Piškóty v lístkovom ceste – bez cukru
Prísady
Cesto
30 dkg hladkej múky špeciál, 25 dkg stuženého tuku, 11 lyžíc studenej vody, štipka soli, alebo 1 ks kúpené lístkové cesto
Plnka
1 balík okrúhlych piškót,1 marhuľový kompót (7 dcl pohár), 2 vanilkové cukry, 2 Zlaté klasy
Postup
Suroviny na cesto zamiesime, necháme v chladničke v mikroténovom vrecúšku od večera do rána.
Lístkové cesto rozdelíme na dva pláty, jeden rozvaľkáme, dáme na plech, naň poukladáme piškóty tesne vedľa seba. Z mlieka, vanilkového cukru a Zlatého klasu uvaríme puding, trochu schladíme a vylejeme na piškóty. Na to hneď ukladáme odkvapkané pokrájané marhule (môže byť aj iný kompót), prikryjeme druhým plátom a pečieme asi 25 – 30 minút (doružova). Po vychladnutí pocukríme alebo pofŕkame čokoládou.
Slimáčiky plnené salámou
Prísady
Cesto
1 kg hladkej múky, 2 dcl oleja, 4 čajové lyžičky soli, 1/2 l mlieka, 1 dcl vody
Kvások
1 dcl mlieka, 2 čajové lyžičky cukru, 5 dkg kvasníc
Plnka
35 dkg saláma, 20 dkg syr tehla, horčica
Postup
Spravíme kvások, zamiesime kysnuté cesto. Hneď rozdelíme na 12 bochníkov (asi 15 dkg) a necháme 1/2 hodiny kysnúť. Potom rozvaľkáme na 1 cm hrubý kruh (asi na piaď), rozkrájame na 8 dielov (trojuholníčky), na širšiu stranu trojuholníka dáme plátok salámy, potrieme horčicou, posypeme strúhaným syrom, stočíme od širšej strany, uložíme na vymastený plech, potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme.
Linecké koláčiky
Prísady
Cesto varianta 1
75 dkg hladkej múky špeciál, 50 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia), 25 dkg práškového cukru, vanilkový cukor, citrónová kôra
Cesto varianta 2
45 dkg hladkej múky špeciál, 30 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 15 dkg práškového cukru, 2 žĺtky, vanilkový cukor, citrónová kôra
Postup
Zamiesime, rozgúľame, vykrajujeme, po upečení ľubovoľne plníme a upravíme.
Žĺtkové rezy – orechové
Prísady
Cesto
25 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 15 dkg práškového cukru, 10 dkg kryštálového cukru (do snehu), 25 dkg mletých orechov, 6 bielkov, 16 dkg polohrubej múky, 1 prášok do pečiva
Poleva
6 žĺtkov, 25 dkg preosiateho práškového cukru
Vymiešať.
Postup
Tuk s práškovým cukrom vymiešame do peny, pridáme orechy, múku, prášok do pečiva a tuhý sneh vyšľahaný s kryštálovým cukrom, spolu premiešame a dáme piecť na vymastený, vysypaný plech. Polevu natrieme na upečený ešte teplý koláč. Na rozotrenú polevu hneď nastrúhame čokoládu.
Biela zamatová roláda
Prísady
Cesto
6 bielkov, 5 polievkových lyžíc kryštálového cukru, 3 navŕšené polievkové lyžice Gustinu (Maizeny), 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 6 žĺtkov
Plnka
3 dcl mlieka, 3 polievkové lyžice polohrubej múky, 1 balíček vanilkového cukru, 25 dkg masla, 10 dkg práškového cukru
Uvaríme hustú kašu, do skoro vychladnutej pridávame maslo vymiešané s cukrom. Túto dobre vyšľahanú zmes rozdelíme napoly, do jednej polovice primiešame kakao.
Postup
Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, primiešame žĺtky, Maizenu, sódu bikarbónu, zmes upečieme na plechu vyloženým papierom. Z upečeného plátu opatrne stiahneme papier, natrieme kakaovú, na to bielu plnku a jemne posypeme kokosovou múčkou alebo mletými orechmi.
