Oškvarkové tyčinky bez prekladania
Prísady
Cesto
40 dkg polohrubej múky, 25 dkg oškvarkov, 1 vajce, 1,5 čajovej lyžičky soli
Kvasok
2 dkg kvasníc, 1,5 dcl mlieka
Postup
Všetko spolu zmiesime, rozgúľame asi na 1,5 cm hrúbky, krájame tyčinky alebo vykrajujeme pagáčiky, uložené na plechu necháme kysnúť asi 30 minút, potrieme vajíčkom a upečieme.
Makovo-medové rezy
Prísady
Cesto
50 dkg hladkej múky, štipka soli, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 7 dkg mletého maku, 25 dkg masla (Hera...), 2 vajcia, 3 polievkové lyžice medu, 5 polievkových lyžíc mlieka (alebo podľa potreby)
Plnka
20 – 25 dkg slivkového lekváru, 10 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 polievkové lyžice medu, 13 dkg mletého maku, 5 polievkových lyžíc mlieka
Všetko spolu zmiešame.
Postup
Prísady do cesta spolu zmiesime, rozdelíme na 3 diely. Prvý diel dáme na vymastený plech, potrieme 1/2 plnky, prikryjeme druhým dielom, potrieme druhou polovicou plnky, prikryjeme tretím dielom, potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme vidličkou (môžeme posypať sekanými orechmi) a dáme piecť, po vychladnutí pofŕkame čokoládou alebo pocukríme.
Medovo-snehové rezy
Prísady
Cesto 1
45 dkg hladkej múky, 5 dkg masla (Palmarín, Hera...), 2 polievkové lyžice mlieka, 2 polievkové lyžice medu, 1 vajce 15 dkg preosiateho práškového cukru, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
Snehový plát
5 bielkov, 10 dkg kryštálového cukru, 30 dkg preosiateho práškového cukru
Rúru pred šľahaním zapneme na 190°C. Bielky šľaháme, pridáme kryštálový cukor, dobre dotuha vyšľaháme, opatrne primiešame preosiaty práškový cukor, masu rozotrieme na veľký rovný plech vyložený papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme, hneď vložíme do na 190 °C vyhriatej rúry, ktorú hneď vypneme a sušíme od večera do rána alebo celý deň.
Plnka
1/2 l mlieka, 4 polievkové lyžice hladkej múky, 25 dkg masla, 15 dkg práškového cukru, káva, karamel...
Z mlieka a hladkej múky uvaríme kašu, necháme chladnúť, zatiaľ vyšľaháme maslo s práškovým cukrom, postupne spojíme so skoro vychladnutou kašou, dobre prešľaháme, ľubovoľne ochutíme (káva, karamel...).
Postup
Do vandlíka preosejeme hladkú múku, do kastrólika dáme maslo, mlieko, med, vajce, práškový cukor, sódu bikarbónu. Všetko za stáleho miešania na miernom ohni rozpustíme, teplé pridáme do pripravenej múky, spolu zmiesime, rozdelíme na 2 diely, rozvaľkáme na veľkosť veľkého rovného plechu (ako na roládu), ktorý vymastíme tuhým Smetolom a každý zvlášť upečieme.
Jeden medový plát pokropíme rumom, potrieme tenkou vrstvou džemu a polovicou plnky, priložíme pomocou papiera snehový plát, papier stiahneme, natrieme druhou polovicou plnky a prikryjeme medovým plátom, ktorý tiež pokropíme rumom. Vrch polejeme čokoládovou polevou alebo potrieme zvyšným krémom a posypeme orechmi.
Cesto môžeme rozdeliť aj na 3 pláty a usušiť 2 tenšie snehové pláty.
Kokosovo-medové ježe
Prísady
Cesto
4 vajcia, 15 dkg práškového cukru, 10 dkg kryštálového cukru (do snehu), 1 polievkovú lyžicu oleja, 3 polievkové lyžice medu, 2 dcl mlieka, 40 dkg polohrubej múky, 3/4 balíčka prášku do pečiva
Poleva
30 dkg kryštálového cukru, 11 polievkových lyžíc vody, 25 dkg Hery, 2 dkg kakaa, 1/2 dcl (alebo podľa chuti) rumu
Vodu s cukrom uvaríme na sirup, na chvíľu odložíme, postupne pridávame pokrájanú Heru, kakao, rum a dobre premiešame.
Postup
3 žĺtky, 1 celé vajce a cukor vymiešame, po troške pridávame tekutý med, mlieko, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a kryštálového cukru. Cesto rozotrieme na plech vyložený mastným papierom a upečieme. Vychladnutý múčnik rovnomerne pokrájame na menšie kúsky, máčame do čokoládovej polevy a obaľujeme v kokosovej múčke.
