Bielkový chlebíček – ovocný
4 bielky a 4 polievkové lyžice kryštálového cukru vyšľaháme na tuhý sneh, primiešame 2 polievkové lyžice rozpusteného vlažného masla, podľa chuti pokrájané sušené slivky, marhule, sekané orechy...
Opatrne premiešame, dáme do formy na srnčí chrbát vyložený papierom na pečenie a upečieme. Vychladnutý vyklopíme, môžeme ho poliať čokoládovou alebo citrónovou polevou, alebo len pofŕkať čokoládou.
Tvarohové kúsky – slané
Suroviny: 30 dkg hladkej múky, 25 dkg „Palmarínu“, 25 dkg tvarohu (mäkkého), 1/2 kelímka kyslej smotany, 1 ČL soli, 1 prášok do pečiva.
Postup: Všetko spolu zmiesime na hladké cesto, rozgúľame asi na 1 cm hrúbky, vykrajujeme alebo radielkom pokrájame ľubovoľné kúsky, potrieme rozšľahaným, trošku posoleným vajíčkom, posypeme rascou, sezamom a pri 180 °C doružova upečieme (asi 15 min.).
Cesnakové trojuholníčky – neoddeľované
1/2 kg hladkej múky „špeciál“, 1 ČL soli, 1/2 dcl oleja, 3 a 1/2 dcl mlieka, 1/2 kocky kvasníc – kvások – spolu zmiesime na hladké cesto a necháme vykysnúť. Potom rozdelíme na 3 bochníky, postupne rozvaľkáme na dĺžku plechu, šírka asi na piaď (môže byť aj viac), potrieme 1/3 plnky, zavinieme, dáme na vymastený plech a hneď pokrájame na trojuholníčky, ale neoddeľujeme.
Keď máme záviny hotové, vrch trošku zvlhčíme vodou, hneď posypeme sezamom, rascou... Pečieme na 200 °C asi 15 – 20 minút. Trojuholníčky oddeľujeme až po vychladnutí.
Plnka: 1/8 masla (Hera, Helia), 6 – 8 strúčikov pretlačeného cesnaku, 1 ČL soli – vymiešame do peny.
Rýchly makový koláčik
Suroviny: 30 dkg práškového cukru, 8 dkg masla, 2 vajcia, citrónová kôra, 25 dkg mletého maku, 25 dkg hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 4 dcl mlieka.
Postup: Cukor, maslo, vajcia, citrónovú kôru vymiešame do peny, pridáme ostatné suroviny, rozmiešame na hladkú masu, do ktorej nakoniec pridáme pokrájané sušené slivky alebo hrozienka, sekané orechy... a dáme na tuhým tukom vymastený, vysypaný plech piecť. Vychladnutý koláčik polejeme citrónovou polevou alebo len pocukríme.
Kokosovo-orechové rezy
Z 5 bielkov šľaháme sneh, postupne pridávame 25 dkg kryštálového cukru, do vyšľahaného primiešame 25 dkg kokosovej múčky. Veľký plech (ako na roládu) vyložíme oblátkami, potrieme džemom, masu navrstvíme a pri 180°C upečieme doružova.
Z 5 bielkov šľaháme sneh, postupne pridáme 10 dkg kryštálového cukru, potom primiešame žĺtky, 10 dkg hladkej múky, 3 PL kakaa, 1 ČL prášku do pečiva, dáme na papierom vyložený plech upiecť.
Plnka: 25 dkg masla, 15 dkg práškového cukru a 1 vajce dobre vyšľaháme, potom primiešame 10 dkg orechov a 2 – 3 PL vychladnutej silnejšej kávy, dobre premiešame a natrieme na vychladnutý kokosový plát, priložíme kakaový plát, tenučko potrieme zvyškom plnky alebo džemom a polejeme čokoládovou polevou.
Makovo-banánový rez
4 vajcia, 12 dkg kryštálového cukru, 4 PL vlažnej vody, 15 dkg nemletého maku, 12 dkg hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva. Bielky vyšľaháme s cukrom, pridávame žĺtky, vodu, potom primiešame múku s práškom do pečiva a mak, dáme na veľký plech (ako na roládu) vyložený papierom a doružova upečieme.
