Parížske paličky
14 dkg mandlí, 14 dkg lieskových orieškov alebo orechov, 14 dkg práškového cukru, vanilka, citrónová kôra, 1 vajce, 1 žĺtok. Mandle, oriešky alebo orechy zomelieme, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, vajce, žĺtok, spolu zmiesime a urobíme šúľok. Rozvaľkáme ho tak, aby bol asi 6 cm široký a jeden cm vysoký. Celý potrieme bielkovou hustou polevou (1 bielok, asi 12 dkg cukru – podľa potreby, citrónovú šťavu), krájame paličky, poukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech a v mierne teplej rúre pečieme.
Kokosové kolieska
25 dkg kokosovej múčky, 25 dkg smetolu, 25 dkg výberovej múky, 8 dkg práškového cukru, 3 dkg kakaa, 1 vajce. Spolu zmiesime, rozvaľkáme, vykrajujeme kolieska a
upečieme.
Plnka: 25 dkg masla, 10 dkg práškového cukru, 1 lyžica kakaa, 1 vajce, 5 dkg orechov. Vymiešame, spájame vychladnuté kolieska, máčame v čokoládovej poleve a posypeme strúhaným kokosom.
Snehové rožky
5 bielkov, 25 dkg orechov, 10 dkg kryštál. cukru, 30 dkg preosiateho práškového cukru. Z bielkov šľaháme tuhý sneh, zašľaháme doň kryštálový cukor, potom do ušľahaného opatrne primiešame práškový cukor a nakoniec orechy. Potom pomocou sáčka vytláčame na suchý papier (desiatový), ktorým sme vyložili plech, rožky. Pečieme ich v mierne vyhriatej
rúre do ružova.
Krém: 0,5 l mlieka, 6 dkg maizeny, 2 žĺtky, uvaríme krém. Kým trošku vychladne vymiešame 38 dkg masla, 25 dkg práškového cukru, vanilkový cukor, 3 – 4 lyžice kakaa, potom po troške spojíme s uvareným krémom. Hotový krém vytláčame na rožky a máčame ich v čokoládovej poleve.
Tvarohové rezy
30 dkg hladkej múky „špeciál“, 20 dkg smetolu, 8 dkg práškového cukru, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 vajce, 2 lyžice kakaa. Zamiesime, dáme na vymastený veľký rovný plech (ako na roládu) a predpečieme. Nedopečené cesto natrieme tvarohovou plnkou a bielkovým snehom. Dopečieme.
Tvarohová plnka: 50 dkg tvarohu, 35 dkg uvarených pretlačených alebo na mrkvovom strúhadle postrúhaných zemiakov, 15 dkg práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru a 6 žĺtkov (plnku zamiešame až keď je cesto predpečené, lebo hneď začne hustnúť). Žĺtky s cukrom vymiešame, pridáme ostatné suroviny, premiešame a natrieme na nedopečené cesto. Zo 6 bielkov a 30dkg jemného kryštálového cukru ušľaháme tuhý sneh, natrieme na tvarohovú plnku a dopečieme.
Rozguľovaná štrúdľa – ako ťahaná
30 dkg hladkej múky „špeciál“, 1 pochúťková smotana, 1 vajce, štipka soli. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme asi na 1/2 cm hrúbky a potrieme zmesou, ktorú vymiešame zo 4 lyžíc masti a 6 lyžíc hladkej múky. Cesto zatočíme ako závin a necháme v mikroténovom vrecku niekoľko hodín alebo od večera do rána postáť v chladničke. Potom ho rozkrojíme na 6 dielov, každý tenučko rozvaľkáme a ľubovoľne plníme. Nemusíme spotrebovať naraz, zvyšok dáme do chladničky.
Krehké koláčiky kokosové – strojčekové
13 dkg práškového cukru, 33 dkg hladkej múky, 8 dkg maizeny, 12 dkg kokosovej múčky, 25 dkg smetolu, 1 vajce, 1 vanilkový cukor. Spracujeme cesto, necháme v chladničke 1 – 2 hodiny postáť. Potom cesto pretláčame mlynčekom, formujeme rôzne tvary, ukladáme na plech a pečieme do ružova v stredne teplej rúre. Po vychladnutí môžeme ozdobiť čokoládou alebo pocukríme. Pre zmenu môžeme vynechať kokosovú múčku a pridať 3 lyžice kakaa = krehké koláčiky kakaové.
Kokosovo orechové rožky (bez múky)
50 dkg práškového cukru, 25 dkg kokosovej múčky, 25 dkg orechov, 25 dkg smetolu, 1/2 balíčka prášku do pečiva. Zmiesime a plníme do formičiek. Po upečení a vychladnutí máčame konce v čokoládovej poleve, alebo celé rožky pofŕkame čokoládou.
Skladané rezy
50 dkg hladkej múky, 35 dkg margarínu, 2 lyžice práškového cukru, štipka soli, 2 žĺtky, 2 dkg kvasníc, 1 dcl mlieka.
