Lacné medové rezy
Do vandlíka preosejeme 45 dkg hladkej múky, do „kastrólika“ dáme 5 dkg masla (alebo Palmarínu), 2 polievkové lyžice mlieka, 2 polievkové lyžice medu, 1 vajce, 15 dkg preosiateho práškového cukru, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny. Všetko na miernom ohni za stáleho miešania rozpustíme, keď je to už teplé, pridáme do pripravenej múky, spolu zmiesime, rozdelíme na tri diely a postupne upečieme na veľkom rovnom plechu (ako na roládu), vymastenom tuhým smetolom. Plnka: 25 dkg masla a 15 dkg preosiateho práškového cukru spolu vymiešame. Z 1/2 l mlieka a 4 polievkových lyžíc hladkej múky (alebo namiesto múky 6 dkg „Zlatý klas“) uvaríme kašu. Keď skoro vychladne, po troške spájame s vymiešaným maslom a dobre vyšľaháme. Plátky pri plnení môžeme trošku pokropiť rumom. Vrch polejeme čokoládovou polevou. Krájame na druhý deň, nôž máčame do horúcej vody.
Rožky
1 kg polohrubej múky, 6 dcl mlieka, 3 polievkové lyžice cukru, 1 čajová lyžička soli, 3 dcl oleja, 2 kocky droždia, 3 žĺtka, 1 prášok do pečiva. Spravíme kvások, zamiesime cesto, rozdelíme na 10 bochníkov, každý rozvaľkáme do kruhu, rozdelíme na 8 dielov, ľubovoľne plníme a robíme rožky. Necháme pokysnúť, vrch potrieme vajíčkom a upečieme. (Cesto môžeme ľubovoľne rozdeliť a spraviť viac druhov pečiva.)
Kráľovské rezy
Upečieme 2 piškóty – každá zo 4 vajec (4 bielky vyšľahať so 4 lyžicami kryštálového
cukru, pridať 4 žĺtky, 4 lyžice polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva). Jednu piškótu
urobíme tmavú a jednu svetlú. Z 5 bielkov vyšľaháme pevný sneh, pridáme 35 dkg kryštálového
cukru a šľaháme nad parou. Na plech dáme vymastený papier, na ktorom sa suší pri
miernej teplote snehový korpus.
Plnka: 4 dcl mlieka, 5 žĺtkov 1 „Zlatý klas“, 2 lyžice
cukru – uvaríme hustý krém. 30 dkg kryštálového cukru upálime na tmavší karamel,
zalejeme šľahačkovou smotanou a rozvaríme. Vyšľaháme 0,5 kg masla (alebo „Heru“) a
postupne primiešame žĺtkový a karamelový krém. Plnkou spojíme: tmavý plát, krém,
snehový plát, krém, svetlý plát, krém. Vrch ozdobíme strúhanými orechmi.
Tvarohové chrupinky
25 dkg mäkkého tvarohu, 25 dkg masla (alebo „Heru“), za hrsť práškového cukru, štipka
soli, 25 dkg polohrubej múky, zamiesime, necháme aspoň 5 – 6 hodín v chlade. Potom
rozvaľkáme ako na rezance, nakrájame obdĺžniky, plníme hustým lekvárom, zvinieme
(alebo len preložíme, okraj pritlačíme), potrieme vajíčkom a pečieme v horúcej rúre, potom dobre pocukríme
alebo obaľujeme v práškovo – vanilkovom cukre.
Oblíž – prst
Vyšľaháme 5 žĺtkov, 10 dkg kryštálového cukru a 5 polievkových lyžíc vody. Zvlášť vyšľaháme z bielkov a 10 dkg kryštálového cukru tuhý sneh, pridáme do žĺtkov, premiešame, pridáme 16 dkg polohrubej múky, 2 polievkové lyžice kakaa, 1/2 balíčka prášku do pečiva – upečieme piškótový plát. 1. plnka: uvaríme 1/2 l mlieka, 5 žĺtkov a 4 polievkové lyžice hladkej múky na kašu, ktorú necháme skoro vychladnúť. Zvlášť vymiešame 25 dkg masla, 1 vanilkový cukor, 12 dkg práškového cukru, spojíme s kašou, dobre prešľaháme a natrieme na vychladnutý rez. Na krém poukladáme odkvapkané kompótové ovocie (marhule, jahody) a natrieme 2. plnkou: Vyšľaháme sneh z 5 bielkov a 30 dkg kryštálového cukru, do ktorého pridáme trochu šťavy z kompótu a vyšľaháme nad parou. Po natretí snehom nastrúhame čokoládu. Koláč krájame mokrým nožom.