Kokosové rezy 1
Prísady
Cesto
7 bielkov, 10 dkg kryštálového cukru, 20 dkg preosiateho práškového cukru, 10 dkg kokosovej múčky, 6 polievkových lyžíc hrubej múky
Plnka
7 žĺtkov, 10 dkg práškového cukru, 25 dkg masla
Žĺtka a práškový cukor šľaháme nad parou. Po vychladnutí pridávame po plátkoch maslo, dobre vyšľaháme do peny.
Postup
Z bielkov a kryštálového cukru ušľaháme tuhý sneh. Do ušľahaného primiešame práškový cukor, opatrne premiešame, pridáme kokosovú múčku, hrubú múku, znova opatrne premiešame, dáme na plech vyložený oblátkami a upečieme.
Plnku natrieme na vychladnutý kokosový plát, vrch pofŕkame čokoládou.
Maslové rezy
Prísady
Cesto
50 dkg hladkej múky špeciál, 20 dkg práškového cukru, 6 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 2 vajcia, 2 polievkové lyžice kakaa, 1 čajová lyžička jelenej soli, 5 – 6 polievkových lyžíc mlieka (podľa potreby)
Krém
1/2 litra mlieka, 1 Zlatý klas, 1 polievkovú lyžicu hrubej múky, 25 dkg masla, 25 dkg práškového cukru
Mlieko rozdelíme napoly, polovicu dáme variť, do druhej zamiešame Zlatý klas a hrubú múku, vylejeme do vriaceho mlieka a uvaríme krém. Kým trochu vychladne, vymiešame maslo s cukrom, spojíme po čiastkach s krémom, dobre vyšľaháme.
Postup
Suroviny na cesto spolu zmiesime, rozdelíme na 4 diely a každý zvlášť upečieme. Pláty naplníme plnkou. Vrch polejeme čokoládovou polevou.
Palacinky
Prísady
Cesto
1 liter mlieka, 40 dkg hladkej múky, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 4 vajcia, 2 dcl oleja
Postup
Vyšľaháme hladké cesto. Pred pečením panvicu potrieme olejom len pod prvú palacinku. Plnka ľubovoľná.
Rýchle kompótové rezy
Prísady
Cesto
25 dkg práškového cukru, 3 vajcia, 2 dcl oleja, 35 dkg polohrubej múky, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, hrsť posekaných orechov, 2 polievkové lyžice kakaa, 7 dcl pohár marhuľového, alebo broskyňového kompótu
Postup
Vajcia rozšľaháme s cukrom, postupne pridáme olej, potom ostatné prísady (kompót aj s nálevom), všetko dobre rozmiešame, vylejeme do hlbšieho vymasteného a vysypaného plechu, rovnomerne rozotrieme a upečieme. Vychladnuté pokrájame a pocukríme.
Jablčník s celým makom
Prísady
Cesto
40 dkg práškového cukru, 4 vajcia, 2 dcl oleja, 1 vanilkový cukor, 40 dkg polohrubej múky, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 1/2 balíčka perníkového prášku do pečiva, 2 dcl nemletého maku, 50 dkg nastrúhaných čerstvých jabĺk (alebo 7 dcl pohár zaváraných)
Postup
Cukor, vajcia, olej a vanilkový cukor, spolu vymiešame. Pridáme múku, sódu bikarbónu, perníkový prášok do pečiva, nemletý mak, jablká. Všetko spolu zmiešame, vylejeme na vymastený, vysypaný veľký plech (ako na roládu) a upečieme. Vychladnutý ľubovoľne upravíme, alebo len pokrájame a pocukríme.
