Bielkový chlebíček – ovocný
Prísady
Cesto
4 bielky, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru, 2 polievkové lyžice rozpusteného vlažného masla, pokrájané sušené slivky, marhule, sekané orechy
Postup
Bielky a kryštálový cukor vyšľaháme na tuhý sneh, primiešame maslo, podľa chuti pokrájané sušené slivky, marhule, sekané orechy... Opatrne premiešame, dáme do formy na srnčí chrbát vyložený papierom na pečenie a upečieme. Vychladnutý vyklopíme, môžeme ho poliať čokoládovou alebo citrónovou polevou alebo len pofŕkať čokoládou.
Tvarohové kúsky – slané
Prísady
Cesto
30 dkg hladkej múky, 25 dkg Palmarínu, 25 dkg tvarohu (mäkkého), 1/2 téglika kyslej smotany, 1 čajová lyžička soli, 1 prášok do pečiva
Postup
Všetko spolu zmiesime na hladké cesto, rozgúľame asi na 1 cm hrúbky, vykrajujeme alebo radielkom pokrájame ľubovoľné kúsky, potrieme rozšľahaným, trošku posoleným vajíčkom, posypeme rascou, sezamom a pri 180 °C doružova upečieme (asi 15 min.).
Cesnakové trojuholníčky – neoddeľované
Prísady
Cesto
1/2 kg hladkej múky špeciál, 1 čajová lyžička soli, 1/2 dcl oleja, 3 a 1/2 dcl mlieka, 1/2 kocky kvasníc – kvások
Plnka
1/8 masla (Hera, Helia), 6 – 8 strúčikov pretlačeného cesnaku, 1 čajová lyžička soli
Vymiešame do peny.
Postup
Spolu zmiesime na hladké cesto a necháme vykysnúť. Potom rozdelíme na 3 bochníky, postupne rozvaľkáme na dĺžku plechu, šírka asi na piaď (môže byť aj viac), potrieme 1/3 plnky, zavinieme, dáme na vymastený plech a hneď pokrájame na trojuholníčky, ale
neoddeľujeme.
Keď máme záviny hotové, vrch trošku zvlhčíme vodou, hneď posypeme sezamom, rascou... Pečieme na 200 °C asi 15 – 20 minút. Trojuholníčky oddeľujeme až po vychladnutí.
Rýchly makový koláčik
Prísady
Cesto
30 dkg práškového cukru, 8 dkg masla, 2 vajcia, citrónová kôra, 25 dkg mletého maku, 25 dkg hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 4 dcl mlieka
Postup
Cukor, maslo, vajcia, citrónovú kôru vymiešame do peny, pridáme ostatné suroviny, rozmiešame na hladkú masu, do ktorej nakoniec pridáme pokrájané sušené slivky alebo hrozienka, sekané orechy... a dáme na tuhým tukom vymastený, múkou vysypaný plech piecť. Vychladnutý koláčik polejeme citrónovou polevou alebo len pocukríme.
Kokosovo-orechové rezy
Prísady
Cesto 1
5 bielkov, 25 dkg kryštálového cukru, 25 dkg kokosovej múčky
Z bielkov šľaháme sneh, postupne
pridávame kryštálový cukor, do vyšľahaného primiešame kokosovú múčku. Veľký plech (ako na roládu) vyložíme oblátkami, potrieme džemom, masu navrstvíme a pri 180 °C upečieme doružova.
Cesto 2
5 vajec, 10 dkg kryštálového cukru, 10 dkg hladkej múky, 3 polievkové lyžice kakaa, 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva
Z bielkov šľaháme sneh, postupne pridáme 10 dkg kryštálový cukor, potom primiešame žĺtky, múku, kakao, prášok do pečiva. Dáme na papierom vyložený plech upiecť.
Plnka
25 dkg masla, 15 dkg práškového cukru, 1 vajce, 10 dkg orechov, 2 – 3 polievkové lyžice vychladnutej silnejšej kávy
Maslo cukor a vajce dobre vyšľaháme, potom primiešame orechy a kávu, dobre premiešame.
Postup
Plnku natrieme na vychladnutý kokosový plát, priložíme kakaový plát, tenučko potrieme zvyškom plnky alebo džemom a polejeme čokoládovou polevou.
