Piškóty v lístkovom ceste – bez cukru
1 balík okrúhlych piškót, 1 balík lístkového cesta, 1 marhuľový kompót (7 dcl pohár),
2 vanilkové cukry, 2 „Zlaté klasy“. Lístkové cesto rozdelíme na dva pláty,
jeden rozvaľkáme, dáme na plech, naň poukladáme piškóty tesne vedľa seba. Z mlieka,
vanilkového cukru a „Zlatého klasu“ uvaríme puding, trochu schladíme a vylejeme
na piškóty. Na to ukladáme odkvapkané, pokrájané marhule (môže byť aj iný kompót),
prikryjeme druhým plátom a pečieme asi 25 – 30 minút (doružova). Po vychladnutí
pocukríme alebo pofŕkame čokoládou. Lístkové cesto si môžeme pripraviť aj doma:
30 dkg hladkej múky „špeciál“, 25 dkg stuženého tuku, 11 lyžíc studenej vody, štipka
soli, zamiesime, necháme v chladničke v mikroténovom vrecku od večera do rána, potom
rozdelíme na dva diely a spracujeme.
Slimáčiky plnené salámou
1 kg hladkej múky, 2 dcl oleja, 4 čajové lyžičky soli, 1 dcl vody, 1 dcl mlieka,
2 čajové lyžičky cukru na kvások, 5 dkg kvasníc, spravíme kvások, zamiesime s 1/2 l
mlieka ako kysnuté cesto, rozdelíme na 12 bochníkov (asi 15 dkg) a necháme
1/2 hodiny kysnúť. Potom rozvaľkáme na 1/2 cm hrubý kruh (asi na piaď), rozkrájame na
8 dielov (trojuholníčky), na širšiu stranu trojuholníka dáme plátok salámy, potrieme
horčicou, posypeme strúhaným syrom, stočíme od širšej strany, uložíme na vymastený
plech, potrieme vajíčkom, posypeme sézamom a pečieme (saláma asi 35 dkg, syr tehla
asi 20 dkg).
Linecké koláčiky
I. 75 dkg hladkej múky „špeciál“, 50 dkg „Palmarínu“, 25 dkg práškového cukru, vanilkový
cukor, citrónová kôra. Zamiesime, rozgúľame a ľubovoľne vykrajujeme.
II. 45 dkg hladkej múky „špeciál“, 30 dkg „Palmarínu“, 15 dkg práškového cukru, 2 žĺtky,
vanilkový cukor, citrónová kôra. Zamiesime, vykrajujeme, po upečení ľubovoľne
plníme a upravíme.
Žĺtkové rezy – orechové
25 dkg „Palmarínu“, 15 dkg práškového cukru, 10 dkg kryštálového cukru (do snehu), 25 dkg mletých orechov, 6 bielkov, 16 dkg polohrubej múky, 1 prášok do pečiva. Tuk s práškovým cukrom vymiešame do peny, pridáme orechy, múku, prášok do pečiva a tuhý sneh vyšľahaný s kryštálovým cukrom, spolu premiešame a dáme piecť na vymastený, vysypaný plech. Zatiaľ si vymiešame polevu zo 6 žĺtkov a 25 dkg preosiateho práškového cukru a natrieme na upečený, ešte teplý koláč. Na rozotrenú polevu nastrúhame čokoládu.
Biela zamatová roláda
6 bielkov, 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru, 3 navŕšené polievkové lyžice
„Gustinu“ (maizena), 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 6 žĺtkov.
Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, primiešame žĺtky, maizenu, sódu bikarbónu, zmes upečieme
na plechu vyloženým papierom.
Plnka: 3 dcl mlieka, 3 polievkové lyžice polohrubej múky, 1 balíček vanilkového
cukru; uvaríme hustú kašu, do skoro vychladnutej pridávame 25 dkg masla vymiešaného
s 10 dkg práškového cukru. Túto dobre vyšľahanú zmes rozdelíme napoly, do jednej
polovice primiešame kakao. Z upečeného plátu opatrne stiahneme papier, natrieme
kakaovú, na to bielu plnku, zatočíme, potrieme zvyškom plnky a jemne posypeme kokosovou
múčkou alebo mletými orechmi.
Kokosové rezy
Zo 7 bielkov ušľaháme tuhý sneh s 10 dkg kryštálového cukru. Do ušľahaného primiešame
20 dkg preosiateho práškového cukru, opatrne premiešame, pridáme 10 dkg kokosovej
múčky, 6 polievkových lyžíc hrubej múky, znova opatrne premiešame, dáme na plech
vyložený oblátkami a upečieme.
Plnka: 7 žĺtkov, 10 dkg práškového cukru šľaháme nad parou, po vychladnutí pridávame
po plátkoch 25 dkg masla, dobre vyšľaháme do peny, natrieme na vychladnutý kokosový
plát, vrch pofŕkame čokoládou.
Maslové rezy
50 dkg hladkej múky „špeciál“, 20 dkg práškového cukru, 6 dkg „Palmarínu“, 2 vajcia,
2 polievkové lyžice kakaa, 1 čajová lyžička jelenej soli, 5 – 6 polievkových lyžíc
mlieka (podľa potreby). Všetko spolu zmiesime, rozdelíme na 4 diely a každý zvlášť
upečieme.