Lúpačky
Prísady
Cesto
1 kg polohrubej múky, 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, 1 čajová lyžička soli, 3 dcl oleja, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 1/2 l mlieka, 3 vajíčka
Kvások
1 dcl mlieka, 1 kocku (5 dkg) droždia
Poleva
1 dcl vody, 1 polievkovú lyžicu cukru, 1 polievkovú lyžicu masla
Spolu rozpustíme
Postup
Múku, cukor, soľ, olej, prášok do pečiva, vanilkový cukor a žĺtky zmiešame. Pridáme kvások a miesime cesto z mliekom, primiesime aj sneh. Hneď po vymiesení robíme lúpačky, ľubovoľne plníme (lekvár, mak, orechy), necháme asi 30 minút kysnúť na plechu, potom potrieme vajíčkom a pečieme. Po upečení ešte horúce potrieme cukrovou polevou.
Krehký závin makový
(orechový, tvarohový)
Prísady
Cesto
60 dkg polohrubej múky, 25 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 5 dkg cukru, 3 dkg droždia, 1 vajce, 2 dcl mlieka, soľ
Postup
Tuk rozdrobíme s múkou, pridáme soľ, vajce, kvások, vypracujeme cesto a necháme nakysnúť. Po vykysnutí rozdelíme na dva diely, každý zvlášť rozvaľkáme, dáme ľubovoľnú plnku, stočíme, dáme na vymastený plech, potrieme vajcom, necháme nakysnúť, znova potrieme vajcom a upečieme.
Vyskoč z vody
Prísady
Cesto
20 dkg hladkej múky 15 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), štipka soli
Kvások
2 dkg kvasníc, trochy cukru, 5 polievkových lyžíc mlieka
Postup
Všetko spolu zmiesime, spravíme bochník a dáme ho hneď do hrnca do letnej vody. Keď vyjde na vrch, položíme ho na utierku, rýchlo osušíme a hneď dáme na dobre pomúčenú dosku, rozgúľame, vykrajujeme rôzne tvary alebo robíme šatôčky, ľubovoľne plníme a upečieme. Vychladnuté pocukríme.
Slivkový koláč
Prísady
Cesto 1
50 dkg polohrubej múky 25 dkg tvarohu 12 dkg práškového cukru 10 polievkových lyžíc oleja 10 polievkových lyžíc mlieka 1 vanilkový cukor 1 prášok do pečiva citrónová šťava
Cesto 2
4 vajcia 10 dkg kryštálového cukru 1 vanilkový cukor 10 dkg hladkej múky
Postup
Cesto 1: Tvaroh vymiešame s mliekom, olejom a citrónovou šťavou, potom pridáme vanilkový a práškový cukor a múku s práškom do pečiva. Na vymastený, vysypaný plech rovnomerne rozotrieme tvarohové cesto, na ktoré hustejšie poukladáme rozpolené slivky (môžeme použiť aj iné ovocie).
Cesto 2: Z bielkov šľaháme tuhý sneh, zašľaháme cukor, vanilkový cukor, žĺtky a primiešame múku. Toto cesto rozotrieme na ovocie, posypeme 8 dkg sekaných orechov a pečieme (asi 40 minút). Koláč krájame dobre vychladnutý.
Falošný krémeš
Prísady
Cesto
35 dkg hladkej múky, 8 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 1 vajce, 7 dkg práškového cukru, 1 dkg Salajky – jelenej soli (rozpustiť v troške mlieka), domiesiť asi 1 dcl mlieka
Plnka
1/2 l mlieka, 4 polievkové lyžice hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 2 polievkové lyžice kryštálového
cukru
Uvaríme kašu a necháme chladnúť. Zatiaľ vyšľaháme 25 dkg masla a 20 dkg práškového cukru, pomaly pridávame vychladnutú kašu, dobre prešľaháme, pridáme trochu rumu.
Postup
Zamiesime cesto, rozdelíme na tri diely, každý tenko rozgúľame a upečieme na vymastenom veľkom plechu ako na roládu. Pláty naplníme plnkou. Na druhý deň pokrájame a pocukríme.
Rybárske rezy
Prísady
Cesto 1
5 vajec, 12 dkg kryštálového cukru, 12 dkg hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva
Cesto 2
8 vajec, 28 dkg kryštálového cukru, 28 dkg orechov, 5 dkg hrozienok, 3 polievkové lyžice žemľových omrviniek, 1/2 balíčka prášku do pečiva
Plnka
3 celé vajcia, 15 dkg práškového cukru, kakao, 35 dkg masla
Vajcia a cukor šľaháme nad parou, pridáme kakao, keď zhustne, odložíme, do trochu vychladnutej zmesi zašľaháme po plátkoch maslo, dobre prešľaháme.
