiť čokoládou.
Linecké kolieska: 42 dkg hladkej múky „špeciál“, 14 dkg práškového cukru, 28 dkg „Helie“ (alebo „Palmarínu“), 8 dkg orechov (nemusia byť), 4 dkg kakaa, 2 žĺtka. Spolu zmiesime, rozgúľame, vykrajujeme kolieska a pečieme. Pri plnení natierame spodnú stranu, čo bola na pleche.
Čokoládová roláda
5 vajec, 10 dkg kryštálového cukru, 8 dkg hladkej múky „špeciál“, 5 dkg kakaa, trošku vody. Žĺtky šľaháme asi s 1/2 cukru a troškou vody, kým sa cukor nerozpustí. Z bielkov a zvyšného cukru ušľaháme tuhý sneh, pridáme k žĺtkom, premiešame, pridáme preosiatu múku s kakaom, opatrne premiešame, rozotrieme a plech vyložený papierom a rýchlo upečieme (nevysušíme).
Plnka: 25 dkg masla, 20 dkg práškového cukru, 1 celé vajce dobre vymiešame, podľa chuti pridáme kakao a rum. Vychladnutý plát naplníme, časť z plnky necháme aj na potretie pod polevu (10 dkg čokolády na varenie, 5 dkg stuženého tuku – tuk rozpustíme na miernom ohni, odložíme, pridáme polámanú čokoládu, do hladka vymiešame, precedíme a polejeme roládu).
Floriánkové rezy
5 vajec, 15 dkg kryštálového cukru, 10 dkg hladkej múky, 5 dkg kakaa, 1/2 balíčka prášku do pečiva, asi 1/2 dcl vody. Upečieme plát (postup ako pri piškótovom ceste). Upečený potrieme ríbezľovým lekvárom, na to navrstvíme I. plnku (20 dkg orechov, 25 dkg práškového cukru, asi 1,5 dcl rumu, dobre vymiešať a navrstviť na ríbezľový lekvár). Na orechovú plnku natrieme II. plnku (25 dkg masla, 10 dkg práškového cukru dobre vymiešame, pridáme podľa chuti kakao). Vrch polejeme čokoládovou polevou.
Deň a noc - piškótové
I. cesto: 5 vajec, 15 dkg kryštálového cukru, 15 dkg hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva – upečieme piškótový plát biely.
II. cesto: 5 vajec, 15 dkg kryštálového cukru, 10 dkg hladkej múky „špeciál“, 5 dkg kakaa, 1/2 balíčka prášku do pečiva – upečieme piškótový plát kakaový.
Upečené vychladnuté pláty naplníme ľubovoľnou plnkou alebo džemom a plnkou, vrch tiež potrieme plnkou a nastrúhame čokoládu alebo ľubovoľne upravíme.
Štedrák
60 dkg polohrubej múky, 25 dkg „Palmarínu“, 10 dkg práškového cukru, 2 žĺtka, 2 dcl mlieka, 3 dkg kvasníc (kvások).
Zamiesime, necháme nakysnúť, rozdelíme na 4 diely a ľubovoľne plníme, napríklad:
1. plnka – 20 dkg maku, 15 dkg práškového cukru, môžeme primiešať aj slivkový lekvár
2. plnka – 20 dkg orechov, 15 dkg práškového cukru
3. plnka – 1/2 kg tvarohu ľubovoľne ochuteného
Prikryjeme štvrtým dielom a do ružova upečieme. Vychladnutý pokrájame a pocukríme.
Kokosové ježe
6 vajec, 10 dkg práškového cukru na karamel, 25 dkg kryštálového cukru, 30 dkg polohrubej múky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 5 dkg mletých orechov.
Poleva: 38 dkg práškového cukru, 1 1/2 dcl mlieka, 5 dkg kakaa, 25 dkg masla.
10 dkg kryštálového cukru upálime do hneda, zalejeme 2 dcl vody, rozvaríme a dáme chladnúť. Žĺtky šľaháme s 2/3 cukru, pomaly prilievame rozpustený karamelový cukor, pridáme orechy, striedavo pridávame múku s práškom a tuhý sneh, ktorý sme vyšľahali so zvyšným cukrom. Všetko spolu premiešame a dáme piecť na vymastený, múkou vysypaný plech. Krájame vychladnutý. Na miernom ohni rozpustíme maslo, pridáme mlieko, cukor, kakao, spolu premiešame, odložíme, hneď ešte v teplej poleve máčame nakrájané kúsky a obaľujeme v kokosovej múčke.