Rebarborový koláč s tvarohom
60 dkg hladkej múky „špeciál“, 25 dkg masla (Hera, Palmarín), 20 dkg práškového cukru, 2 žĺtky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 polievkové lyžice kakaa, asi 2 dcl (podľa potreby) mlieka. Vypracujeme cesto, rozdelíme na 2 diely, jeden diel dáme na vymastený plech, natrieme naň tvarohovú plnku: 1/2 kg tvarohu, 2 vajcia, vanilkový cukor, práškový cukor podľa chuti, citrónová šťava. 0,5 kg ošúpanej rebarbory pokrájame na kocky, pocukríme, posypeme škoricou, premiešame a rozložíme na tvarohovú plnku, prikryjeme druhým dielom, mierne pritlačíme, potrieme vajíčkom, môžeme posypať sekanými orechmi a upečieme.
Praclíky
60 dkg hladkej múky „špeciál“, 20 dkg smetolu (Palmarín), 2 1/2 dcl mlieka, 4 dkg kvasníc, trošku soli. Poleva: 3 čajové lyžičky hladkej múky, 3 čajové lyžičky soli, studená voda podľa potreby, vymiešať do hladka, aby sa dalo polievať. Postup: vo vlažnom mlieku rozmrvíme kvasnice, kvások potom vylejeme do pripravenej múky so smetolom a troškou soli, zamiesime a necháme vykysnúť. Potom odkrajujeme po kúsku cesta, urobíme šúľok, pokrájame na malé kúsky, ktoré šúľame a tvarujeme praclíky. Ukladáme ich hustejšie na pomastený plech, necháme trochu postáť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pred dopečením ich potrieme polevou a dáme ešte na chvíľku do rúry, aby poleva zaschla.
Dobré medovníčky
50 dkg hladkej múky, 15 dkg práškového cukru, 4 polievkové lyžice medu, 3 vajcia, 25 dkg „Palmarínu“, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 kávová lyžička škorice, 4 kusy mletých hrebíčkov. Zamiesime, necháme stáť do druhého dňa, potom rozgúľame asi na 4-5 mm hrúbky, vykrajujeme rôzne tvary, uložíme na slabšie vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom, ľubovoľne ozdobíme orechom alebo mandľou a upečieme. Po vychladnutí dáme do mikroténového vrecka.
Jahodové rezy
Z 8 vajec, 30 dkg kryštálového cukru, 30 dkg hladkej múky špeciál, 1/2 balíčka prášku
do pečiva, 3/4 dcl vody vyšľaháme piškótové cesto. Žĺtky šľaháme s 2/3 cukru a vodou,
kým sa cukor nerozpustí, pridáme tuhý sneh z bielkov a zvyšného cukru, premiešame,
pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, opäť premiešame, rozdelíme na dva veľké
rovné plechy (ako na roládu), ktoré vyložíme papierom, a upečieme.
Plnka: 4 dcl jahodovej šťavy, 1 1/2 balíčka „Zlatého klasu“ (namiesto neho môžeme použiť jahodový
puding), uvaríme kašičku. Vymiešame 25 dkg masla, 25 dkg práškového cukru a spojíme
po troške s vychladnutou kašičkou. Polovicu plnky natrieme na jeden plát, poukladáme
naň pokrájané jahody, prikryjeme druhým plátom. Vrch potrieme zvyškom plnky a posypeme
strúhanou čokoládou alebo ozdobíme šľahačkou.
Harlekýn
Cesto: 7 vajec, 7 polievkových lyžíc kryštálového cukru, 3 lyžice oleja, 7 lyžíc
polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva. Z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh,
zašľaháme žĺtky a olej, primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a upečieme.