Mrkvový koláč s čerešňami
Prísady
Cesto
40 dkg hladkej múky, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 1 čajová lyžička škorice, štipka soli, 2 vajcia, 1 dcl oleja, 2 dcl mlieka, 20 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 15 dkg jemne postrúhanej mrkvy, 1/2 kg čerešní, 8 dkg sekaných orechov
Postup
Vajcia rozšľaháme s cukrom na penu, pridávame olej, prilejeme mlieko, premiešame, pridáme múku zmiešanú so sódou, škoricou, soľou, po premiešaní pridáme postrúhanú mrkvu, všetko spojíme na hladkú masu, ktorú rozotrieme na vymastený, múkou vysypaný plech, uložíme odkôstkované čerešne (višne), posypeme sekanými orechmi, pečieme pri 180 °C asi 15 minút. (Namiesto čerstvého ovocia môžeme použiť aj kompót – 1 pohár 7 dcl.)
Slané kúsky s „Lučinou“
Prísady
Cesto
35 dkg hladkej múky, syr Lučina (12 dkg), 2 žĺtky, 1 Hera, 1 čajová lyžička soli, 1 prášok do pečiva
Postup
Všetko spolu zmiesime, vyvaľkáme, vykrajujeme rôzne tvary alebo radielkom krájame tyčinky, štvorce..., potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom, sezamom... a upečieme.
Osie hniezda syrové
Prísady
Cesto
70 dkg hladkej alebo polohrubej múky, 2 čajové lyžičky soli, 1 prášok do pečiva, 1 dcl oleja, 4 dcl mlieka, 3 čajové lyžičky cukru, 1 kocka (4 dkg) kvasníc
Pripravíme kvások.
Plnka
20 dkg zmäknutého masla, 2 žĺtky, môžeme pridať podľa chuti cesnak
Vymiešame.
30 dkg hrubšie postrúhaného syra (môže byť aj údený) na posypanie
Postup
Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou, pridáme kvások, olej a spracujeme na vláčne cesto. Hneď ho rozdelíme na 3 bochníky a necháme postáť 10 minút. Jeden bochník (zvyšné 2 dáme zatiaľ do chladničky) rozvaľkáme natenko do tvaru obdĺžnika (45 x 25 cm), potrieme 1/3 plnky, posypeme 1/3 postrúhaného syra, zrolujeme, ostrým nožom krájame asi 2 cm široké kolieska, ukladáme na papierom vyložený veľký rovný plech (4 x 5 ks), ak treba, upravíme tvar, potrieme mierne posoleným vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Podobne spracujeme aj ďalšie dva bochníky.
Lekvárové koláčiky
Prísady
Cesto 1
20 dkg hladkej múky, 10 dkg Smetolu, 10 dkg práškového cukru, 1 vajce, spolu zmiesime na hladké cesto
Rozvaľkáme na veľkosť plechu, uložíme na vymastený, vysypaný plech a potrieme slivkovým lekvárom.
Cesto 2
6 vajec, 15 dkg práškového cukru, 5 dkg kryštálového cukru (na sneh do bielkov), 20 dkg orechov, 1 polievková lyžica kakaa
Postup
Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme orechy, kakao a z bielkov a kryštálového cukru vyšľahaný tuhý sneh, opatrne premiešame, navrstvíme na cesto na plechu a upečieme.
Vychladnuté potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Pri krájaní nôž máčame v horúcej vode.
Lístkové pudingové rezy
Prísady
Cesto
1 balenie lístkového cesta, 1 l mlieka, 3 vanilkové alebo citrónové pudingové prášky, 6 polievkových lyžíc cukru
Postup
Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding. Cesto rozdelíme na 2 diely. Jeden diel vyvaľkáme na veľkosť menšieho plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie, uložíme naň cesto, hneď rozvaľkáme, pripravíme aj druhý plát. Ešte dosť teplý puding vylejeme na pripravený plát, urovnáme, prikryjeme druhým plátom a vo vyhriatej rúre na 230 °C upečieme do ružova. Pre zmenu môžeme do pudingu primiešať nadrobno nakrájané ovocie. Vychladnuté pocukríme alebo ozdobíme šľahačkou a ovocím.
Škvarkové zákusky
Prísady
Cesto
20 dkg hladkej múky, 12 dkg mletých škvarkov, 4 dkg masti, 1 žĺtok, 10 dkg práškového cukru, 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva, trochu citrónovej kôry
Bielková poleva
1 bielok, 10 dkg preosiateho práškového cukru
Dobre vymiešame, ak je bielok väčší, pridáme cukor.
