Parížske paličky
Prísady
Cesto
14 dkg mandlí, 14 dkg lieskových orieškov alebo orechov, 14 dkg práškového cukru, vanilka, citrónová kôra, 1 vajce, 1 žĺtok
Poleva
1 bielok, asi 12 dkg cukru – podľa potreby citrónová šťava
Postup
Mandle, oriešky alebo orechy zomelieme, pridáme preosiaty práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, vajce, žĺtok, spolu zmiešame a urobíme šúľok. Rozvaľkáme ho tak, aby bol asi 6 cm široký a 1 cm vysoký. Celý potrieme bielkovou hustou polevou. Krájame paličky, poukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech a v miernej rúre pečieme.
Kokosové kolieska
Prísady
Cesto
25 dkg kokosovej múčky, 25 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 25 dkg výberovej múky, 8 dkg práškového cukru, 3 dkg kakaa, 1 vajce,
Plnka
25 dkg masla, 10 dkg práškového cukru, 1 polievková lyžica kakaa, 1 vajce, 5 dkg orechov
Vymiešame.
Postup
Suroviny na cesto spolu zmiesime, rozvaľkáme, vykrajujeme kolieska a upečieme. Vychladnuté kolieska spájame plnkou, máčame v čokoládovej poleve a posypeme strúhaným kokosom.
Snehové rožky
Prísady
Cesto
5 bielkov, 25 dkg orechov, 10 dkg kryštálového cukru, 30 dkg preosiateho práškového cukru
Krém
0,5 l mlieka, 6 dkg maizeny, 2 žĺtky
Uvaríme krém.
38 dkg masla, 25 dkg práškového cukru, vanilkový cukor, 3 – 4 lyžice kakaa
Vymiešame. Po troške spojíme so schladeným uvareným krémom.
Postup
Z bielkov šľaháme tuhý sneh, zašľaháme doň kryštálový cukor, potom do ušľahaného opatrne primiešame práškový cukor a nakoniec orechy. Potom pomocou vrecúška vytláčame na suchý papier (desiatový), ktorým sme vyložili plech, rožky. Pečieme ich v mierne vyhriatej rúre doružova.
Hotový krém vytláčame na rožky a máčame ich v čokoládovej poleve.
Tvarohové rezy
Prísady
Cesto
30 dkg hladkej múky špeciál, 20 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 8 dkg práškového cukru, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 vajce, 2 lyžice kakaa
Tvarohová plnka
50 dkg tvarohu, 35 dkg uvarených pretlačených alebo na mrkvovom strúhadle postrúhaných zemiakov, 15 dkg práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 6 žĺtkov
Žĺtky s cukrom vymiešame, pridáme ostatné suroviny, premiešame. Plnku zamiešame, až keď je cesto predpečené, lebo hneď začne hustnúť.
Bielkový sneh
6 bielkov, 30 dkg jemného kryštálového cukru
Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh.
Postup
Zamiesime, dáme na vymastený veľký rovný plech (ako na roládu) a predpečieme. Predpečené cesto natrieme tvarohovou plnkou a bielkovým snehom. Dopečieme.
Rozguľovaná štrúdľa – ako ťahaná
Prísady
Cesto
30 dkg hladkej múky špeciál, 1 pochúťková smotana, 1 vajce, štipka soli
Postup
Vypracujeme cesto, rozvaľkáme asi na 1 cm hrúbky a potrieme zmesou, ktorú vymiešame zo 4 lyžíc masti a 6 lyžíc hladkej múky. Cesto zatočíme ako závin a necháme v mikroténovom vrecúšku niekoľko hodín alebo od večera do rána postáť v chladničke. Potom ho rozkrojíme na 6 dielov, každý natenučko rozvaľkáme a ľubovoľne plníme. Nemusíme ho spotrebovať naraz, zvyšok dáme do chladničky.
