Oškvarkové tyčinky bez prekladania
Suroviny: 40 dkg polohrubej múky, 25 dkg oškvarkov, 1 vajce, 1 1/2 čajovej lyžičky soli, 2 dkg kvasníc, asi 1 1/2 dcl mlieka – kvások.
Postup: Všetko spolu zmiesime, rozgúľame asi na 1 1/2 cm hrúbky, krájame tyčinky alebo vykrajujeme pagáčiky, uložené na plechu necháme kysnúť asi 30 minút, potrieme vajíčkom a upečieme.
Makovo-medové rezy
Suroviny: 50 dkg hladkej múky, štipka soli, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 7 dkg mletého maku, 25 dkg masla (Hera...), 2 vajcia, 3 polievkové lyžice medu, 5 polievkových lyžíc mlieka (alebo podľa potreby).
Postup:Všetko spolu zmiesime, rozdelíme na 3 diely. 1. diel dáme na vymastený plech, potrieme 1/2 plnky, prikryjeme 2. dielom, potrieme druhou polovicou plnky, prikryjeme 3. dielom, potrieme rozšľahaným vajíčkom, popicháme vidličkou (môžeme posypať sekanými orechmi) a dáme piecť, po vychladnutí pofŕkame čokoládou alebo pocukríme.
Plnka: 20 – 25 dkg slivkového lekváru, 10 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 polievkové lyžice medu, 13 dkg mletého maku, 5 polievkových lyžíc mlieka, všetko spolu zmiešame.
Medovo-snehové rezy
Do vandlíka preosejeme 45 dkg hladkej múky, do kastrólika dáme 5 dkg masla (Palmarín, Hera...), 2 polievkové lyžice mlieka, 2 polievkové lyžice medu, 1 vajce, 15 dkg preosiateho práškového cukru, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny. Všetko za stáleho miešania na miernom ohni rozpustíme, teplé pridáme do pripravenej múky, spolu zmiesime, rozdelíme na 2 diely, rozvaľkáme na veľkosť veľkého rovného plechu (ako na roládu), ktorý vymastíme tuhým smetolom a každý zvlášť upečieme.
Snehový plát: 5 bielkov, 10 dkg kryštálového cukru, 30 dkg preosiateho práškového cukru. Rúru už šľahaním zapneme na 190 °C. Bielky šľaháme, pridáme kryštálový cukor, dobre dotuha vyšľaháme, opatrne primiešame preosiaty práškový cukor, masu rozotrieme na veľký rovný plech vyložený papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme, hneď vložíme do na 190 °C vyhriatej rúry, ktorú hneď vypneme a sušíme od večera do rána alebo celý deň.
Plnka: Z 1/2 l mlieka a 4 polievkových lyžíc hladkej múky uvaríme kašu, necháme chladnúť, zatiaľ vyšľaháme 25 dkg masla s 15 dkg práškového cukru, postupne spojíme so skoro vychladnutou kašou, dobre prešľaháme, ľubovoľne ochutíme (káva, karamel...). Jeden medový plát pokropíme rumom, potrieme tenkou vrstvou džemu a polovicou plnky, priložíme pomocou papiera snehový plát, papier stiahneme, natrieme druhou polovicou plnky a prikryjeme medovým plátom, ktorý tiež pokropíme rumom. Vrch polejeme čokoládovou polevou alebo potrieme zvyšným krémom a posypeme orechmi.
Kokosovo-medové ježe
Suroviny: 4 vajcia, 15 dkg práškového cukru, 10 dkg kryštálového cukru (do snehu), 1 polievkovú lyžicu oleja, 3 polievkové lyžice medu, 2 dcl mlieka, 40 dkg polohrubej múky, 3/4 balíčka prášku do pečiva
Poleva: 30 dkg kryštálového cukru, 11 polievkových lyžíc vody, 25 dkg Hery, 2 dkg kakaa, 1/2 dcl (alebo podľa chuti) rumu
Postup: 3 žĺtky, 1 celé vajce a cukor vymiešame, po troške pridávame tekutý med, mlieko, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a kryštálového cukru. Cesto rozotrieme na plech vyložený mastným papierom a upečieme. Vychladnutý múčnik rovnomerne pokrájame na menšie kúsky, máčame do čokoládovej polevy a obaľujeme v kokosovej múčke.
Poleva: Vodu s cukrom uvaríme na sirup, na chvíľu odložíme, postupne pridávame pokrájanú Heru, kakao, rum a dobre premiešame.