Marhuľové rezy
Upečieme biely piškótový plát (5 vajec, 15 dkg kryštálového cukru, 15 dkg hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, trochu vody). Vychladnutý potrieme džemom a na to dáme plnku 1 l mlieka, 3 „Zlaté klasy“, 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru, uvaríme puding, odložíme, pridáme 2 pochúťkové smotany, spolu rozšľaháme, natrieme na džem. Na plnku uložíme marhule (alebo iné ovocie) a polejeme želatínou - 8 dcl vody alebo šťavu z kompótu dolejeme vodou, 7 dkg „Zlatého klasu“, 10 dkg kryštálového cukru, 1 balíček nápoja prášku „Tang“ – broskyňový (3 dkg) alebo ľubovoľnej chuti (podľa toho, aké sme dali ovocie a akej farby chceme mať želatínu), uvaríme, odstavíme, chvíľku premiešame a polejeme koláč. Vychladnutý môžeme prizdobiť šľahačkou.
Zdenkin Kinder koláč
9 bielkov, 9 PL kryštálového cukru, vyšľaháme, pridáme 3 PL hladkej múky, 3 PL strúhanky, 1 1/2 PL oleja, 1 prášok do pečiva. Plech (hlbší) vyložíme papierom, pomastíme, posypeme 10 dkg sekaných orechov, navrstvíme na ne snehové cesto a do ružova upečieme (asi 180 °C). Po upečení a čiastočnom vychladnutí papier stiahneme a orechovú časť ešte za tepla natrieme nutelou.
Plnka: 1 l mlieka, 9 žĺtkov, 9 PL kryštálového cukru, 2 1/2balíčka Zlatý klas, uvaríme kašu, keď skoro vychladne, spojíme s 30 dkg masla vymiešaného s 1 vanilkovým cukrom, rozdelíme na dve časti, do jednej primiešame 3 - 4 PL kakaa. Krém ukladáme striedavo – 1 PL biely, 1 PL kakaový, zarovnáme, vyšľaháme 2 práškové šľahačky a natrieme alebo ozdobne nastriekame na krém. Na vrch nastrúhame čokoládu.
Pre zmenu môžeme použiť cesto z 9 bielkov, 20 dkg jemného kryštálového cukru, 12 dkg orechov, 12 dkg polohrubej múky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pomaly pridávame cukor, do ušľahaného primiešame orechy a múku.
Tajný punč
8 vajec, 30 dkg kryštálového cukru, 30 dkg hladkej múky „špeciál“, 1 prášok do pečiva, asi 3/4 dcl vody. Žĺtky šľaháme s 2/3 cukru a vodou, kým sa cukor nerozpustí, pridáme tuhý sneh ušľahaný z bielkov a zvyšného cukru, opatrne premiešame, pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, opäť premiešame, rozdelíme na 2 plechy, ktoré sme vyložili papierom a upečieme.
Sirup: 30 dkg práškového cukru, 4 PL kakaa rozmiešame, pridáme 2 dcl čaju, 2 dcl rumu a dobre do hladka vymiešame (nevaríme).
Jeden plát upečeného cesta natrieme marhuľovým džemom, prikryjeme druhým plátom, ale obrátime spodnou stranou navrch, aby do plátu lepšie vnikol sirup a polievame lyžicou, kým neminieme všetko sirup. Vrch hneď potrieme kakaovou plnkou, ktorú sme si vopred pripravili, a polejeme čokoládovou polevou.
Plnka: 25 dkg masla, 15 dkg preosiateho práškového cukru, 1 celé vajce, vymiešame do peny, podľa chuti pridáme kakao.
Veronikin ovocný koláč
25 dkg hladkej múky, 25 dkg hrubej múky, 15 dkg práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 4 žĺtka, citrónová kôra, 250 g Palmarínu. Suroviny zmiesime, predpečieme na suchom plechu pri teplote 200 °C. Keď je cesto napoly upečené, rozotrieme naň túto masu: 60 dkg ovocia (napríklad maliny, josty, ríbezle...), kryštálový cukor podľa chuti, 1/2 vanilkového cukru, 1 Zlatý klas – zamiešať. Na ovocnú masu ešte rozotrieme sneh ušľahaný zo 4 bielkov, 12 dkg práškového cukru a 1/2 vanilkového cukru. Dopečieme a posypeme opraženými orechami.