Plnka: 3 dcl mlieka, 3 PL cukru, 1 banánový puding uvaríme, skoro vychladnutý spojíme s vyšľahaným maslom. Vychladnutý plát po dĺžke prekrojíme, jeden diel natrieme plnkou, priložíme druhý diel. Vrch polejeme citrónovou polevou alebo potrieme zvyškom krému a postrúhame čokoládu.
Jablkovo-makový koláč
30 dkg hladkej múky, 1 PL práškového cukru, 1/4 ČL soli, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 dcl oleja, 1 vajce a kvások z 2 dkg kvasníc a 1 1/2 dcl mlieka. Vypracujeme hladké cesto, rozgúľame, dáme na papierom na pečenie vyložený plech ako na roládu, navrstvíme plnku, posýpku a pečieme pri 180 °C asi 15 minút.
Plnka: 60 dkg (7 dcl pohár) jabĺk, 12 dkg maku, 12 dkg kryštálového cukru spolu zmiešame, dáme na cesto a posypeme posýpkou: 4 PL hrubej múky, 3 PL práškového cukru, 3 PL rozpusteného masla, spolu zmiesime.
Rezy s ríbezľovým snehom
30 dkg hladkej múky, 10 dkg práškového cukru, 4 vajcia, 25 dkg „Hery“, 30 dkg kryštálového cukru, 1/2 l ríbezlí.
Múku, práškový cukor, Heru a žĺtky spracujeme na hladké cesto a dáme na vymastený, vysypaný plech predpiecť do predhriatej rúry na 180°C. Z bielkov šľaháme sneh, postupne zašľahávame kryštálový cukor, potom do tuhého snehu primiešame ríbezle, navrstvíme na predpečený plát a pečieme ešte asi 15 minút. Vychladnuté krájame pílkovým nožom.
Tvarohový koláč s ovocím
2 hrnčeky (á 3 dcl) polohrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 1/2 hrnčeka vlažnej vody, 1/2 hrnčeka vlažnej oleja, 2 vajcia.
Vymiešame cesto, 2/3 vylejeme na vymastený, vysypaný plech, dáme tvarohovú plnku, neroztierame, vrstvíme ju rukou, nemusí byť rovnomerne, posypeme malinami, ríbezľami alebo iným ovocím (môže byť aj mrazené), polejeme zvyšným cestom (ovocie a tvaroh nemusia byť celkom prikryté), pečieme na 175°C asi 35 – 40 minút.
Tvarohová plnka: 1/2 kg tvarohu, 2 vajcia, 2 vanilkové cukry, 1 – 2 hrste kryštálového cukru, trochu citrónovej šťavy, spolu zmiešame.
Chutný prázdninový koláč
40 dkg polohrubej múky, 20 dkg kryštálového cukru, 3 vajcia, 1 prášok do pečiva, 2 dcl oleja, 3 dcl mlieka.
Vajcia s cukrom šľaháme do hustejšej peny, pridáme olej, mlieko, múku s práškom do pečiva, spolu dobre prešľaháme, vylejeme na veľký rovný plech (ako na roládu) vyložený papierom na pečenie, uložíme ľubovoľné ovocie (slivky šupkou dolu), posypeme mrveničkou, ktorú pripravíme zo 4 PL hrubej múky, 3 PL práškového cukru, 3 PL rozpusteného masla, spolu zmiešame, rozmrvíme na koláč s ovocím a pečieme pri 180°C asi 25 – 30 minút.