Postup
Vymiesime cesto. Pri miesení, ak treba, môžeme pridať trochu škvarkov alebo múky, podľa toho, aké mastné sú škvarky. Cesto vyvaľkáme na plát 1 cm hrúbky a potrieme polevou, vykrajujeme mesiačiky, štvorčeky, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, ozdobíme kúskom orecha a doružova upečieme. (Kúsky môžeme natierať aj na plechu, ale rýchlejšie je natrieť plát, pokrájať štvorce, tyčinky..., spolu viac kusov obracačkou preložiť na plech a tam ich od seba oddeliť; na skúšku môžeme upiecť najprv 5 – 6 kusov.)
Kokosové koláčiky
Prísady
Cesto
40 dkg polohrubej múky, 25 dkg Hery (Palmarínu...), 4 žĺtky
Kvások
1 dcl mlieka, 2 dkg kvasníc, 1 čajová lyžička cukru
Spravíme kvások.
Kvások a ostatné suroviny na cesto spolu zmiesime na hladké cesto, rozdelíme na 3 bochníky a necháme postáť, kým pripravíme plnku.
Plnka
4 bielky, 25 dkg kryštálového cukru, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 15 dkg kokosovej múčky
Z bielkov šľaháme sneh, postupne pridávame cukor, chvíľu šľaháme aj nad parou, pridáme citrónovú šťavu, kokosovú múčku a premiešame.
Postup
Cestá postupne rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, šírku asi 20 cm, potrieme plnkou, zatočíme závin a širším nožom krájame asi 1,5 cm kolieska, ktoré hneď z noža opatrne zosunieme nad papierom vyložený plech, ak treba, upravíme, pečieme na 180 °C doružova (asi 13 – 15 minút). Vychladnuté pocukríme.
Jemný rýchly jablkový koláč
Prísady
Cesto
3 vajcia, 30 dkg práškového cukru, 30 dkg polohrubej múky, 10 dkg mletých orechov, 60 dkg postrúhaných jabĺk, 1,5 dcl oleja, 1 vanilkový cukor, 1 čajová lyžička škorice, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 2 dcl pochúťkovej smotany
Postup
Celé vajcia a vanilkový cukor dobre prešľaháme, pridáme olej, škoricu, orechy, pochúťkovú smotanu, premiešame, pridáme jablká, múku so sódou, všetko spolu dobre premiešame, dáme na vymastený, múkou vysypaný veľký plech, pečieme na 180 °C asi 25 minút (podľa výkonu rúry). Vychladnutý potrieme džemom a posypeme mletými orechmi.
Jablkovo-hrozienkové rezy
Prísady
Cesto
5 vajec, 35 dkg kryštálového cukru, 35 dkg polohrubej múky, 10 dkg hrozienok (alebo brusníc), 10 dkg mletých orechov, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 dcl oleja, 60 dkg postrúhaných jabĺk
Postup
Celé vajcia a cukor dobre vyšľaháme, pridáme olej, vanilkový cukor, hrozienka, orechy, jablká, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva a sódou, dobre premiešame, dáme na vymastený, múkou vysypaný veľký plech, pečieme na 180 °C, ešte teplý potrieme džemom, vychladnutý polejeme čokoládovou polevou.
Ananásová roláda
Prísady
Cesto
5 vajec, 10 dkg kryštálového cukru, 10 dkg hladkej múky, trošku vody
Plnka
25 dkg masla, 15 dkg práškového cukru, 1 vajce, 10 dkg drobného ananásu
Spolu vyšľaháme do peny, potom primiešame ananás
Postup
Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a troškou vody, kým sa cukor nerozpustí. Z bielkov šľaháme tuhý sneh s pridaním druhej polovice cukru, pridáme ho k žĺtkom, premiešame, pridáme preosiatu múku, opatrne premiešame, rozotrieme na papierom vyložený veľký rovný plech a v dobre horúcej rúre rýchlo upečieme (nevysušíme). Z vychladnutého plátu stiahneme papier, plát pokropíme ananásovou šťavou, natrieme plnkou (časť si necháme na natretie povrchu), zatočíme, ľubovoľne upravíme (čokoláda, šľahačka).
Kokosová pochúťka – rýchla
Prísady
Cesto
20 dkg kokosovej múčky, 15 dkg práškového cukru, 2 vajcia
Postup
Všetko spolu zmiešame, mokrou lyžicou ukladáme alebo pomocou plnej formičky (tiež mokrej) vyklápame na plech vyložený papierom. Pečieme na 170 °C doružova. Vychladnuté prizdobíme čokoládovou polevou.
Orechové rezy s piškótovým vrškom
Prísady
Cesto 1
2 vajcia, 8 dkg práškového cukru, 15 dkg Palmarínu, 35 dkg polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, šťava a kôra z 1/2 citróna
Všetko spolu zmiesime na hladké cesto, ak treba, dáme asi na 1/2 hodiny do chladničky.