Krehké koláčiky kokosové – strojčekové
Prísady
Cesto
13 dkg práškového cukru, 33 dkg hladkej múky, 8 dkg Maizeny, 12 dkg kokosovej múčky, 25 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 1 vajce, 1 vanilkový cukor
Postup
Spracujeme cesto, necháme ho v chladničke 1 – 2 hodiny odpočinúť. Potom cesto pretláčame mlynčekom, formujeme rôzne tvary, ukladáme na plech a pečieme doružova v stredne teplej rúre. Po vychladnutí môžeme ozdobiť čokoládou alebo pocukríme. Pre zmenu môžeme vynechať kokosovú múčku a pridať 3 lyžice kakaa = krehké koláčiky kakaové.
Kokosovo orechové rožky (bez múky)
Prísady
Cesto
50 dkg práškového cukru, 25 dkg kokosovej múčky, 25 dkg orechov, 25 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 1/2 balíčka prášku do pečiva
Postup
Zmiesime a plníme do formičiek. Po upečení a vychladnutí máčame konce v čokoládovej poleve, alebo celé rožky pofŕkame čokoládou.
Skladané rezy
Prísady
Cesto
50 dkg hladkej múky, 35 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 2 lyžice práškového cukru, štipka soli, 2 žĺtky, 2 dkg kvasníc, 1 dcl mlieka
Plnka
ľubovoľný lekvár, 15 dkg mletých orechov, 15 dkg práškového cukru, mlieko
Postup
Z mlieka a kvasníc si pripravíme kvások. Do múky postrúhame stužený tuk, pridáme žĺtky, cukor, kvások, štipku soli a zamiesime cesto, rozdelíme na tri diely a postupne vyvaľkáme. Prvý diel dáme na vymastený plech, potrieme lekvárom alebo džemom, posypeme polovicou orechov zmiešaných s preosiatym práškovým cukrom, pokvapkáme mliekom, prikryjeme druhým dielom, tiež potrieme lekvárom, posypeme zvyšnými orechmi s cukrom, pokvapkáme mliekom, prikryjeme tretím dielom a necháme jednu hodinu kysnúť, potom upečieme. Dobre vychladnutý múčnik polejeme čokoládovou polevou alebo len pocukríme.
Plnené oblátky
Prísady
Cesto
20 dkg kryštálového cukru, 1 dcl vody, 20 dkg kryštálového cukru, 20 dkg orechov, 25 dkg masla, 2 vajcia, 2 lyžice kakaa
Postup
20 dkg cukru zalejeme vodou a uvaríme sirup. Z druhých 20 dkg cukru upálime karamel a zalejeme sirupom. Mierne varíme, kým sa cukor nerozpustí, potom odstavíme, pridáme maslo, orechy, vajcia, kakao (môžeme pridať asi 5 dkg čokolády na varenie), dobre vymiešame dohladka. Plníme oblátky, vrch zaťažíme a na druhý deň pokrájame.
Jablčník s penou
Prísady
Cesto
20 dkg hladkej múky, 10 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 2 žĺtky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 rovné lyžice práškového cukru, trošku mlieka
Sneh
6 bielkov, 30 dkg cukru, 15 dkg kokosovej múčky
Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh, vmiešame kokosovú múčku.
Postup
Všetko spolu zamiesime, rozvaľkáme a dáme na vymastený veľký plech, natrieme hrubšiu vrstvu jablkovej plnky a upečieme. Na upečené natrieme tuhý sneh a dáme ešte trošku zapiecť.
Karamelové rezy
Prísady
Cesto
6 vajec, 6 lyžíc kryštálového cukru, 1 lyžica kakaa, 5 lyžíc polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1/2 dcl oleja
Krém
1 l vody, 3 Zlaté klasy, 13 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 lyžice kakaa, 7 bielkov
Väčšiu časť vody dáme variť, pridáme 7 dkg kryštálového cukru, vo zvyšnej vode rozmiešame Zlaté klasy a uvaríme krém. Ešte do horúceho rozmiešame tuhý sneh zo 7 bielkov a 6 dkg kryštálového cukru.