Plnka: ľubovoľný lekvár, 15 dkg mletých orechov, 15 dkg práškového cukru, mlieko.
Z mlieka a kvasníc si pripravíme kvások. Do múky postrúhame margarín, pridáme žĺtky, cukor, kvások, štipku soli a zamiesime cesto, rozdelíme na tri diely a postupne vyvaľkáme. Prvý diel dáme na vymastený plech, potrieme lekvárom alebo džemom, posypeme polovicou orechov zmiešaných s preosiatym práškovým cukrom, pokvapkáme mliekom, prikryjeme druhým dielom, tiež potrieme lekvárom, posypeme zvyšnými orechmi s cukrom, pokvapkáme mliekom, prikryjeme tretím dielom a necháme jednu hodinu kysnúť, potom upečieme. Dobre vychladnutý múčnik polejeme čokoládovou polevou alebo len pocukríme.
Plnené oblátky
20 dkg kryštálového cukru, 1 dcl vody, 20 dkg kryštálového cukru, 20 dkg orechov, 25 dkg masla, 2 vajcia, 2 lyžice kakaa. 20 dkg cukru zalejeme vodou a uvaríme sirup. Z druhých 20 dkg cukru upálime karamel a zalejeme sirupom. Mierne varíme kým sa cukor nerozpustí, potom odstavíme, pridáme maslo, orechy, vajcia, kakao (môžeme pridať asi 5 dkg várovej čokolády), dobre vymiešame dohladka. Plníme oblátky, vrch zaťažíme a na druhý deň pokrájame.
Jablčník s penou
20 dkg hladkej múky, 10 dkg margarínu, 2 žĺtky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 rovné lyžice práškového cukru, trošku mlieka. Všetko spolu zamiesime, rozvaľkáme a dáme na vymastený veľký plech, natrieme hrubšiu vrstvu jablkovej plnky a upečieme. Na upečené natrieme tuhý sneh zo šiestich bielkov a 30 dkg cukru, primiešame 15 dkg kokosovej múčky a dáme ešte trošku zapiecť.
Karamelové rezy
Cesto: 6 vajec, 6 lyžíc kryštálového cukru, 1 lyžica kakaa, 5 lyžíc polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1/2 dcl oleja. Bielky s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme olej, žĺtky a zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva a kakao. Cesto rozotrieme na vymastený a vymúčený veľký rovný plech (ako na roládu) a upečieme.
Krém: 1 l vody, 3 „zlaté klasy“, 13 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice kakaa, 7 bielkov. Väčšiu časť vody dáme variť, pridáme 7 dkg kryštálového cukru, vo zvyšnej vode rozmiešame „Zlaté klasy“ a uvaríme krém. Ešte do horúceho rozmiešame tuhý sneh zo 7 bielkov a 6 dkg kryštálového cukru. na upečený, vychladnutý plát natrieme polovicu bielej plnky, do druhej polovice primiešame kakao a opatrne natrieme na bielu plnku.
Šľahačkový krém: 4 lyžice kryštálového cukru, 3 dcl mlieka, 2 práškové šľahačky. Cukor skaramelizujeme, zalejeme mliekom a rozvaríme. Do vychladnutého pridáme práškové šľahačky, vyšľaháme, natrieme na tmavú plnku, na vrch postrúhame čokoládu.
Juhoslovanský krémeš
Cesto I.: 30 dkg hladkej múky, 25 dkg stuženého tuku, 11 lyžíc vody, štipka soli, troška octu, vymiesime, necháme aspoň 2 hodiny alebo od večera do rána v chladničke, prekrojíme napoly, upečieme dva pláty.
Cesto II.: 5 vajec, 20 dkg cukru, 4 lyžice polohrubej múky, 8 dkg orechov, 1 prášok do pečiva, upečieme piškótový plát.
Plnka: 6 1/2 dcl mlieka, 2 „Zlaté klasy“, 10 dkg cukru, 1 vanilkový cukor, uvaríme kašu, keď skoro vychladne, pridávame vymiešané maslo – 25 dkg alebo „Heru“. Môžeme dochutiť rumom.
Plníme: 1 plát lístkového cesta, polovica krému, orechový plát, druhá polovica krému, druhý lístkový plát. Namiesto I. cesta môžeme použiť 1 balíček hotového lístkového cesta.
Jablkový koláč – sypaný
1/2 l polohrubej múky, 1/2 l kryštálového cukru, 1/2 l mletých orechov, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, všetko spolu dobre zmiešame a rozdelíme do 3 misiek. Hlbší plech dobre vymastíme a naň rovnomerne nasypeme 1. misku hmoty, na ňu dáme 1 kg postrúhaných, vytlačených jabĺk, mierne pritlačíme, na ne dáme 2. misku hmoty, na to zas 1 kg postrúhaných jabĺk, posypeme škoricovým cukrom a znovu 3. misku tejto hmoty, urovnáme, mierne pritlačíme, na to naukladáme na celý plech plátky 25 dkg masla alebo „Hery“ a dáme piecť zo začiatku pri 220°C asi 10 minút a potom pri 180°C asi 30 minút, doružova.