Mrkvový koláč s čerešňami
Suroviny: 40 dkg hladkej múky, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 1 čajová lyžička škorice, štipka soli, 2 vajcia, 1 dcl oleja, 2 dcl mlieka, 20 dkg práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 15 dkg jemne postrúhanej mrkvy, 1/2 kg čerešní, 8 dkg sekaných orechov
Postup: Vajcia rozšľaháme s cukrom na penu, pridávame olej, prilejeme mlieko, premiešame, pridáme múku zmiešanú so sódou, škoricou, soľou, po premiešaní pridáme postrúhanú mrkvu, všetko spojíme na hladkú masu, ktorú rozotrieme na vymastený, vysypaný plech, uložíme odkôstkované čerešne (višne), posypeme sekanými orechmi, pečieme pri 180 °C asi 15 minút. (Namiesto čerstvého ovocia môžeme použiť aj kompót – 1 pohár 7 dcl.)
Slané kúsky s „Lučinou“
Suroviny: 35 dkg hladkej múky, syr „Lučina“ (12 dkg), 2 žĺtky, 1 Hera, 1 čajová lyžička soli, 1 prášok do pečiva
Postup: Všetko spolu zmiesime, vyvaľkáme, vykrajujeme rôzne tvary alebo radielkom krájame tyčinky, štvorce..., potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom, sezamom... a upečieme.
Osie hniezda syrové
Osie hniezda syrové70 dkg hladkej alebo polohrubej múky, 2 čajové lyžičky soli. 1 prášok do pečiva, 1 dcl oleja, 4 dcl mlieka, 3 čajové lyžičky cukru, 1 kocka (4 dkg) kvasníc, pripravíme kvások.
Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou, pridáme kvások, olej a spracujeme na vláčne cesto. Hneď ho rozdelíme na 3 bochníky a necháme postáť 10 minút.
Plnka: Vymiešame 20 dkg zmäknutého masla a 2 žĺtky (môžeme pridať podľa chuti cesnak), 30 dkg hrubšie postrúhaného syra (môže byť aj údený) na posypanie.
Jeden bochník (zvyšné 2 dáme zatiaľ do chladničky) rozvaľkáme na tenko do tvaru obdĺžnika (45 x 25 cm), potrieme 1/3 plnky, posypeme 1/3 postrúhaného syra, zrolujeme, ostrým nožom krájame asi 2 cm široké kolieska, ukladáme na papierom vyložený veľký rovný plech (4 x 5 ks), ak treba, upravíme tvar, potrieme mierne posoleným vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Podobne spracujeme aj ďalšie dva bochníky.
Lekvárové koláčiky
I. cesto: 20 dkg hladkej múky, 10 dkg smetolu, 10 dkg práškového cukru, 1 vajce, spolu zmiesime na hladké cesto, rozvaľkáme na veľkosť plechu, uložíme na vymastený, vysypaný plech a potrieme slivkovým lekvárom.
II. cesto: 6 vajec, 15 dkg práškového cukru, 5 dkg kryštálového cukru (na sneh do bielkov), 20 dkg orechov, 1 PL kakaa. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme orechy, kakao a z bielkov a kryštálového cukru vyšľahaný tuhý sneh, opatrne premiešame, navrstvíme na cesto na plechu a upečieme.
Vychladnuté potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou. Pri krájaní nôž máčame v horúcej vode.
Lístkové pudingové rezy
Suroviny: 1 balenie lístkového cesta, 1 l mlieka, 3 vanilkové alebo citrónové pudingové prášky, 6 PL cukru
Postup: Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding. Cesto rozdelíme na 2 diely. Jeden diel vyvaľkáme na veľkosť menšieho plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie, uložíme naň cesto, hneď rozvaľkáme, pripravíme aj druhý plát. Ešte dosť teplý puding vylejeme na pripravený plát, urovnáme, prikryjeme druhým plátom a vo vyhriatej rúre na 230 °C upečieme do ružova. Pre zmenu môžeme do pudingu primiešať nadrobno nakrájané ovocie. Vychladnuté pocukríme alebo ozdobíme šľahačkou a ovocím.
Škvarkové zákusky
Spracujeme 20 dkg hladkej múky, 12 dkg mletých škvarkov, 4 dkg masti, 1 žĺtok, 10 dkg práškového cukru, 1/2 ČL prášku do pečiva, trochu citrónovej kôry (pri miesení, ak treba, môžeme pridať trochu škvarkov alebo múky, podľa toho, ako mastné sú škvarky). Cesto vyvaľkáme na plát 1/2 cm hrúbky a potrieme bielkovou polevou: 1 bielok a 10 dkg preosiateho práškového cukru dobre vymiešame, ak je bielok väčší, pridáme cukor, vykrajujeme mesiačiky, štvorčeky, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, ozdobíme kúskom orecha a doružova upečieme. (Kúsky môžeme natierať aj na plechu, ale rýchlejšie je natrieť plát, pokrájať štvorce, tyčinky..., spolu viac kusov obracačkou preložiť na plech a tam ich od seba oddeliť; na skúšku môžeme upiecť najprv 5 – 6 kusov.)