Štafetky
Suroviny: 3 dcl bielkov, 20 dkg kryštálového cukru, 9 dkg hladkej múky, 9 dkg orechov alebo kokosovej múčky
Postup: Z bielkov šľaháme sneh, postupne pridávame cukor, vyšľaháme tuhý sneh, ostatné primiešame, rovnomerne rozotrieme na 2 plechy (ako na roládu) vyložené papierom. Pečieme na 180°C, nevysušíme. Keď pláty trochu vychladnú, papier stiahneme a rozkrojíme ich po dĺžke napoly, zvinieme ako roládu (vrchná strana aby bola zvonku), necháme vychladnúť, potom roztočíme, naplníme ľubovoľnou plnkou. Po stuhnutí krájame kúsky asi 5 – 6 cm dlhé, konce máčame v čokoládovej poleve (ukladáme na papier stuhnúť). Pre zmenu môžeme pláty pokrájať na pásy na 5 – 6 cm (podľa šírky plechu), pri plnení ukladať na seba 3 – 4 pásy a ľubovoľne upraviť (môžeme napr. celé poliať čokoládovou polevou).
Medvedie labky
Suroviny: 20 dkg hladkej múky, 9 dkg práškového cukru, 2 dkg „Zlatého klasu“, 8 dkg orechov, 15 dkg „Hery“ (Palmarín...), 1 vajce, 1/2 čajovej lyžičky škorice, 4 mleté klinčeky, citrónová kôra
Postup: Všetko spolu zmiesime, dáme asi na pol hodinu do chladničky stuhnúť, potom po kúsku vtláčame do ľubovoľných suchých formičiek (nie celkom plné) a na 175°C do bledoružova upečieme. Keď trochu vychladnú, vyklopíme ich z formičiek a z oboch strán pocukríme.
Višňové rezy
Suroviny: 5 vajec, 22 dkg kryštálového cukru, 27 dkg hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 3 dkg kakaa, 1 dcl kompótovej šťavy, 1 dcl oleja, višne (vykôstkované) z jedného 7 dcl pohára
Postup: Žĺtky vyšľaháme s 2/3 cukru a troškou vody do peny, primiešame olej, kompótovú šťavu, tuhý sneh ušľahaný z bielkov a zvyšného cukru, opatrne premiešame, pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom a nakoniec višne. Premiešame, dáme na papierom vyložený plech, pečieme pri 175°C asi 20 – 25 minút (podľa výkonu rúry). Po vychladnutí potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou, alebo ľubovoľne upravíme (krém, šľahačka...).
Čokoládovo-orechové rezy
Suroviny: 50 dkg hladkej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 25 dkg masla (Hera...), 4 žĺtky, 1 dcl mlieka, 2 dkg kvasníc
Postup: V múke rozmiešame prášok do pečiva, práškový a vanilkový cukor, pridáme tuk, žĺtky, kvások, všetko spolu zmiesime na hladké cesto, rozdelíme na 3 diely a postupne vyvaľkáme. Jeden diel dáme na vymastený plech, potrieme džemom a polovicou plnky, priložíme druhý diel, potrieme druhou polovicou plnky, prikryjeme tretím dielom, popicháme vidličkou a upečieme doružova. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou.
Plnka: Zo 4 bielkov a 10 dkg kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh, pridáme 25 dkg mletých orechov zmiešaných s 15 dkg preosiateho práškového cukru, 1 vanilkovým cukrom a 1/2 dcl rumu, opatrne premiešame.
Dvojfarebné rezy
Suroviny: 40 dkg hladkej múky, 30 dkg práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice kakaa, 1 dcl oleja, 2 vajcia, 1/2 l mlieka
Múku, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao preosejeme do vandlíka, pridáme vanilkový cukor, vajcia, olej a za stáleho miešania prilejeme mlieko, dobre dohladka metličkou vymiešame, vylejeme na pripravený vymastený, vysypaný veľký plech (ako na roládu), pečieme pri 180°C asi 15 minút. Vychladnutý plát potrieme džemom a natrieme šľahačkou: 4 dcl pochúťkovej smotany (16 %) rozšľaháme s 2 polievkovými lyžicami práškového cukru a 1 vanilkovým cukrom. Zvlášť vyšľaháme podľa návodu 2 práškové šľahačky, spojíme s pochúťkovou smotanou, opatrne premiešame, rozotrieme na pripravený plát s džemom, necháme do druhého dňa v chladničke, potom pokrájame. Vrch ľubovoľne prizdobíme ovocím, čokoládou...