Makovo-banánový rez
Prísady
Cesto
4 vajcia, 12 dkg kryštálového cukru, 4 polievkové lyžice vlažnej vody, 15 dkg nemletého maku, 12 dkg hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva
Plnka
3 dcl mlieka, 3 polievkové lyžice cukru, 1 banánový puding
Puding uvaríme, skoro vychladnutý spojíme s vyšľahaným maslom.
Postup
Bielky vyšľaháme s cukrom, pridávame žĺtky, vodu, potom primiešame múku s práškom do pečiva a mak, dáme na veľký plech (ako na roládu) vyložený papierom a doružova upečieme. Vychladnutý plát po dĺžke prekrojíme, jeden diel natrieme plnkou, priložíme druhý diel. Vrch polejeme citrónovou polevou alebo potrieme zvyškom krému a postrúhame čokoládu.
Jablkovo-makový koláč
Prísady
Cesto
30 dkg hladkej múky, 1 polievková lyžica práškového cukru, 1/4 čajová lyžička soli, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 dcl oleja, 1 vajce a kvások z 2 dkg kvasníc a 1,5 dcl mlieka
Plnka
60 dkg (7 dcl pohár) jabĺk, 12 dkg maku, 12 dkg kryštálového cukru
Spolu zmiešame.
Posýpka
4 polievkové lyžice hrubej múky, 3 polievkové lyžice práškového cukru, 3 polievkové lyžice rozpusteného masla
Spolu zmiesime.
Postup
Vypracujeme hladké cesto, rozgúľame, dáme na papierom na pečenie vyložený plech ako na roládu, navrstvíme plnku, posypeme posýpkou a pečieme pri 180 °C asi 15 minút.
Rezy s ríbezľovým snehom
Prísady
Cesto
30 dkg hladkej múky, 10 dkg práškového cukru, 4 vajcia, 25 dkg Hery, 30 dkg kryštálového cukru, 1/2 l ríbezlí
Postup
Múku, práškový cukor, Heru a žĺtky spracujeme na hladké cesto a dáme na vymastený, múkou vysypaný plech predpiecť do predhriatej rúry na 180 °C. Z bielkov šľaháme sneh, postupne zašľahávame kryštálový cukor, potom do tuhého snehu primiešame ríbezle, navrstvíme na predpečený plát a pečieme ešte asi 15 minút. Vychladnuté krájame pílkovým nožom.
Tvarohový koláč s ovocím
Prísady
Cesto
2 hrnčeky (asi 3 dcl) polohrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 1/2 hrnčeka vlažnej vody, 2 vajcia
Tvarohová plnka
1/2 kg tvarohu, 2 vajcia, 2 vanilkové cukry, 1 – 2 hrste kryštálového cukru, trochu citrónovej šťavy
Spolu zmiešame.
Postup
Vymiešame cesto, 2/3 vylejeme na vymastený, vysypaný plech, dáme tvarohovú plnku, neroztierame, vrstvíme ju rukou, nemusí byť rovnomerne, posypeme malinami, ríbezľami alebo iným ovocím (môže byť aj mrazené), polejeme zvyšným cestom (ovocie a tvaroh nemusia byť celkom prikryté), pečieme na 175 °C asi 35 – 40 minút.
Chutný prázdninový koláč
Prísady
Cesto
40 dkg polohrubej múky, 20 dkg kryštálového cukru, 3 vajcia, 1 prášok do pečiva, 2 dcl oleja, 3 dcl mlieka
Mrvenička
4 polievkové lyžice hrubej múky, 3 polievkové lyžice práškového cukru, 3 polievkové lyžice rozpusteného masla
Spolu zmiešame.
Postup
Vajcia s cukrom šľaháme do hustejšej peny, pridáme olej, mlieko, múku s práškom do pečiva, spolu dobre prešľaháme, vylejeme na veľký rovný plech (ako na roládu) vyložený papierom na pečenie, uložíme ľubovoľné ovocie (slivky šupkou dolu), posypeme mrveničkou a pečieme pri 180 °C asi 25 – 30 minút.