Plnka č. 1: 6 dcl mlieka, 25 dkg stuženého tuku „Cera“, 10 dkg masla, 2 balíčky
vanilkového cukru, 1 žĺtok, 3 lyžice kryštálového cukru.
Plnka č. 2: 4 dcl mlieka, 20 dkg čokolády, 25 dkg masla.
Postup: 1 l mlieka prevaríme a necháme vychladnúť.
Plnka č.1: Mlieko a všetky prísady nahrejeme do horúca (nie variť). Dáme do mixéra
a mixujeme tri minúty. Plnka č.2: Postup ako pri plnke č.1.
Plnky necháme vychladnúť
a dáme na 24 hodín do chladničky. Po 24 hodinách vyšľaháme bielu plnku, potom čokoládovú
(elektrickým šľahačom vo vyššej nádobe, čokoládovú plnku šľaháme kratšie, pozor,
aby sa nezrazila). Plát potrieme džemom, natrieme čokoládovú plnku, potom bielu.
Na vrch nastrúhame čokoládu.
Čokoládovo-ovocný koláč
5 vajec, 18 dkg masla (Hera, Helia), 10 dkg práškového cukru, 8 dkg kryštálového
cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, 2 polievkové lyžice kakaa, 15 dkg rozpustenej
čokolády, 5 dkg mletých orechov, 1 dcl kompótovej šťavy, 30 dkg polohrubej múky,
1 prášok do pečiva, vykôstkované višne alebo čerešne zo 7 dcl pohára. Maslo
dobre vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme žĺtky, premiešame, potom
pridáme kakao, rozpustenú čokoládu, citrónovú kôru, orechy, kompótovú šťavu, dobre
premiešame, pridáme tuhý sneh, ktorý sme vyšľahali s kryštálovým cukrom, preosiatu
múku s práškom do pečiva, opatrne premiešame. Nakoniec pridáme pripravené višne
alebo čerešne. Cesto dáme na vymastený, vysypaný plech a upečieme. Po vychladnutí
potrieme džemom, ozdobíme šľahačkou alebo krémom a nastrúhanou čokoládou.
Medvedie dlabky
24 dkg hladkej múky „špeciál“ a 10 dkg práškového cukru preosejeme, pridáme 10 dkg mletých orechov, 2 polievkové lyžice kakaa, 2 žĺtky, 20 dkg stuženého tuku „Cera“, zamiesime cesto, vtláčame do suchých formičiek (nie celkom plné), upečené necháme vychladnúť vo formičkách, potom vyklopíme a pocukríme.
Bryndzové pagáčiky
50 dkg hladkej múky „špeciál“, 36 dkg „Hery“, 36 dkg bryndze, 3 žĺtka, 1 kávová
lyžička prášku do pečiva, soľ. Zamiesime cesto, rozgúľame asi na 1 1/2 cm hrúbku,
vykrajujeme pagáčiky, potrieme vajcom, posypeme rascou a doružova upečieme.
Rýchle tvarohové rezy
40 dkg polohrubej múky, 20 dkg „Palmarínu“ (Helia, Hera), 20 dkg práškového cukru, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva. Všetko spolu zmiesime na hladké cesto, ktoré rozdelíme na dva diely. Jeden diel dáme na vymastený, vysypaný plech, natrieme tvarohovú plnku (z 1/2 kg tvarohu, ľubovoľne ochutenú), prikryjeme druhým dielom a doružova upečieme. Vychladnuté pokrájame a pocukríme.
Svieži koláč z čerstvých ríbezlí
30 dkg hladkej múky, 1 kypriaci prášok, 6 dkg Hery, 6 vajec, 15 dkg krupicového cukru,
2 vanilkové cukry, 100 ml smotany na šľahanie, 70 dkg čerstvých ríbezlí, 20 dkg práškového
cukru. Žĺtky, Heru, krupicový cukor a 1 vanilkový cukor vymiešame dopenista,
primiešame smotanu a preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto dáme na vymastený
a múkou vysypaný plech a dáme ho piecť na 20 minút do vyhriatej rúry (elektrická
180°C, plynová – stupeň 3). Ríbezle pomocou vidličky zbavíme stopiek, premyjeme
vodou a necháme odkvapkať. Zmiešame s práškovým cukrom. Bielky vyšľaháme dotuha
s druhým vanilkovým cukrom. Na ešte vlažné upečené cesto rozložíme ríbezle aj so
šťavou, ktorú pustili, a na ne nanesieme ušľahaný sneh. Vrch pocukrujeme lyžicou
práškového cukru. Koláč opäť vložíme do rúry a pečieme ešte 5 – 10 minút, kým sneh
nezačne hnednúť.