Cesto 2
4 vajcia, 8 dkg kryštálového cukru, 10 dkg polohrubej múky, trošku prášku do pečiva, citrónová kôra
Žĺtky vyšľaháme s 2/3 cukru a trochou vody dopenista. Z bielkov a zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh, spojíme so žĺtkami, pridáme citrónovú kôru, múku s práškom do pečiva, opatrne premiešame.
Plnka
20 dkg mletých orechov, 15 dkg práškového cukru, 3 polievkové lyžíce sirupu, 1 dcl rumu
Spolu vymiešať.
Postup
Cesto 1 rozgúľame, uložíme na vymastený, múkou vysypaný plech, potrieme džemom a navrstvíme plnku. Cesto 2 rozotrieme na plnku a upečieme. Vychladnuté polejeme čokoládovou polevou.
Piškótové rezy s banánovým krémom
Prísady
Cesto
5 vajec, 15 dkg kryštálového cukru, 15 dkg hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1/2 dcl vody
Plnka
25 dkg masla, 1 sladené kondenzované mlieko, 3 banány, piškóty
Zmäknuté maslo a kondenzované mlieko spolu šľaháme, keď začne hustnúť, pridáme mierne potlačené banány a dobre vyšľaháme.
Postup
Žĺtky šľaháme s 2/3 cukru a s vodou do hustejšej peny, pridáme tuhý sneh ušľahaný z bielkov a zvyšného cukru, opatrne premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva a upečieme.
Vychladnutý plát prekrojíme napoly, jednu časť natrieme polovicou plnky, uložíme kávou navlhčené piškóty (môžeme pokropiť rumom), natrieme druhou polovicou plnky, prikryjeme druhou časťou plátu, potrieme džemom, polejeme čokoládovou polevou alebo ľubovoľne upravíme.
Banánové rezy – šľahačkové
Prísady
Cesto
6 vajec, 18 dkg kryštálového cukru, 18 dkg hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 3/4 dcl vody
Plnka
25 dkg zmäknutého masla, 1 sladené kondenzované mlieko
Spolu šľaháme, keď začne hustnúť, pridávame 3 mierne potlačené banány, dobre spolu vyšľaháme.
Šľahačka
2 pochúťkové smotany (16%), 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor
Spolu zmiešame. 2 práškové šľahačky vyšľaháme podľa návodu, pridáme k pochúťkovej smotane, opatrne premiešame, natrieme na banánovú plnku a ľubovoľne prizdobíme.
Postup
Žĺtky vyšľaháme s 2/3 cukru a vodou do hustejšej peny, pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a zvyšného cukru, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva, premiešame, upečieme na veľkom rovnom plechu (ako na roládu) vyloženým papierom. Vychladnutý plát potrieme džemom, plnkou a šľahačkou. Krájame na druhý deň (môžeme krájať nožom namáčaným v horúcej vode). Cesto môžeme upiecť aj iné, napr. kakaové, podľa svojho receptu.
Jablkové rezy s pochúťkovou smotanou
Prísady
Cesto
40 dkg polohrubej múky, 25 dkg práškového cukru, 1,5 dcl oleja, 1 pochúťková smotana (2 dcl), 7 dcl pohár nastrúhaných jabĺk, 1,5 dcl vody, 3 vajcia, 1 vanilkový cukor, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice kakaa
Postup
Cukor, vanilkový cukor a vajcia vo vandlíku dobre rozšľaháme, primiešame olej, vodu, jablká a ostatné prísady. Dobre premiešame, dáme na vymastený, vysypaný veľký rovný plech (ako na roládu) a upečieme. Po vychladnutí môžeme poliať citrónovou polevou alebo tenučko potrieme džemom, polejeme čokoládovou polevou, prípadne ľubovoľne upravíme.
Kokosové rezy
Prísady
Cesto
5 vajec, 15 dkg kryštálového cukru, 12 dkg hladkej múky, 3 dkg kakaa, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1/2 dcl vody
Plnka
15 dkg kokosovej múčky, 2 dcl vriacej vody, 25 dkg masla, 1 kondenzované sladené mlieko
Kokosovú múčku zalejeme vriacou vody a necháme vychladnúť. Maslo a kondenzované mlieko spolu vyšľaháme do peny, primiešame vychladnutý kokos.
Postup
Žĺtky šľaháme s 2/3 cukru a vodou do hustejšej peny, pridáme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a zvyšného cukru, opatrne premiešame, pridáme múku s práškom a kakaom a upečieme. Upečený plát potrieme džemom, navrstvíme plnku a polejeme čokoládovou polevou alebo jemne posypeme kokosovou múčkou.