Krém: 1/2 litra mlieka rozdelíme napoly, polovicu dáme variť, do druhej zamiešame
1 „Zlatý klas“ a 1 polievkovú lyžicu hrubej múky, vylejeme do vriaceho mlieka a
uvaríme krém. Kým trochu vychladne, vymiešame 25 dkg masla s 25 dkg práškového cukru,
spojíme po častiach s krémom, dobre vyšľaháme a naplníme pláty. Vrch polejeme čokoládovou
polevou.
Palacinky
1 liter mlieka, 40 dkg hladkej múky, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 4 vajcia, 2 dcl oleja, vyšľaháme hladké cesto. Pred pečením panvicu potrieme olejom len pod prvú palacinku. Plnka ľubovoľná.
Rýchle kompótové rezy
25 dkg práškového cukru, 3 vajcia, 2 dcl oleja, 35 dkg polohrubej múky, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, hrsť posekaných orechov, 2 polievkové lyžice kakaa a 7 dcl pohár marhuľového alebo broskyňového kompótu. Vajcia rozšľaháme s cukrom, postupne pridáme olej, potom ostatné prísady (kompót aj s nálevom), všetko dobre rozmiešame, vylejeme do hlbšieho vymasteného a vysypaného plechu, rovnomerne rozotrieme a upečieme. Vychladnuté pokrájame a pocukríme.
Jablčník s celým makom
40 dkg práškového cukru, 4 vajcia, 2 dcl oleja, 1 vanilkový cukor, spolu vymiešame, pridáme 40 dkg polohrubej múky, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny, 1/2 balíčka perníkového prášku do pečiva, 2 dcl nemletého maku, 50 dkg nastrúhaných čerstvých jabĺk (alebo 7 dcl pohár zaváraných), všetko spolu zmiešame, vylejeme na vymastený, vysypaný veľký plech (ako na roládu) a upečieme. Vychladnutý ľubovoľne upravíme alebo len pokrájame a pocukríme.
Lúpačky
1 kg polohrubej múky, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 čajová lyžička soli,
3 dcl oleja, 1 kocku (5 dkg) droždia, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 3 žĺtka,
z bielkov urobíme sneh, zašľaháme doň kryštálový cukor, z droždia a trochy mlieka
urobíme kvások a miesime cesto asi z 1/2 l mlieka, primiesime aj sneh. Po vymiesení
robíme lúpačky, ľubovoľne plníme (lekvár, mak, orechy), necháme asi 1/2 hodiny kysnúť
na plechu, potom potrieme vajíčkom a pečieme. Po upečení ešte horúce potrieme cukrovou
vodou: zohrejeme asi 1 dcl vody, rozpustíme v nej 1 polievkovú lyžicu cukru a 1
polievkovú lyžicu masla.
Krehký závin makový (orechový, tvarohový)
60 dkg polohrubej múky, 25 dkg smetolu, 5 dkg cukru, 3 dkg droždia, 1 vajce, 2 dcl mlieka, soľ. Tuk rozdrobíme s múkou, pridáme soľ, vajce, kvások, vypracujeme cesto a necháme nakysnúť. Po vykysnutí rozdelíme na dva diely, každý zvlášť rozvaľkáme, dáme ľubovoľnú plnku, stočíme, dáme na vymastený plech, potrieme vajcom, necháme nakysnúť, znova potrieme vajcom a upečieme.
Vyskoč z vody
20 dkg hladkej múky, 15 dkg „Palmarínu“, štipka soli. Z 2 dkg kvasníc, trochy cukru a 5 polievkových lyžíc mlieka spravíme kvások, všetko spolu zmiesime, spravíme bochník a dáme ho do hrnca do letnej vody. Keď vyjde na vrch, položíme ho na utierku, rýchlo osušíme a dáme na dobre pomúčenú dosku, rozgúľame, vykrajujeme rôzne tvary alebo robíme šatôčky, ľubovoľne plníme a upečieme. Vychladnuté pocukríme.
Slivkový koláč
50 dkg polohrubej múky, 25 dkg tvarohu, 12 dkg práškového cukru, 10 polievkových lyžíc oleja, 10 polievkových lyžíc mlieka, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, citrónová šťava. Tvaroh vymiešame s mliekom, olejom a citrónovou šťavou, potom pridáme vanilkový a práškový cukor a múku s práškom do pečiva. Na vymastený, vysypaný plech rovnomerne rozotrieme tvarohové cesto, na ktoré hustejšie poukladáme rozpolené slivky (môžeme použiť aj iné ovocie). Vrchné cesto: 4 vajcia, 10 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 10 dkg hladkej múky. Z bielkov šľaháme tuhý sneh, zašľaháme cukor, vanilkový cukor, žĺtky a primiešame múku. Toto cesto rozotrieme na ovocie, posypeme 8 dkg sekaných orechov a pečieme (asi 40 minút). Koláč krájame dobre vychladnutý.