Šľahačkový krém
4 lyžice kryštálového cukru, 3 dcl mlieka, 2 práškové šľahačky
Cukor skaramelizujeme, zalejeme mliekom a rozvaríme. Do vychladnutého pridáme práškové šľahačky, vyšľaháme.
Postup
Bielka s cukrom vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme olej, žĺtky a zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva a kakao. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný veľký rovný plech (ako na roládu) a upečieme. Na upečený vychladnutý plát natrieme polovicu bielej plnky, do druhej polovice primiešame kakao a opatrne natrieme na bielu plnku. Šľahačkový krém natrieme na tmavú plnku, na vrch postrúhame čokoládu.
Juhoslovanský krémeš
Prísady
Cesto 1
30 dkg hladkej múky, 25 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 11 lyžíc vody, štipka soli, trošku octu
Vymiesime, necháme aspoň 2 hodiny alebo od večera do rána v chladničke, prekrojíme napoly, upečieme dva pláty.
Cesto 2
5 vajec, 20 dkg cukru, 4 lyžice polohrubej múky, 8 dkg orechov, 1 prášok do pečiva
Upečieme piškótový plát.
Plnka
6,5 dcl mlieka, 2 Zlaté klasy, 10 dkg cukru, 1 vanilkový cukor
Uvaríme kašu, keď skoro vychladne, pridávame vymiešané maslo (25 dkg) alebo Heru. Môžeme dochutiť rumom.
Postup plnenia
1 plát lístkového cesta, polovicu krému, orechový plát, druhú polovicu krému, druhý lístkový plát. Namiesto prvého cesta môžeme použiť 1 balíček hotového lístkového cesta.
Jablkový koláč – sypaný
Prísady
Cesto
1/2 l polohrubej múky, 1/2 l kryštálového cukru, 1/2 l mletých orechov, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor
Postup
Všetko spolu dobre zmiešame a rozdelíme do 3 misiek. Hlbší plech dobre vymastíme a naň rovnomerne nasypeme prvú misku hmoty, na ňu dáme 1 kg postrúhaných, trochu vytlačených jabĺk, mierne pritlačíme, na ne dáme druhú misku hmoty, na to zas 1 kg postrúhaných jabĺk, posypeme škoricovým cukrom a znovu tretiu misku tejto hmoty, urovnáme, mierne pritlačíme, na to naukladáme na celý plech plátky 25 dkg masla alebo Hery a dáme piecť zo začiatku pri 220 °C asi 10 minút a potom pri 180 °C asi 30 minút - doružova.
Kokosové venčeky
Prísady
Cesto
50 dkg polohrubej múky, 25 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 25 dkg kokosovej múčky, 20 dkg práškového cukru, 2 žĺtka, 1 celé vajce, 3 – 4 lyžice mlieka, 1 vanilkový cukor
Postup
Kokosovú múčku opražíme na suchom kastróli za stáleho miešania doružova a necháme vychladnúť, potom všetko spolu zmiesime, mlieko pridáme podľa potreby a vypracujeme hladké cesto, ktoré mlynčekom cez formičku pretláčame a formujeme venčeky, ukladáme ich na pomastený plech a doružova upečieme. Posypeme ich práškovým cukrom, do ktorého primiešame vanilkový cukor.
Kocky „Diplomat“
Prísady
Pudingový krém
4 bielky, 25 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 litra vody, 6 dkg Maizeny (Zlatý klas), 12 dkg mletých lieskovcov, 1/2 dcl vaječného koňaku
Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na tuhý sneh. Z vody odoberieme asi 1 dcl a rozmiešame v ňom Maizenu. Zvyšnú vodu dáme variť so zvyškom cukru aj s vanilkovým cukrom. Keď zovrie, zavaríme do nej rozmiešanú Maizenu. Do uvareného pudingu zamiešame vyšľahaný sneh a nakoniec mleté lieskovce a koňak.
Cesto
5 vajec, 10 dkg kryštálového cukru, 8 dkg hladkej múky špeciál, 5 dkg kakaa, trošku vody
Postup
Žĺtky šľaháme asi s 1/2 cukru a troškou vody, kým sa cukor nerozpustí. Z bielkov a zvyšného cukru ušľaháme tuhý sneh, pridáme k žĺtkom, premiešame, pridáme preosiatu múku s kakaom, opatrne premiešame, rozotrieme a plech vyložený papierom a rýchlo upečieme (nevysušíme).