Štafetky
Prísady
Cesto
3 dcl bielkov 20 dkg kryštálového cukru, 9 dkg hladkej múky, 9 dkg orechov alebo kokosovej múčky
Postup
Z bielkov šľaháme sneh, postupne pridávame cukor, vyšľaháme tuhý sneh, ostatné primiešame, rovnomerne rozotrieme na 2 plechy (ako na roládu) vyložené papierom. Pečieme na 180 °C, nevysušíme. Keď pláty trochu vychladnú, papier stiahneme a rozkrojíme ich po dĺžke napoly, zvinieme ako roládu (vrchná strana aby bola zvonku), necháme vychladnúť, potom roztočíme, naplníme ľubovoľnou plnkou. Po stuhnutí krájame kúsky asi 5 – 6 cm dlhé, konce máčame v čokoládovej poleve (ukladáme na papier stuhnúť). Pre zmenu môžeme pláty pokrájať na pásy na 5 – 6 cm (podľa šírky plechu), pri plnení ukladať na seba 3 – 4 pásy a ľubovoľne upraviť (môžeme napr. celé poliať čokoládovou polevou).
Medvedie labky
Prísady
Cesto
20 dkg hladkej múky, 9 dkg práškového cukru, 2 dkg Zlatého klasu, 8 dkg orechov, 15 dkg Hery (Palmarínu...), 1 vajce, 1/2 čajovej lyžičky škorice, 4 mleté klinčeky, citrónová kôra
Postup
Všetko spolu zmiesime, dáme asi na pol hodinu do chladničky stuhnúť, potom po kúsku vtláčame do ľubovoľných suchých formičiek (nie celkom plné) a na 175 °C do bledoružova upečieme. Keď trochu vychladnú, vyklopíme ich z formičiek a z oboch strán pocukríme.
Višňové rezy
Prísady
Cesto
5 vajec 22 dkg kryštálového cukru, 27 dkg hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 3 dkg kakaa, 1 dcl kompótovej šťavy, 1 dcl oleja, višne (vykôstkované) z jedného 7 dcl pohára
Postup
Žĺtky vyšľaháme s 2/3 cukru a troškou vody do peny, primiešame olej, kompótovú šťavu, tuhý sneh ušľahaný z bielkov a zvyšného cukru, opatrne premiešame, pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom a nakoniec višne. Premiešame, dáme na papierom vyložený plech, pečieme pri 175 °C asi 20 – 25 minút (podľa výkonu rúry). Po vychladnutí potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou alebo ľubovoľne upravíme (krém, šľahačka...).
Čokoládovo-orechové rezy
Prísady
Cesto
50 dkg hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 25 dkg masla (Hera...), 4 žĺtky, 1 dcl mlieka, 2 dkg kvasníc
Plnka
4 bielka, 10 dkg kryštálového cukru, 25 dkg mletých orechov, 15 dkg preosiateho práškového cukru, 1/2 dcl rumu, 1 vanilkový cukor
Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh, pridáme orechy zmiešané s práškovým cukrom, s vanilkovým cukrom a s rumom, opatrne premiešame.
Postup
V múke rozmiešame prášok do pečiva, práškový a vanilkový cukor, pridáme tuk, žĺtky, kvások, všetko spolu zmiesime na hladké cesto, rozdelíme na 3 alebo 4 diely a postupne vyvaľkáme. Jeden diel dáme na vymastený plech, potrieme džemom a časťou plnky, priložíme druhý diel, potrieme druhou polovicou plnky, prikryjeme tretím dielom, popicháme vidličkou a upečieme doružova. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou.
Dvojfarebné rezy
Prísady
Cesto
40 dkg hladkej múky, 30 dkg práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice kakaa, 1 dcl oleja, 2 vajcia, 1/2 l mlieka
Šľahačka
4 dcl pochúťkovej smotany (16%), 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 práškové šľahačky
Smotanu rozšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. Zvlášť vyšľaháme podľa návodu práškové šľahačky, spojíme s pochúťkovou smotanou, opatrne premiešame.
Postup
Múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao preosejeme do vandlíka, pridáme vanilkový cukor, vajcia, olej a za stáleho miešania prilejeme mlieko, dobre dohladka metličkou vymiešame, vylejeme na pripravený vymastený, vysypaný veľký plech (ako na roládu), pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Vychladnutý plát potrieme džemom a natrieme šľahačkou, necháme do druhého dňa v chladničke, potom pokrájame. Vrch ľubovoľne prizdobíme ovocím, čokoládou...