Kokosové venčeky
50 dkg polohrubej múky, 25 dkg smetolu, 25 dkg kokosovej múčky, 20 dkg práškového cukru, 2 žĺtka, 1 celé vajce, 3 – 4 lyžice mlieka, 1 vanilkový cukor. Kokosovú múčku opražíme na suchom kastróli za stáleho miešania doružova a necháme vychladnúť, potom všetko spolu zmiesime, mlieko pridáme podľa potreby a vypracujeme hladké cesto, ktoré mlynčekom cez formičku pretláčame a formujeme venčeky, ukladáme ich na pomastený plech a do ružova upečieme. Posypeme ich práškovým cukrom, do ktorého primiešame vanilkový cukor.
Kocky „Diplomat“
Upečieme kakaový piškótový plát ako na roládu, po vychladnutí prekrojíme po šírke napoly a spojíme jahodovým džemom.
Pudingový krém: 4 bielka, 25 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 litra vody, 6 dkg maizeny, 12 dkg mletých lieskovcov, 1/2 dcl vaječného koňaku.
Bielka vyšľaháme s polovicou cukru na tuhý sneh. Z vody odoberieme asi 1 dcl a rozmiešame v ňom maizenu. Ostatnú vodu dáme variť so zvyškom cukru, aj s vanilkovým cukrom. Keď zovrie, zavaríme do nej rozmiešanú maizenu. Do uvareného pudingu zamiešame vyšľahaný sneh a nakoniec mleté lieskovce a koňak. Potom to rozotrieme na pripravený plát a necháme vychladnúť. Zatiaľ ušľaháme šľahačku, natrieme na povrch múčnika. Krájame na kocky, ktoré tiež môžeme ozdobiť šľahačkou a lieskovcami.
Deň a noc
50 dkg polohrubej múky, 20 dkg práškového cukru, 25 dkg margarínu, kôra z jednej polovice citróna, 2 vajcia, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 3 lyžice kakaa, ríbezľový džem, 1 vajíčko na potretie, sekané orechy. Múku, prášok do pečiva, cukor, maslo, 2 vajcia a citrónovú kôru spracujeme na cesto, ktoré rozdelíme na dva diely, do jedného pridáme kakao. Biele cesto vyvaľkáme a dáme na vymastený plech, povrch cesta potrieme džemom a prikryjeme vyvaľkaným tmavým cestom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme nahrubo posekanými orechmi a upečieme.
Orechové rezy
I. cesto: 25 dkg hladkej múky „špeciál“, 15 dkg práškového cukru, 15 dkg margarínu, 1 vajce, 1 prášok do pečiva, zmiesime, vyvaľkáme, dáme na vymastený, múkou vysypaný plech, natrieme ríbezľovým alebo marhuľovým džemom.
II. cesto: 4 žĺtka, 14 dkg práškového cukru, 14 dkg masla, 15 dkg orechov, 1 lyžica kakaa, citrónová kôra, zo štyroch bielkov tuhý sneh, vyšľahať, premiešať a vyliať na cesto s džemom. Všetko spolu naraz pečieme. Vychladnuté polejeme čokoládovou polevou alebo pocukríme.
Nepečená ovocná torta
75 dkg očistených jabĺk, 4 dcl vody, 6 lyžíc kryštálového cukru, 2 balíčky okrúhlych piškót, 2 krémové prášky „Zlatý klas“, čokoládová poleva, šľahačka. Jablká postrúhame, pridáme 2 dcl vody, cukor a uvaríme kašu. Krémové prášky rozmiešame v 2 dcl vody, pridáme do ovocnej kaše a 2 minúty povaríme. Dno tortovej formy vyložíme piškótami, pokvapkáme rumom, zalejeme teplou jablkovou kašou, postup 4-krát opakujeme. Po vychladnutí a stuhnutí plnky tortu vyklopíme a polejeme čokoládovou polevou. Môžeme prizdobiť šľahačkou. Jablkovou plnkou môžeme plniť aj vopred upečené piškótové pláty (namiesto maslovej plnky).
Domáca šľahačka
1/2 l mlieka, 3 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, uvaríme. Po odstavení pridáme 20 dkg stuženého tuku „Cera“, 10 dkg masla a všetko necháme rozpustiť. Do mixéra dáme 1 žĺtok, pridáme pripravenú zmes, 3 minúty mixujeme a dáme do chladničky do druhého dňa, potom vyšľaháme a zdobíme zákusky. Šľahačky je asi 3/4 l a vydrží dlhšie.
Perník
2 vajcia, 30 dkg práškového cukru, 34 dkg hladkej múky, 1 perníkový prášok, 1 malá lyžička škorice, 1 malá lyžička sódy bikarbóny , 2 dcl oleja, 3 lyžice kakaa, 1/2 l mlieka. Všetko spolu zmiešame, dáme na vymastený a vysypaný plech (hlbší ako na kysnutý koláč) piecť. Vychladnuté potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou alebo len pocukríme.