Plnku rozotrieme na pripravený plát a necháme vychladnúť. Zatiaľ ušľaháme šľahačku, natrieme na povrch múčnika. Krájame na kocky, ktoré tiež môžeme ozdobiť šľahačkou a lieskovcami.
Deň a noc
Prísady
Cesto
50 dkg polohrubej múky, 20 dkg práškového cukru, 25 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), kôra z jednej polovice citróna, 2 vajcia, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 3 lyžice kakaa, ríbezľový džem, 1 vajíčko na potretie, sekané orechy
Postup
Múku, prášok do pečiva, cukor, maslo, 2 vajcia a citrónovú kôru spracujeme na cesto, ktoré rozdelíme na dva diely, do jedného pridáme kakao. Biele cesto vyvaľkáme a dáme na vymastený plech, povrch cesta potrieme džemom a prikryjeme vyvaľkaným tmavým cestom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme nahrubo posekanými orechmi a upečieme.
Orechové rezy
Prísady
Cesto 1
25 dkg hladkej múky špeciál, 15 dkg práškového cukru 15 dkg stuženého tuku (Palmarín, Hera, Helia...), 1 vajce, 1 prášok do pečiva
Cesto 2
4 žĺtka, 14 dkg práškového cukru, 14 dkg masla, 15 dkg orechov, 1 lyžica kakaa, citrónová kôra, sneh zo 4 bielkov
Postup
Cesto 1: Všetko zmiesime, vyvaľkáme, dáme na vymastený, múkou vysypaný plech, natrieme ríbezľovým alebo marhuľovým džemom.
Cesto 2: Zo štyroch bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridávame ostatné suroviny (maslo rozpustíme), premiešame a rozotrieme na cesto s džemom. Všetko spolu naraz pečieme. Vychladnuté polejeme čokoládovou polevou alebo pocukríme.
Nepečená ovocná torta
Prísady
Cesto
75 dkg očistených jabĺk, 4 dcl vody, 6 lyžíc kryštálového cukru, 2 balíčky okrúhlych piškót, 2 krémové prášky Zlatý klas, čokoládová poleva, šľahačka
Postup
Jablká postrúhame, pridáme 2 dcl vody, cukor a uvaríme kašu. Krémové prášky rozmiešame v 2 dcl vody, pridáme do ovocnej kaše a 2 minúty povaríme. Dno tortovej formy vyložíme piškótami, pokvapkáme rumom, zalejeme teplou jablkovou kašou, postup 4 krát opakujeme. Po vychladnutí a stuhnutí plnky tortu vyklopíme a polejeme čokoládovou polevou. Môžeme prizdobiť šľahačkou. Jablkovou plnkou môžeme plniť aj vopred upečené piškótové pláty namiesto maslovej plnky.
Domáca šľahačka
Prísady
1/2 l mlieka, 3 dkg kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor
Postup
Uvaríme. Po odstavení pridáme 20 dkg stuženého tuku Cera, 10 dkg masla a všetko necháme rozpustiť. Do mixéra dáme 1 žĺtok, pridáme pripravenú zmes, 3 minúty mixujeme a dáme do chladničky do druhého dňa, potom vyšľaháme a zdobíme zákusky. Šľahačky je asi 3/4 l a vydrží dlhšie.
Perník
Prísady
Cesto
2 vajcia, 30 dkg práškového cukru, 34 dkg hladkej múky, 1 perníkový prášok, 1 malá lyžička škorice, 1 malá lyžičky sódy bikarbóny, 2 dcl oleja, 3 lyžice kakaa, 1/2 l mlieka
Postup
Všetko spolu zmiešame, dáme na vymastený a vysypaný plech (hlbší – ako na kysnutý koláč) piecť. Vychladnuté potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou alebo len pocukríme.