Oškvarkové tyčinky bez prekladania
Suroviny: 40 dkg polohrubej múky, 25 dkg oškvarkov, 1 vajce, 1 1/2 čajovej lyžičky soli, 2 dkg kvasníc, asi 1 1/2 dcl mlieka – kvások.
Postup: Všetko spolu zmiesime, rozgúľame asi na 1 1/2 cm hrúbky, krájame tyčinky alebo vykrajujeme pagáčiky, uložené na plechu necháme kysnúť asi 30 minút, potrieme vajíčkom a upečieme.
Makovo-medové rezy
Suroviny: 50 dkg hladkej múky, štipka soli, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 7 dkg mletého maku, 25 dkg masla (Hera...), 2 vajcia, 3 polievkové lyžice medu, 5 polievkových lyžíc mlieka (alebo podľa potreby).
Postup:Všetko spolu zmiesime, rozdelíme na 3 diely. 1. diel dáme na vymastený plech, potrieme 1/2 plnky, prikryjeme 2. dielom, potrieme druhou polovicou plnky, prikryjeme 3. dielom, potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme vidličkou (môžeme posypať sekanými orechmi) a dáme piecť, po vychladnutí pofŕkame čokoládou alebo pocukríme.
Plnka: 20 – 25 dkg slivkového lekváru, 10 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 polievkové lyžice medu, 13 dkg mletého maku, 5 polievkových lyžíc mlieka, všetko spolu zmiešame.