Postup
Cesto 1: Upečieme biely piškótový plát na veľký plech ako na roládu.
Cesto 2: Žĺtky šľaháme s troškou vody a asi s 2/3 cukru, pridáme mleté orechy, posekané
hrozienka, žemľové omrvinky, prášok do pečiva a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh
z bielkov vyšľahaný so zvyšným cukrom. Upečieme v mierne teplej rúre vo veľkom plechu.
Biely plát potrieme ríbezľovým džemom, na to položíme orechový plát, natrieme plnku,
a na vrch nastrúhame čokoládu.
Vanilkové rožky
Prísady
Cesto
35 dkg hladkej múky, 22 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 11 dkg práškového cukru, 14 dkg orechov, 1 vanilkový cukor
Postup
Všetko spolu zmiesime, šúľame malé rožky alebo cesto pretlačíme mlynčekom, robíme rôzne tvary. Upečené pocukríme.
Piškótové rezy s jablkovou plnkou
Prísady
Cesto
8 vajec, 30 dkg kryštálového cukru, 30 dkg hladkej múky špeciál, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 3/4 dcl vody
Plnka
1 kg nastrúhaných jabĺk, 1/2 l vody, 3 polievkové lyžice kryštálového cukru, 2 Zlaté klasy
Jablká s cukrom a asi 2 dcl vody uvaríme do mäkka. Vo zvyšnej vode rozšľaháme Zlaté klasy, pridáme k jablkám, krátko povaríme, odložíme a necháme trochu vychladnúť.
Postup
Žĺtky šľaháme s 2/3 cukru a vodou do peny, pridáme tuhý sneh z bielkov a zvyšného cukru, premiešame, pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, premiešame, rozdelíme na 2 veľké rovné plechy (ako na roládu), ktoré vyložíme papierom a upečieme. Ešte teplú plnku natrieme na jeden plát, prikryjeme druhým plátom, vrch polejeme citrónovou alebo čokoládovou polevou. Namiesto polevy môžeme ozdobiť šľahačkou.
Kokosový nepečený zákusok
Prísady
Cesto
25 dkg kokosovej múčky, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 15 – 20 dkg (podľa potreby) preosiateho práškového cukru, rum, kakao, čokoládová poleva
Postup
Kokosovú múčku nasypeme do nádoby, vlejeme kondenzované mlieko (asi 2 polievkové lyžice necháme v konzerve), môžeme pridať trošku rumu a toľko cukru, aby vznikla hustá vláčna hmota, z ktorej tretinu oddelíme. Do zvyšnej hmoty pridáme kakao a rozdelíme na dve časti. Cestá na doske vyformujeme do valčekov dlhých asi 35 cm. Valčeky rozvaľkáme na šírku 5 cm a plátky spojíme zvyšným kondenzovaným mliekom: kakaový – biely – kakaový. Odložíme do druhého dňa, potom polejeme čokoládovou polevou a po stuhnutí krájame na tenšie, asi 1 cm rezy.
Medovníčky
Prísady
Cesto
2 celé vajcia, 15 dkg preosiateho práškového cukru, 30 dkg hladkej múky, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny, 1 polievkovú lyžicu medu, 1 polievkovú lyžicu rumu alebo mlieka, 1 dkg masla, 1 čajovú lyžičku zmes škorica + klinčeky
Postup
Vymiešame vajcia s práškovým cukrom, pridáme múku, sódu bikarbónu, med, rum alebo mlieko, maslo a zmes škorica + klinčeky. Všetko spolu zmiesime a necháme stáť do druhého dňa. Potom vygúľame na hrúbku asi 1/2 cm, vykrajujeme rôzne tvary, ukladáme na nie veľmi vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme orechom alebo mandľou a do bledoružova upečieme. Po vychladnutí dáme do mikroténového vrecúška.