Smotanový ovocný koláč
Suroviny: 1/2 litra pochúťkovej smotany, 1/2 litra polohrubej múky, 1/4 litra kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 1 dcl oleja, 1 prášok do pečiva
Smotanu, cukor, vanilkový cukor a vajcia spolu dobre prešľaháme, pridáme olej, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, dobre premiešame, vylejeme na vopred pripravený vymastený a vysypaný plech, rovnomerne rozotrieme, uložíme marhule alebo iné ovocie a upečieme doružova (asi 25 minút na 170°C). Vychladnutý pokrájame a pocukríme.
Piškótové kúsky s rumom
Suroviny: 20 dkg mletých detských piškót, 10 dkg zmäknutého masla, 3 polievkové lyžice „Granka“, 5 dkg sekaných orechov, 1 žĺtok, 5 polievkových lyžíc rumu
Postup: Všetko spolu spracujeme na hladké tuhšie cesto, rozgúľame asi na 2 cm hrúbky, polejeme rumovou polevou a necháme stuhnúť. Na druhý deň pokrájame na ľubovoľné kúsky a vložíme ich do papierových košíčkov.
Poleva: 20 dkg preosiateho práškového cukru, 2 – 3 polievkové lyžice rumu, opatrne trošku vriacej vody, dobre vymiešame.
Vianočná tvarohovo-višňová štóla
Suroviny: 8 dkg práškového cukru, 8 dkg masla, 20 dkg jemného mäkkého tvarohu, 1 vajce, 25 dkg hladkej múky, ½ balíčka prášku do pečiva, 5 dkg strúhanej čokolády, zavárané višne z jedného 7 dcl pohára
Postup: V miske vymiešame cukor so zmäknutým maslom do peny, pridáme tvaroh, vajce, dobre vymiešame, potom pridáme múku s práškom a vypracujeme hladké cesto, ak by sa lepilo, pridáme podľa potreby múku. Pripravené cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 1,5 cm, posypeme nastrúhanou čokoládou, višňami, ktoré sme po vykôstkovaní nechali odkvapkať, a zatočíme. Závin položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme na 180°C asi 30 – 35 minút (podľa výkonu rúry). Po upečení hneď potrieme rozpusteným maslom a pocukríme.
Perníková roláda
Suroviny: 40 dkg hladkej múky, 14 dkg práškového cukru, 10 dkg masla (Hera...), 2 vajcia, 2 PL medu, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL perníkového korenia
Plnka: slivkový lekvár (asi 1 téglik), 5 dkg sekaných orechov, 5 dkg hrozienok – rozdelíme na 2 časti.
Postup: Suroviny spolu zmiesime na hladké cesto, hneď rozdelíme na 2 diely, každý zvlášť rozvaľkáme, potrieme slivkovým lekvárom, posypeme hrozienkami, sekanými orechmi, zatočíme ako roládu, dáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom, hustejšie posypeme mandľovými lupienkami a na 170 °C pečieme 25 minút, krájame vychladnutú.
Tvarohový koláč
Suroviny: 60 dkg hladkej múky, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky soli, 2 vajcia, 2 dcl oleja, 1/4 l mlieka, kocka (4 dkg) kvasníc, marhuľový kompót, tvarohová plnka
Postup: Z mlieka a kvasníc spravíme kvások. Do vandlíka preosejeme múku, cukor, prášok do pečiva, pridáme soľ, vajcia, olej, kvások, spolu zmiesime na hladké cesto, hneď rozdelíme na 2 diely. Jeden diel rozgúľame, preložíme na papierom vyložený veľký plech ako na roládu a uložíme marhule alebo iné ovocie, navrstvíme tvarohovú plnku (môžeme rukou, nemusíme roztierať), prikryjeme druhým dielom, popicháme vidličkou a upečieme. Vychladnutý pokrájame a pocukríme.
Tvarohová plnka: 1/2 kg tvarohu, 2 hrste kryštálového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 vajcia, šťava z 1/2 - 1 citróna