Kokosové koláčiky
40 dkg polohrubej múky, 25 dkg Hery (Palmarínu...), 4 žĺtky – 1 dcl mlieka, 2 dkg kvasníc, 1 čajová lyžička cukru, spravíme kvások. Všetko spolu zmiesime na hladké cesto, rozdelíme na 3 bochníky a necháme postáť, kým pripravíme plnku.
Plnka: 4 bielky, 25 dkg kryštálového cukru, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 15 dkg kokosovej múčky. Z bielkov šľaháme sneh, postupne pridávame cukor, chvíľu šľaháme aj nad parou, pridáme citrónovú šťavu, kokosovú múčku a premiešame.
Cestá postupne rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, šírku asi 20 cm, potrieme plnkou, zatočíme závin a širším nožom krájame asi 1 1/2 cm kolieska, ktoré hneď z noža opatrne zosunieme na papierom vyložený plech, ak treba, upravíme, pečieme na 180°C doružova (asi 13 – 15 minút). Vychladnuté pocukríme.
Jemný rýchly jablkový koláč
3 vajcia, 30 dkg práškového cukru, 30 dkg polohrubej múky, 10 dkg mletých orechov, 60 dkg postrúhaných jabĺk, 1 1/2 dcl oleja, 1 vanilkový cukor, 1 čajová lyžička škorice, 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny, 2 dcl pochúťkovej smotany
Celé vajcia, vanilkový cukor dobre prešľaháme, pridáme olej, škoricu, orechy, pochúťkovú smotanu, premiešame, pridáme jablká, múku so sódou, všetko spolu dobre premiešame, dáme na vymastený, vysypaný veľký plech, pečieme na 180°C asi 25 minút (podľa výkonu rúry). Vychladnutý potrieme džemom a posypeme mletými orechmi.
Jablkovo-hrozienkové rezy
5 vajec, 35 dkg kryštálového cukru, 35 dkg polohrubej múky, 10 dkg hrozienok (alebo brusníc), 10 dkg mletých orechov, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 dcl oleja, 60 dkg postrúhaných jabĺk
Celé vajcia a cukor dobre vyšľaháme, pridáme olej, vanilkový cukor, hrozienka, orechy, jablká, premiešame, pridáme múku s práškom do pečiva a sódou, dobre premiešame, dáme na vymastený, vysypaný veľký plech, pečieme na 180°C, ešte teplý potrieme džemom, vychladnutý polejeme čokoládovou polevou.
Ananásová roláda
5 vajec, 10 dkg kryštálového cukru, 10 dkg hladkej múky, trošku vody.
Plnka: 25 dkg masla, 15 dkg práškového cukru, 1 vajce spolu vyšľaháme do peny, potom primiešame 10 dkg drobného ananásu.
Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a troškou vody, kým sa cukor nerozpustí. Z bielkov šľaháme tuhý sneh s pridaním druhej polovice cukru, pridáme ho k žĺtkom, premiešame, pridáme preosiatu múku, opatrne premiešame, rozotrieme na papierom vyložený veľký rovný plech a v dobre horúcej rúre rýchlo upečieme (nevysušíme). Z vychladnutého plátu stiahneme papier, plát pokropíme ananásovou šťavou, natrieme plnkou (časť si necháme na natretie navrchu), zatočíme, ľubovoľne upravíme (čokoláda, šľahačka).
Kokosová pochúťka – rýchla
20 dkg kokosovej múčky, 15 dkg práškového cukru, 2 vajcia – všetko spolu zmiešame, mokrou lyžicou ukladáme alebo pomocou plnej formičky (tiež mokrej) vyklápame na plech vyložený papierom. Pečieme na 170 °C doružova. Vychladnuté prizdobíme čokoládovou polevou.
Orechové rezy s piškótovým vrškom
2 vajcia, 8 dkg práškového cukru, 15 dkg Palmarínu, 35 dkg polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, šťava a kôra z 1/2 citróna, všetko spolu zmiesime na hladké cesto, ak treba, dáme asi na 1/2 hodiny do chladničky. Potom ho rozgúľame, uložíme na vymastený, vysypaný plech, potrieme džemom a navrstvíme plnku, ktorú sme zmiešali z 20 dkg mletých orechov, 15 dkg práškového cukru, 3 polievkových lyžíc sirupu a 1 dcl rumu.
Piškótové cesto: 4 vajcia, 8 dkg kryštálového cukru, 10 dkg polohrubej múky, trošku prášku do pečiva, citrónová kôra. Žĺtky vyšľaháme s 2/3 cukru a trochou vody dopenista. Z bielkov a zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh, spojíme so žĺtkami, pridáme citrónovú kôru, múku s práškom do pečiva, opatrne premiešame, rozotrieme na plnku a upečieme. Vychladnuté polejeme čokoládovou polevou.