Falošný krémeš
35 dkg hladkej múky, 8 dkg smetolu, 1 vajce, 7 dkg práškového cukru, 1 dkg salajky (rozpustiť v troške mlieka), domiesiť asi s 1 dcl mlieka. Postup: Zamiesime cesto, rozdelíme na tri diely, každý tenko rozgúľame a upečieme na vymastenom veľkom plechu ako na roládu. Plnka: 1/2 l mlieka, 4 polievkové lyžice hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, uvaríme kašu a necháme chladnúť. Zatiaľ vyšľaháme 25 dkg masla a 20 dkg práškového cukru, pomaly pridávame vychladnutú kašu, dobre prešľaháme, pridáme trochu rumu a naplníme pláty. Na druhý deň pokrájame a pocukríme.
Rybárske rezy
I. cesto: Upečieme biely piškótový plát z 5 vajec na veľký plech ako na roládu.
II. cesto: 8 vajec, 28 dkg kryštálového cukru, 28 dkg orechov, 5 dkg hrozienok,
3 polievkové lyžice žemľových omrviniek, 1/2 balíčka prášku do pečiva. Žĺtky šľaháme
s troškou vody a asi s 2/3 cukru, pridáme mleté orechy, posekané hrozienka, žemľové
omrvinky, prášok do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov vyšľahaný
so zvyšným cukrom. Upečieme v mierne teplej rúre vo veľkom plechu.
Plnka: 3 celé vajcia a 15 dkg práškového cukru šľaháme nad parou, pridáme kakao, keď zhustne
odložíme, do trochu vychladnutej zmesi zašľahávame po plátkoch 35 dkg masla, dobre prešľaháme.
Biely plát potrieme ríbezľovým džemom, na to položíme orechový plát, natrieme plnku
a na vrch nastrúhame čokoládu.
Vanilkové rožky
35 dkg hladkej múky „špeciál“, 22 dkg „Palmarínu“, 11 dkg práškového cukru, 14 dkg orechov, 1 vanilkový cukor. Všetko spolu zmiesime, cesto pretláčame mlynčekom a robíme rožky alebo rôzne tvary. Upečené pocukríme.
Piškótové rezy s jablkovou plnkou
Z 8 vajec, 30 dkg kryštálového cukru, 30 dkg hladkej múky „špeciál“, 1/2 balíčka prášku
do pečiva, 3/4 dcl vody, vyšľaháme piškótové cesto: žĺtky šľaháme s 2/3 cukru a vodou
do peny, pridáme tuhý sneh z bielkov a zvyšného cukru, premiešame, pridáme preosiatu
múku s práškom do pečiva, opäť premiešame, rozdelíme na 2 veľké rovné plechy (ako na
roládu), ktoré vyložíme papierom a upečieme.
Plnka: 1 kg nastrúhaných jabĺk, 1/2 l
vody, 3 polievkové lyžice kryštálového cukru, 2 „Zlaté klasy“. Jablká postrúhame,
pridáme cukor a asi 2 dcl vody a udusíme domäkka. Vo zvyšnej vode rozšľaháme „Zlaté
klasy“, pridáme k jablkám, krátko povaríme, odložíme a necháme trochu vychladnúť.
Ešte teplú plnku natrieme na jeden plát, prikryjeme druhým plátom, vrch polejeme
citrónovou alebo čokoládovou polevou. Naiesto polevy môžeme ozdobiť šľahačkou.
Kokosový nepečený zákusok
25 dkg kokosovej múčky, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 15 – 20 dkg
(podľa potreby) preosiateho práškového cukru, rum, kakao, čokoládová poleva.
Kokosovú múčku nasypeme do nádoby, vlejeme kondenzované mlieko (asi 2 polievkové
lyžice necháme v konzerve), môžeme pridať trošku rumu a toľko cukru, aby vznikla
hustá, vláčna hmota, z ktorej tretinu oddelíme. Do zvyšnej hmoty pridáme kakao a
rozdelíme na dve časti. Cestá na doske vyformujeme do valčekov dlhých asi 35 cm.
Valčeky rozvaľkáme na šírku 5 cm a plátky spojíme zvyšným kondenzovaným mliekom:
kakaový – biely – kakaový. Odložíme do druhého dňa, potom polejeme čokoládovou polevou
a po stuhnutí krájame na tenšie asi 1 cm rezy.
Medovníčky
Vymiešame 2 celé vajcia s 15 dkg preosiateho práškového cukru, pridáme 30 dkg hladkej
múky, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny, 1 polievkovú lyžicu medu, 1 polievkovú lyžicu
rumu alebo mlieka, 1 dkg masla, 1 čajovú lyžičku zmesi škorica + klinčeky. Všetko
spolu zmiesime a necháme stáť do druhého dňa. Potom vygúľame na hrúbku asi 0,5 cm,
vykrajujeme rôzne tvary, ukladáme na nie veľmi vymastený plech, potrieme rozšľahaným
vajíčkom, ozdobíme orechom alebo mandľou a do bledoružova upečieme. Po vychladnutí
dáme do mikroténového sáčka.