Smotanový ovocný koláč
Prísady
Cesto
1/2 litra pochúťkovej smotany, 1/2 litra polohrubej múky, 1/4 litra kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 1 dcl oleja, 1 prášok do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Postup
Smotanu, cukor, vanilkový cukor a vajcia spolu dobre prešľaháme, pridáme olej, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou dobre premiešame, vylejeme na vopred pripravený vymastený a vysypaný plech, rovnomerne rozotrieme, uložíme marhule alebo iné ovocie a upečieme doružova (asi 25 minút na 170 °C). Vychladnutý pokrájame a pocukríme.
Piškótové kúsky s rumom
Prísady
Cesto
10 dkg zmäknutého masla, 3 polievkové lyžice Granka, 5 dkg sekaných orechov, 1 žĺtok, 5 polievkových lyžíc rumu
Poleva
20 dkg preosiateho práškového cukru, 2 – 3 polievkové lyžice rumu, opatrne trošku vriacej vody
Dobre vymiešame.
Postup
Všetko spolu spracujeme na hladké tuhšie cesto, rozgúľame asi na 2 cm hrúbky, polejeme rumovou polevou a necháme stuhnúť. Na druhý deň pokrájame na ľubovoľné kúsky a vložíme ich do papierových košíčkov.
Vianočná tvarohovo-višňová štóla
Prísady
Cesto
8 dkg práškového cukru, 8 dkg masla, 20 dkg jemného mäkkého tvarohu, 1 vajce, 25 dkg hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 5 dkg strúhanej čokolády, zavárané višne z jedného 7 dcl pohára
Postup
V miske vymiešame cukor so zmäknutým maslom do peny, pridáme tvaroh, vajce, dobre vymiešame, potom pridáme múku s práškom a vypracujeme hladké cesto, ak by sa lepilo, pridáme podľa potreby múku. Pripravené cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 1,5 cm, posypeme nastrúhanou čokoládou, višňami, ktoré sme po vykôstkovaní nechali odkvapkať, a zatočíme. Závin položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme na 180 °C asi 30 – 35 minút (podľa výkonu rúry). Po upečení hneď potrieme rozpusteným maslom a pocukríme.
Perníková roláda
Prísady
Cesto
40 dkg hladkej múky, 14 dkg práškového cukru, 10 dkg masla (Hera...), 2 vajcia, 2 polievkové lyžice medu, 1 čajová lyžička sódy bikarbóny, 1 čajová lyžička perníkového korenia
Plnka
slivkový lekvár (asi 1 téglik), 5 dkg sekaných orechov, 5 dkg hrozienok
Rozdelíme na 2 časti.
Postup
Suroviny spolu zmiesime na hladké cesto, hneď rozdelíme na 2 diely, každý zvlášť rozvaľkáme, potrieme slivkovým lekvárom, posypeme hrozienkami, sekanými orechmi, zatočíme ako roládu, dáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, hustejšie posypeme mandľovými lupienkami a na 170 °C pečieme 25 minút, krájame vychladnutú.
Tvarohový koláč
Prísady
Cesto
60 dkg hladkej múky, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky soli, 2 vajcia, 2 dcl oleja
Kvások
1/4 l mlieka, kocka (4 dkg) kvasníc
Tvarohová plnka
1/2 kg tvarohu, 2 hrste kryštálového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 vajcia, marhuľový kompót, šťava z 1/2 – 1 citróna
Postup
Z mlieka a kvasníc spravíme kvások. Do vandlíka preosejeme múku, cukor, prášok do pečiva, pridáme soľ, vajcia, olej, kvások, spolu zmiesime na hladké cesto, hneď rozdelíme na 2 diely. Jeden diel rozgúľame, preložíme na papierom vyložený veľký plech ako na roládu a uložíme marhule alebo iné ovocie, navrstvíme tvarohovú plnku (môžeme rukou, nemusíme roztierať), prikryjeme druhým dielom, popicháme vidličkou a upečieme. Vychladnutý pokrájame a pocukríme.