Kávové rezy
35 dkg kryštálového cukru, 6 vajec, 10 polievkových lyžíc vody, 25 dkg polohrubej
múky, 15 dkg orechov, 1 polievková lyžica kakaa, 1 polievková lyžica jemne mletej
kávy, 1/2 balíčka prášku do pečiva – upečieme piškótu.
Plnka: 3 vajcia, 15 dkg kryštálového
cukru, 2-3 polievkové lyžice silnej kávy, 35 dkg masla. Celé vajcia rozšľaháme,
pridáme cukor, šľaháme nad parou, keď zhustne, pridáme kakao, dobre zašľaháme, keď
trochu vychladne, pridávame po plátkoch maslo, dobre prešľaháme, pridávame po troške
silnú vychladnutú kávu a natrieme na rez. Vrch ľubovoľne ozdobíme (orechy, čokoláda
alebo ozdobíme vareným snehom).
Bielkový chlebíček – orieškový
4 bielky, 12 dkg jemného kryštálového cukru, 12 dkg hladkej múky „špeciál“, 10 dkg opražených lieskovcov. Z bielkov šľaháme sneh, pridávame cukor, do tuhého snehu primiešame múku a opražené lieskovce – vychladnuté (tie si pripravíme najskôr, opražíme a aspoň čiastočne zbavíme šupiek). Masu dáme do formy na srnčí chrbát vyloženej papierom a v stredne teplej rúre upečieme. Na druhý deň krájame dobre ostrým nožom alebo krájačom na chlieb tenučké plátky, ukladáme na suchý plech a dáme na chvíľočku do rúry zružovieť (zaschnúť).
Linecké hviezdičky s kakaom
20 dkg hladkej múky „špeciál“, 16 dkg masla (Hera, Helia), 10 dkg práškového cukru, 1 žĺtok, 1 polievková lyžica kakaa, 1 čajová lyžička prášku do pečiva. Postup: Zamiesime cesto, necháme chvíľu postáť v chlade, potom ho krátko premiesime, rozvaľkáme na 1/2 cm hrúbky, vykrajujeme malé hviezdičky, potierame vajcom, posypeme nadrobno posekanými orechmi a upečieme.
Orechové rezy na oblátke
6 bielkov, 10 dkg kryštálového cukru, 15 dkg práškového cukru, 4 žĺtka, 20 dkg mletých
orechov, 5 polievkových lyžíc strúhanky, 1/2 balíčka prášku do pečiva. Z bielkov
ušľaháme tuhý sneh, zašľaháme doň kryštálový cukor, potom primiešame preosiaty práškový
cukor, pridáme ostatné, premiešame a vylejeme na oblátkami vyložený plech. Pečieme
v stredne teplej rúre.
Plnka: 25 dkg masla, 15 dkg práškového cukru a 2 žĺtky dobre
vymiešame. Z 2 dcl silnej čiernej kávy a 3 navŕšených čajových lyžičiek „Zlatého
klasu“ uvaríme kašu, keď trochu vychladne, zmiešame ju s maslom. Plnku natrieme
na koláč a posypeme posekanými, opraženými orechmi alebo postrúhanou čokoládou.
Ďumbierniky
4 celé vajcia, 50 dkg práškového cukru, 10 dkg masla (Helia), 1 balíček (2 dkg)
„Ďumbieru“, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, všetko spolu vymiešame, pridáme 75
dkg hladkej múky „špeciál“, zamiesime, rozgúľame (asi 3 – 5 mm), vykrajujeme rôzne
tvary, ukladáme na vymastený plech vrchnou stranou dolu, necháme do druhého dňa
stáť, potom upečieme.